VIKEND RECEPT

Punjene jabuke u lisnatom tijestu malo su drugačiji jesenski recept. Pripremaju se brzo

Recept smo pronašli na blogu Like Chocolate iza kojeg stoji Matejka Buča

FOTO: matejka buča

Recept smo pronašli na blogu Like Chocolate iza kojeg stoji Matejka Buča

Jabuke u desertima volimo kroz sva godišnja doba, a posebno ih često pripremamo kad stigne jesen. Ribane u kolačima, pečene u crumbleu, korištene kao nadjev ili punjene, nema načina na koji ih već nismo pripremali. Ili smo to barem mislili dok nismo naišli na recept iza kojeg stoji poznata food blogerica Matejka Buča s bloga Like Chocolate. Punjene jabuke u lisnatom tijestu, kakve ona predlaže, odmah su nam se učinile kao recept koji pruža slatku utjehu kroz kišne dane, a dodatno su nas kupile i maksimalno jednostavnom pripremom te jednako jednostavnim popisom namirnica. Cijeli recept donosimo vam u nastavku.

Punjene jabuke u lisnatom tijestu

matejka buča

Što trebamo?

250 g svježeg ili zamrznutog pa odmrznutog lisnatog tijesta
2 jabuke
50 g badema
30 g šećera
1/2 žličice cimeta
1 jaje, odvojeno bjelanjak i žumanjak
1 žlica mlijeka

matejka buča

Kako pripremamo?

Pećnicu zagrijte na 180°C, a pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Bademe, šećer i cimet zajedno sameljite ili samo pomiješajte ako imate već prethodno mljevene bademe.
Jabuke ogulite, prepolovite i odstranite koštice i peteljke. Sada svaku polovicu malo izdubite kako biste mogli u tu udubinu staviti nadjev. Meso koje ste izdubili usitnite i dodajte bademima. U bademe dodajte i bjelanjak i sve dobro promiješajte. Žumanjak pomiješajte s mlijekom.

Lisnato tijesto raširite ili razvaljajte ako imate ono zamrznuto koje ste odmrznuli. Izrežite četiri pravokutnika dovoljno velika da možete omotati svaku polovicu jabuke. Premažite ih žumanjkom pa na svaki stavite jabuku, prerezanom stranom prema gore. Jabuku nadjenite bademima pa ju omotajte tijestom kao paketić: preklopite duže stranice preko nadjeva, a kraće zatvorite kako ništa ne bi curilo van.

Složite paketiće u pleh, strana na kojoj se spaja tijesto neka bude okrenuta prema dolje. Premažite ih ostatkom žumanjka i lagano, tupom stranom noža zarežite površinu (da ne probije skroz nego samo da ostanu tragovi na tijestu). Pecite oko 40-45 minuta, tj. dok se tijesto ne zazlati. Poslužite tople ili hladne, po želji uz karamel umak (recimo, ovaj brzi po Matejkinom receptu).