SUPER FOOD

Izvukle smo tri vikend recepta s jabukama iz kuharice Marthe Stewart

FOTO: Getty Images

Svi kuhari i slastičari će vam reći da su najbolja jela ona od sezonskih namirnica. Zato smo pronašle par super recepata s jabukama

Možda jedno od najmanje cijenjenih voća, jabuke su zapravo bogate vitaminima, vlaknima i pektinom. Uz to imaju jako malo kalorija pa vam neće biti krivo kad se odlučite zasladiti. Nas ništa ne podsjeća na jesen više od mirisa jabuka, krušaka, cimeta i vanilije. Odlučile smo istražiti blog Marthe Stewart, jedne od najpoznatijih kuharica kako bi pronašle najbolje jesenske recepte. Izvukle smo ova tri.

Salata s piletinom, jabukama i bademima

Što trebate?

  • pola šalice majoneze
  • 3 žlice svježe iscjeđenog limunskog soka
  • pola žličice soli
  • 1/4 žličice papra
  • polovica pileta
  • 2 jabuke
  • 4 stabljike celera
  • pola šalice narezanih badema

Kako pripremate?

U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte majonezu, sok od limuna, sol i papar. Piletinu ispecite i ogulite kožicu pa narežite meso na komadiće. Dodajte u zdjelu s majonezom. Jabuke i celer narežite na kockice ili na trakice pa dodajte piletini zajedno s bademima. Sve skupa dobro promiješajte i servirajte uz zelenu salatu.

Jogurt s jabukama i bademima

Što trebate?

  • jedna zelena Granny Smith jabuka
  • pola šalice grožđica
  • jedna i pol šalica jogurta s manje masti
  • 1/4 šalice narezanih badema
  • 2 žlice meda

Kako pripremate?

Jabuku narežite na komade ili naribajte pa sve skupa pomiješajte i servirajte u dvije zdjelice. Po želji dodajte zobene pahuljice ili neko drugo voće. Ovo može biti odličan zdravi desert ili doručak.

Pita od jabuka

Što trebate?

Tijesto:

  • 3/4 šalice brašna
  • 1/4 praška za pecivo
  • 6 žlica neslanog putra
  • pola šalice šećera
  • 1 jaje
  • pola žlice ekstrakta badema

Punjenje:

  • 4 žlice neslanog putra
  • pola šalice šećera
  • 1 jaje
  • 1 i pol žica naribane korice limuna
  • 1 žlica soka od limuna
  • 3 žlice brašna
  • 1 zelena Granny Smith jabuka
  • pola šalice vrhnja
  • 1/3 šalice nasjeckanih badema

Kako pripremate?

Kako bi napravili koru u maloj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa stavite sastrane. Nakon toga u velikoj zdjeli umiješajte putar i šećer dok ne dobiju nježnu teksturu. U to dodajte jaje i ekstrakt badema. Polako umiješajte sve ostale sastojke.

Rastegnite tijesto po posudi za pečenje i ostavite u hladnjaku 20 minuta. U međuvremenu ugrijte pećnicu na 350 stupnjeva i napravite punjenje.

U velikoj zdjeli pomiješajte mikserom putar i 1/4 šećera dok ne postanu jednolični. Dodajte jaje, limun i smanjite mikser dodajući brašno i vrhnje. U drugoj posudi pomiješajte narezanu jabuku s limunom pa poslažite po tijestu. Na to prelijte punjenje i malo posipajte sjeckanim bademima te s ostatkom šećera.

Pecite u pećnici oko 45 minuta dok pita ne postane blago zlatne boje.