FOTO: Vjekoslav Skledar

Počeo je Zagreb Burger Festival. Isprobali smo što ima, da vam bude lakše odabrati

VODIČ

Počeo je Zagreb Burger Festival. Isprobali smo što ima, da vam bude lakše odabrati

FOTO: Vjekoslav Skledar

Isprobali smo devet burgera i jedan zgodan šareni milkshake

Jučer je na Strossmayerovom trgu počeo još jedan, četvrti po redu Zagreb Burger Festival. Na zagrebačkom trgiću tako će do 22. rujna biti raspoređeno 25 kućica, a od toga na 21 možete probati burgere. Na ostalima su deserti i kokteli. Cijene burgera uglavnom se kreću između 50 i 60 kuna, ali ima i par bitno skupljih primjeraka.

Kako bismo vam pokušali pomoći u snalaženju i odabiru odvojili smo četvrtak popodne i posve amaterski, iz pozicije prosječnih kupaca, probali smo burgere (i jedan desert) na deset kućica. Osnovna ideja bila je testirati burgere koji su novi i koji iskaču od ostatka ponude.

Na Strossmayerov smo tako stigli već oko 16 sati, no već tada nije bilo prazno. Atmosfera se polako zahuktavala, kućice su bile u ozbiljnom pogonu, šireći mirise na sve strane, a uskoro su se na pozornici počeli izmjenjivati i razni izvođači. Latica, Ivan i Željka, autorica ovog teksta, u moru burgera pronašli su nekoliko favorita, a kako je sve prošlo možete vidjeti i pročitati u nastavku.

1. Kućica Reshetka by Đurina hiža

Isprobali smo: Stari moj (junetina, špek, brioche pecivo, sir i Reshetka umak)
Cijena: 69 kuna

Reshetka na festivalu ima četiri burgera, od kojih Stari moj najavljuju kao specijalni burger iznenađenja za Zagreb Burger Festival. Osim njega, imaju Divlji Đuro s mješavinom jelenjeg i junećeg mesa, Hudi tutlek koji je također relativno nov u ponudi i sastoji se od junećeg mesa i pileće jetrice te New York Strip Steak, odnosno juneći steak u whiskey marinadi.

Stari moj izgledao je raskošno i nije bio malen; čak i kada smo ga prerezali na četvrtine komadi nisu bili minijaturni. Od drugih se izdvaja i zbog brioche peciva koje na vrhu ima raznobojne sjemenke. Ivan i ja složili smo se da je pecivo jako ukusno i mekano, kao i pljeskavica koja je bila sočna. “Kao da je ručno kosano, a ne faširano”, komentirao je Ivan. Sir se fino stopio s umakom, a nakon što smo probali i ostale složili smo se da je ovo jedan od boljih burgera na festivalu. S druge strane, Latica nije bila posve oduševljena. Naime, pohvalila je pecivo i meso, ali bi joj bilo finije, kaže, da je malo jače pečen.


2. Kućica Burger Bar

Isprobali smo: Prime – bacon butter burger (Light brioche pecivo tostirano s maslacem, juneći odrezak, dupli cheddar sir, dupla pržena slanina, burnt butter mayo umak)
Cijena: 62 kune

Pobjednici prošlogodišnjeg Zagreb Burger Festivala u kategoriji Best burgers by food bloggers, The Burger Bar ove godine su na Strossmayerov trg došli s pet burgera. Uz Prime, koji su probale redakcije Super1 i Telegrama, rade i Bacon Deluxe, Signature, New Jersey Classic te BBQ special hot&spicy s kojim su pobijedili 2018.

Mi smo, dakle, izabrali Prime koji je odmah na prvu izgledao ukusno. I stvarno je bio. “Jako fini sir, špek hrskav, sir skroz otopljen. Jako ukusan”, zaključio je Ivan, a složile smo se i Latica i ja. Jedina zamjerka mu je da je bio mrvicu preslan, no bez obzira na to se pokazao kao jedan od favorita.


3. Kućica Torpedo

Isprobali smo: Monkey Business 18+ (junetina, BBQ umak s bazom od Monkey Shoulder viskija, dvije vrste sira, zapečena panceta i rikola)
Cijena: 58 kuna

Torpedo burgere izabrali smo prije svega jer ne izgledaju kao klasični burgeri. Pljeskavica je tanka i duguljasta, a poslužuju ih i u pecivu za hot dog. Osim Monkey Businessa u ponudi je i klasični Torpedo burger.

