Svi kuhari i slastičari će vam reći da su najbolja jela ona od sezonskih namirnica. Zato smo pronašle par super recepata s jabukama
Možda jedno od najmanje cijenjenih voća, jabuke su zapravo bogate vitaminima, vlaknima i pektinom. Uz to imaju jako malo kalorija pa vam neće biti krivo kad se odlučite zasladiti. Nas ništa ne podsjeća na jesen više od mirisa jabuka, krušaka, cimeta i vanilije. Odlučile smo istražiti blog Marthe Stewart, jedne od najpoznatijih kuharica kako bi pronašle najbolje jesenske recepte. Izvukle smo ova tri.
Salata s piletinom, jabukama i bademima
Što trebate?
- pola šalice majoneze
- 3 žlice svježe iscjeđenog limunskog soka
- pola žličice soli
- 1/4 žličice papra
- polovica pileta
- 2 jabuke
- 4 stabljike celera
- pola šalice narezanih badema
Kako pripremate?
U velikoj zdjeli zajedno pomiješajte majonezu, sok od limuna, sol i papar. Piletinu ispecite i ogulite kožicu pa narežite meso na komadiće. Dodajte u zdjelu s majonezom. Jabuke i celer narežite na kockice ili na trakice pa dodajte piletini zajedno s bademima. Sve skupa dobro promiješajte i servirajte uz zelenu salatu.
Jogurt s jabukama i bademima
Što trebate?
- jedna zelena Granny Smith jabuka
- pola šalice grožđica
- jedna i pol šalica jogurta s manje masti
- 1/4 šalice narezanih badema
- 2 žlice meda
Kako pripremate?
Jabuku narežite na komade ili naribajte pa sve skupa pomiješajte i servirajte u dvije zdjelice. Po želji dodajte zobene pahuljice ili neko drugo voće. Ovo može biti odličan zdravi desert ili doručak.
Pita od jabuka
Što trebate?
Tijesto:
- 3/4 šalice brašna
- 1/4 praška za pecivo
- 6 žlica neslanog putra
- pola šalice šećera
- 1 jaje
- pola žlice ekstrakta badema
Punjenje:
- 4 žlice neslanog putra
- pola šalice šećera
- 1 jaje
- 1 i pol žica naribane korice limuna
- 1 žlica soka od limuna
- 3 žlice brašna
- 1 zelena Granny Smith jabuka
- pola šalice vrhnja
- 1/3 šalice nasjeckanih badema
Kako pripremate?
Kako bi napravili koru u maloj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa stavite sastrane. Nakon toga u velikoj zdjeli umiješajte putar i šećer dok ne dobiju nježnu teksturu. U to dodajte jaje i ekstrakt badema. Polako umiješajte sve ostale sastojke.
Rastegnite tijesto po posudi za pečenje i ostavite u hladnjaku 20 minuta. U međuvremenu ugrijte pećnicu na 350 stupnjeva i napravite punjenje.
U velikoj zdjeli pomiješajte mikserom putar i 1/4 šećera dok ne postanu jednolični. Dodajte jaje, limun i smanjite mikser dodajući brašno i vrhnje. U drugoj posudi pomiješajte narezanu jabuku s limunom pa poslažite po tijestu. Na to prelijte punjenje i malo posipajte sjeckanim bademima te s ostatkom šećera.
Pecite u pećnici oko 45 minuta dok pita ne postane blago zlatne boje.