Biramo najbolji panettone u gradu: food blogeri za Super1 testiraju ponudu craft pekarnica

S Darkom Debićem i Janjom Benić komentirali smo sve od teksture i okusa, preko izgleda, pa sve do sastojaka

Veliki test

Biramo najbolji panettone u gradu: food blogeri za Super1 testiraju ponudu craft pekarnica

S Darkom Debićem i Janjom Benić komentirali smo sve od teksture i okusa, preko izgleda, pa sve do sastojaka

U prosincu nitko ne broji kalorije, pa tako ni nas ovih dana ne zanimaju recepti za zdrave i lagane obroke na bazi lisnatih salata. Umjesto toga, bez grižnje savjesti uživamo u slasticama koje tradicionalno vežemo uz predblagdansko i blagdansko razdoblje. Panettone, slatki kruh s kandiranim voćem nezaobilazna je božićna delicija u Italiji, ali sve popularniji postaje i kod nas. Tome u prilog ide i činjenica da ga je moguće pronaći u ponudi svih trgovačkih lanaca, ali i nekoliko craft i klasičnih pekarnica.

Darko Debić, Janja Benić i Ema Glavina

Cijene u pekarnicama uglavnom nisu niske, pa smo poželjeli provjeriti u koji se panettone uopće isplati uložiti. Kako bismo sve skupa, od sastojaka, preko teksture i izgleda, do okusa detaljno mogli analizirati, gastro urednici Super1 portala, Emi Glavini, u pomoć su priskočili i poznati food blogeri. Darko Debić (@samo_jedan_griz) karijeru je gradio kuhajući 20 godina u kuhinji Hotela Esplanade, a danas vodi brojne kulinarske radionice pri Centru za kulturu prehrane. Janja Benić (@janjolinka) je, pak, odgovorna za prošlogodišnju pomamu za krafnama za koje je Broomu 44 postojala lista čekanja, a vodi i vrlo tražene Sourdough Experience radionice izrade kruha s prirodnim kvascem. Detaljni vodič kroz ponudu, cijene, a onda i dojmove, možete provjeriti u nastavku.

Panettone glazirani, 1 kg

Gdje: Pekara Dubravica u suradnji s Andreom Tortorom
Cijena: 245 kuna
Sastojci: prirodni kvasac, kandirana kora naranče, australske grožđice

Dojam

Ema: Dubravica, odmah da pojasnim, ne spada u craft pekarnice, ali panettone koji nude, nastao prema receptu pastry chefa Andree Tortore, koji iz godine u godinu radi najbolji panettone u Italiji, svakako spada u craft proizvode. Bio bi grijeh napraviti test ozbiljnih panettonea, a ne uvrstiti ovaj. Skup je, ali fantastičan.
Janja: Već na miris osjetim da je okus bogat. Jako mi se sviđa što se vidi da se nije štedjelo na vaniliji jer doslovno posvuda vidim crne točkice. Lijepo se trga, baš kako treba, na dulje trakice. Mekan je, okus odličan, doista ne mogu pronaći zamjerku.
Darko: Ne mogu ni ja. Ovaj panettone je tehnički savršeno izveden. Odličnog je okusa, osjeti se da je vanilija prava, da je kandirano voće kvalitetno. Za svaku pohvalu.

Panettone s kandiranim voćem Kroštula, 1 kg

Gdje: Špeceraj
Cijena: 190 kuna
Sastojci: starter, kandirana naranča i limun

Dojam

Janja: Na dodir je puno zbijeniji u odnosu na prvi, nije toliko prozračan. Rupe su vidljive, lijepo se otvorio, to moram reći, ali i miris je slabiji u odnosu na prošli. Iznenađena sam što je toliko zbijen, a nakon kušanja mogu reći i suh.
Darko: I ja sam iznenađen, budući da sam ranije već imao priliku probati Kroštulin panettone i njihove druge proizvode. I bili su odlični. Rok trajanja je u redu, ne znam je li se možda dogodila kakva greška s tom jednom šaržom. Suhoća je zbilja previše izražena.
Ema: Slažem se, baš je suh. A prošli tjedan sam kušala njihov čokoladni panettone i bio je školski odrađen, vrlo ukusan. Čini se da smo s ovim imali peh, ali s obzirom na cijenu, to se ne bi smjelo događati.

Panettone s kandiranim voćem, 1 kg

Gdje: Bread Club
Cijena: 210 kuna
Sastojci: prirodni kvasac, kandirana naranča, grožđice

Dojam

Janja: Nešto je mekši od prethodnog, ali miris mi čak pomalo na baca na industrijski. I strašno mi nedostaje nekakvog okusa.
Darko: Tehnički je ispravno odrađen, iako bi unutrašnjost mogla biti raširenija. Malene rupe, inače, ukazuju na to da fermentacija nije određena onoliko dugo koliko je trebala biti. Što se okusa tiče, nedostaje mi svega. Nakon prvog, ovaj ne mogu ocijeniti zadovoljavajućim.
Ema: Slažem se da je okus daleko manje intenzivan. No, koliko znam, pri izradi nisu korištene baš nikakve umjetne arome, pa i to treba uzeti obzir.

Božićni kruh, 0,4 kg

Gdje: Noel Bread & Deli
Cijena: 65 kuna
Sastojci: komadići kandirane naranče, limuna, grožđice, bademi

Dojam

Ema: Ponovno dugujem kratko objašnjenje. Ovaj smo proizvod kupili u uvjerenju da se radi o klasičnom panettoneu. No, na deklaraciji smo naknadno vidjeli da se zove Božićni kruh, dodatno se raspitali i doznali da je riječ o varijaciji panettonea rađenom po brzinskom postupku. Zato je i povoljniji u odnosu na druge, a okusom i teksturom funkcionira za one kojima nije bitno je li panettone rađen po svim pravilima struke.
Janja: Nema onu karakterističnu prozračnost koju bi panettone trebao imati, ali to nije problem ako znamo da se tako ni ne oglašava. Više me muči to što mu nedostaje neki jači okus.
Darko: Već se i po samoj težini može primijetiti da nije riječ o pravom panettoneu, ovaj je kruh pretežak. Ali u redu, na stranu to, kako god da se deklarira, trebao bi imati više okusa. Nedostaje mi da snažnije osjetim jaja, vaniliju, maslac i kandirano voće.