Monkey Business na prvu izgleda prilično zasitno. Kao jedan solidan burger koji bi mogao zasititi nekoga tko može puno pojesti. No, okusom nama jednostavno nije sjeo. “Meso je ukusno i izvedba je zanimljiva, ali presladak je i nisam baš sigurna za ovu rikolu koja dominira”, kaže Latica, a Ivan i ja se slažemo, posebno oko rikole. Stvarno je preuzela cijeli burger, tako da jedva osjetite da se unutra nalazi i umak s viskijem koji bi cijelu stvar trebao napraviti zanimljivijom.


4. Kućica The Garden bar & Kitchen

Isprobali smo: Tuna burger (svježa tuna, mladi luk, soja sos, fish sos, oyster sos, svježi čili, češnjak, đumbir, svjetla miso pasta, sezamovo ulje, salata, majoneza, sweet chilli sos, kiseli krastavci, svježi korijander)
Cijena: 64 kune

Na ovoj kućici prodaje se i burger od, kolokvijalno, lažnog mesa. Telegramova redakcija popularni Beyond meat detaljno je testirala prošli mjesec. Ako vas zanimaju dojmovi, možete ih pronaći ovdje. Osim njega u ponudi imaju i Smokey Double D te Tuna burger za koji izgledom nikad ne biste pogodili da se radi o burgeru od tune. Pljeskavica izgleda kao tipična mesna, no onda ipak osjetite mirise, razne zanimljive začine koji ipak ne vuku na meso. Ivan je ovaj burger preskočio jer strastveno mrzi ribu, do te mjere da je išao oprati nož nakon što nam ga je prerezao.

Laticu je, pak, burger oduševio. “Odličan je i baš mi sve paše, i pecivo i umak”, komentirala je. Ja se nisam složila s njom. Kombinacija svih gore navedenih začina nije mi baš pasala, a i nisam sigurna koliko mi tuna paše u formi burgera. Ipak, ako ste fan ribe i jačih začina, možda je ovo ipak burger za vas.


5. Kućica Raclette

Isprobali smo: Special burger (junetina, švicarski raclette sir i rikola)
Cijena: 60 kuna

Kućica Raclette izdvaja se iz mnoštva kućica sirom koji, dosta teatralno, stavljaju na svoje burgere. Naime, radi se o švicarskom siru Raclette koji se zagrijava direktno na kolutu te i polako stavlja na meso. Izgleda štosno, a nismo čak ni dugo čekali.

Topljeni sir je u ovom slučaju ozbiljan hit. “Sir sir i sir. Da nema sira, bilo si samo solidno. Meso je okej, pecivo je fino i kompaktno, umak sladak, ali ne previše te fino paše… Ali sir, sir je najbolji koji sam ikad jeo. Kremast, pun okusa, cijelu stvar čini deset puta boljom”, komentirao je Ivan. Latica i ja smo se definitivno složile.


6. Kućica Barcode Mitra

Isprobali smo: Smeđi Regoč (pecivo od integralno i kukuruznog brašna te kurkume i ‘pljeskavica’ od smeđe riže, graha, gljiva – šampinjoni/bukovače/vrganji, crvene paprike, češnjaka, oraha, sjemenki suncokreta, soja sosa, šumskih začina i luka)
Cijena: 49 kuna

Mitra u ponudi ima isključivo veganske burgere, a nazvani su po likovima iz bajki i basni. Veće porcije nose ženska, a manje muška imena. Smeđi su Regoč i Kosjenka, zeleni su Gita i Stribor, crveni Rutvica i Potjeh te žuti Neva i Jagor.

Burger na prvu izgleda zanimljivo, uspjeli su napraviti pljeskavicu koja stvarno izgleda kao meso. Ja nisam neki ljubitelj burgera bez mesa, ali Latica i Ivan bili su prilično zadovoljni. Ivanu je, doduše, pecivo bilo malo pregumeno, ali tvrdi da je ovo jedan od boljih vege burgera u Zagrebu. Latica je po pitanju vege burgera već pomalo ekspert, kaže da ih obožava, a ovaj joj je bio odličan. “U Zagrebu nije baš lako naći kvalitetan i ukusan vege burger, ali u Mitri mi je sve bilo dobro. Od peciva do samog popečka i nadjeva. Namirnice su, čini mi se, kvalitetne, a okus nije jednoličan kako to nekad zna biti u ovakvim verzijama burgera. I da, prilično je zasitan”, kaže.


7. Kućica Bread Club

Isprobali smo: Cheeseburger (Potato brioche pecivo, odležana junetina, kuharov umak, cheddar sir, hrskava panceta, karamelizirani luk, salata)
Cijena: 65 kuna

Bread Club je na ovogodišnjem festivalu predstavio svoje burgere kojima su se malo odmaknuli od svoje uobičajene pekarske ponude kruha i kroasana. Osim cheeseburgera u ponudi imaju i The Burger, odnosno klasični burger te Sezonac u Zagrebu s kiselom paprikom.

