Vikend recept

Mislite da ne možete sami napraviti focacciu? Ovaj će vas recept razuvjeriti

Za njega je zaslužna Irena Gavran s bloga i Instagram profila Pregacha

FOTO: @pregacha

Na Instagram profil Irene Gavran (@pregacha), koja stoji i iza istoimenog bloga odlazimo kad god trebamo inspiraciju za pečenje. Već smo u više navrata pisali o njenim genijalnim tortama, ali danas se, umjesto slasticama, okrećemo pekarskim proizvodima. Ovih je dana Irena podijelila svoj jednostavni recept za focacciu, odnosno pogaču koju možete jesti uz bilo koji obrok u danu. A najbolje od svega je to što je recept maksimalno jednostavan – i uvjerit će vas da znate peći, čak i ako ste bili sigurni da tome niste dorasli. Sve korake pripreme možete provjeriti u nastavku.

Recept za focacciu

@pregacha

Sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 10 g soli
  • 1 suhi kvasac
  • 450 ml dosta mlake vode
  • maslinovo ulje i krupna sol po ukusu

Priprema

1. Sve sastojke pomiješamo vilicom, tijesto i posudu (koliko možemo jer je tijesto jako mekano) malo nauljimo maslinovim i stavimo u hladnjak. Kod Irene je to obično preko noći, pa često poslijepodne zamuti, a ujutro peče.

2. Ujutro se tijesto izvadi, istrese u tepsiju koji se dobro pospe maslinovim uljem i ostavi pokriveno barem dva sata. Nekad je tijekom ta dva sata Irena preklopi od rubova prema sredini, ali to nije obavezno.

3. Pospe se još maslinovog ulja po tijestu, izmasira ga se prstima i dobro posoli krupnom soli.

4. Peče se pola sata na 200 stupnjeva; tako se dobije lijepa hrskava kora, ali i pjenušava te mekana unutrašnjost.