Vikend recept

Ovaj vikend pripremite prefinu juhu od pečenog povrća. Da, od onog koje ste možda mislili baciti

Za recept je zaslužna Martina Đođo (@cookie.djo)

FOTO: @cookie.djo

Omiljenog sezonskog povrća ima sve manje, ali ga još uvijek ima. A potaknuta navikama mnogih od nas koji smežurano povrće ili povrće s nekim mrljicama odluče radije baciti nego iskoristiti, veganska food blogerica Martina Đođo (@cookie.djo) na svom je Instagram profilu podijelila recept koji će vas potaknuti na pozitivnu promjenu. Osmislila je kako napraviti finu juhu od pečenog povrća koje možda inače ne biste upotrijebili, a koja prebogata okusom. Vrlo je jednostavna za pripremu, a sve detalje donosimo vam u nastavku.

Juha od pečenog povrća (za dvije zdjelice)

@cookie.djo

Sastojci

  • 10 rajčica
  • 2 paprike
  • 5 režnjeva češnjaka
  • glavica i lišće celera
  • maslinovo ulje ( 5-6 žlica)
  • 1 i pol žličica soli
  • 1 žličica soja sosa
  • 1 žličica agave
  • nekoliko kapljica ljutog umaka (opcionalno)
  • sjemenke po izboru

Priprema

1. Povrće očistiti, narezati na veće komade i staviti u pleh. Politi uljem i posuti žličicom soli pa dobro promiješati i ubaciti u pećnicu ugrijanu na 200 stupnjeva. Pustiti da se peče 45 minuta.

2. Kad je povrće pečeno prebaciti u lonac i izblendati štapnim mikserom. Pred kraj blendanja dodati soja sos, agavu i još malo soli ako treba, a može i malo ljutog umaka ako volite. Dovršiti blendanje. Poslužiti posuto sjemenkama ili krutonima.

Napomena: Za blendanje se može koristiti i blender, samo se pečeno povrće ubaci u njega.