Bread Club cheeseburger bio je jedan od manjih burgera na Strossmayerovom, no imao je stvarno debelu pljeskavicu koju je bilo dosta teško kontrolirati. Umaka je bilo puno, a pecivo nije bilo ono što smo očekivali. Donja strana bila je natopljena uljem ili masti, poput lepinje, a okus pljeskavice podsjeća na klasične ćevape. Ne tvrdimo da je to nužno loše, ali nije ono što želimo od burgera. Složili smo se da je šteta što do izražaja nije došao karamelizirani luk i što je prepečen. Nije favorit.


8. Kućica Submarine

Isprobali smo: Obelix burger (Junetina, sir, rikola, kruška, orah, tartuf i Submarine umak)
Cijena: 58 kuna

Submarine je svake godine na festivalu, ali su ovoga puta osmislili novi burger – Obelix. Osim njega u ponudi su Smokehouse i Original, koje poslužuju i u svojim restoranima. Naravno, tu su i njihovi krumpirići, oni sa sirom i umakom te oni s tartufima.

Obelix, dakle, kombinira uobičajene namirnice poput mesa i sira, ali i neočekivane detalje poput kruške, oraha, tartufa… I stvarno sve zajedno funkcionira. Ivanu je, recimo, ovo bio najbolji burger na festivalu. Kombinacija okusa je, kaže, nova i uzbudljiva. Priželjkuje da im uđe u stalnu ponudu u restoranima. Latici se također jako dopao, smatra da okusi lijepo pašu, a hvali i pecivo te hrpu umaka zbog kojeg će vam trebati puno salveta. No, mala napomena: ako ste skloniji klasičnim okusima, ovo vjerojatno nije burger za vas. Meni se, naime, kombinacija nije svidjela i neki od začina mi je baš jako smetao.


9. Kućica Lars & Sven

Isprobali smo: Double Sven Premium (junetina, cheddar, salata, umak, rajčica i špek)
Cijena: 80 kuna

Lars&Sven novi je, inače slovenski, brend u Zagrebu. Prvi restoran otvaraju uskoro u Branimir centru koji je pri kraju s preuređenjem. Osim ovog koji smo mi probali, a u koji idu dvije pljeskavice po 140 grama, u ponudi je i dječji meni u kojem je klasičan burger s krumpirićima, pićem i voćem, a klinci dobiju i igračkicu. Tu je i Lars premium te Smokey.

Double Sven Premium je golem i netko tko ne može jako zinuti teško da ga može dostojanstveno pojesti. Mi smo ga morali razrezati i još po dužini podijeliti po pola da bismo ga uopće probali. No, bez obzira na veličinu (ako niste jako gladni mogle bi se najesti dvije osobe) cijena nam se čini previsoka. Latica se požalila da je meso prežilavo, na mene je ostavio dojam generičkog burgera s trake koji ipak ima prilično fino pecivo, dok se Ivanu jako dopao. “Ukusan je, a visoka cijena čini mi se opravdana, pogotovo ako jede dvoje ljudi”, tvrdi.


Zgodan dodatak: Unicorn milkshake (RougeMarin)

Od čega se sastoji: sladoled od vanilije, šlag, puslica, bomboni i mini marshmallows
Cijena: 36 kuna

RougeMarin je i ove godine na festivalu sa svojim prepoznatljivim burgerima, ali nas su za promjenu privukli novi zabavni milkshakeovi. Među njima je i ovaj Unicorn koji smo probali. Druga dva shakea klasični su sladoledni shakeovi s preljevima od čokolade i karamele te ukrašeni šlagom i vaflima, oni koštaju 28 kuna.

Unicorn shake izgleda štosno i kao šećerna bomba, ali zapravo nije toliko sladak. Ima okus po otopljenom sladoledu od vanilije, no nemoguće je probati sve zajedno. Shake se mora piti kroz slamku, dok bombone i marshmallowse morate uzimati prstima i posebno jesti. Dosta je neuredno i ljepljivo, ali zabavno. Klincima bi se mogao jako dopasti.

Sažetak: Po totalno amaterskom sudu redakcije Super1 i Telegram najveću vrijednost za novac, od devet komada koje smo probali, dobit ćete s burgerom Stari moj (Kućica Reshetka by Đurina hiža) te s Primeom (kućica Burger Bar).

* Inače, festival traje 11 dana i sve dane osim posljednjeg radi od 12 do ponoći. Taj zadnji dan radit će od 12 do 23 sata.