Gastro vijest

Probali smo panettone rađen prema recepturi najboljeg talijanskog slastičara. Evo gdje ga možete kupiti

Nakon prošlogodišnje limitirane serije nastale u suradnji s Andreom Tortorom, ove godine Dubravica najavljuje vlastiti panettone

Većina to ne zna, ali izrada panettonea, tradicionalnog blagdanskog slatkog kruha koji potječe iz Italije, smatra se Mount Everestom slastičarstva. Kad smo na predstavljanju prvog panettonea pekarnice Dubravica slušali tehnologa (inače i jednog od vlasnika) Krunoslava Mikeleca kako nam priča da mu je život već mjesecima podređen proizvodnji te slastice, kako malo spava i kako fermentaciju tijesta prati preko video nadzora, pomislili smo koliko možemo biti sretni što nam se jedan takav vrhunski proizvod nudi nadohvat ruke. Naime, nakon prošlogodišnje limitirane serije panettonea nastale u suradnji s talijanskim slastičarom Andreom Tortorom koja se rasprodala brzinom svjetlosti, ove godine Dubravica najavljuje panettone iz vlastite proizvodnje. Nastao je po zajedničkoj recepturi Andree i Krunoslava, što govori mnogo kad vas podsjetimo na činjenicu da tog Talijana nazivaju kraljem panettonea i da je titulu najboljeg talijanskog slastičara ponio 2018., 2019. i 2022. godine.

Mikelec se prošle godine o izradi panettonea educirao kod Tortore u Italiji, dok je ove godine Tortora došao u Zagreb i proveo dva tjedna educirajući i uvježbavajući tim Dubravice kako bi mogli samostalno izrađivati panetonne najviše kvalitete.

“Poanta panettonea leži u vrlo složenom dugotrajnom procesu pripreme prirodnog kvasca, tzv. lievita, kroz tri precizno vođene fermentacije, a koji je duša i tijelo svakog pravog zanatskog panettonea. Dodatak prirodnog kvasca u kojem omjer alkoholne i lakto fermentacije mora biti vrlo precizan, ključan je korak prilikom izrade ove vrhunske slastice. Presudnu ulogu igra tehnika, kao i odabir visoko kvalitetnih sirovina”, rekao nam je Mikelec. Dubravica u svojoj ponudi, u većini zagrebačkih poslovnica i ponekoj u okolici, kao i na webshopu, ima dvije opcije panettonea, klasični s kandiranim voćem (37 €) i čokoladni s kakaaom i lješnjacima iz Piemonta (39 €), u kojem glavnu ulogu ima čokolada u svim svojim oblicima.

Nakon što smo kušali oba i doznali koliko traje proces proizvodnje te kako on točno izgleda, možemo samo reći – vrijede tih novaca. Kad jednom kušate zanatski panettone, male su šanse da ćete se ikad više zadovoljiti onim iz supermarketa. Moramo spomenuti još i da i jedan i drugi panettone čine odličan blagdanski poklon. Efektne limene kutije u kojima dolaze dizajnirao je, inače, Predrag Zagorac iz Biroa.

Osim navedenih, predstavljen je i specijalni Tortorin panettone iz ovogodišnje nove kolekcije od kruške i pralina. Taj će se panettone naći u ograničenoj seriji od svega 100 komada u odabranim Dubravica shopovima u Zagrebu. Isto tako, u prodaji će se naći i njegov klasični PandOro.