Top recept

Kad ste zadnji put spremali musaku? Ovaj prejednostavni recept uvjerit će vas da trebate što prije

Musaka od krumpira i mljevenog mesa koja će vas vratiti u djetinjstvo

FOTO: shutterstock

Kad tražimo jednostavne opcije jela za ručak, koje nam neće oduzeti previše vremena i zbog kojih nećemo zaprljati previše posuđa, često se okrećemo tradicionalnim jelima na kojima smo odrasli. Naša nas je današnja potraga tako odvela do musake, jedno od jela na kojima smo odrasli, a koja smo (nepravedno) zapostavili u odrasloj dobi. Smatra se da ovo jelo potječe iz Grčke, iako se od davnina jelo i Turskoj i diljem Balkana, a u grčkoj verziji dolazi s patlidžanima i janjetinom ili ovčetinom. U našim se krajevima najčešće jede musaka s krumpirom i mljevenim mesom (junećim, svinjećim ili miješanim), iako se vrlo ukusna može biti i musaka od tikvica. Brzi i jednostavni recept za musaku koja vam može poslužiti kao ideja za ručak već sutra, donosimo vam u nastavku.

Musaka recept s krumpirom i mljevenim mesom

sastojci za musaku
shutterstock

Musaka – sastojci

  • 1,5 kg krumpira
  • 1 veća glavica luka
  • 600 g miješanog mljevenog mesa
  • 1 žlica crvene mljevene paprike
  • 2 jaja
  • 2 kisela vrhnja
  • sol
  • papar
  • ulje

Musaka – priprema

1. U posudu na štednjaku staviti kuhati krumpir u kori, uliti vode preko krumpira i posoliti. Krumpir je gotov kad vilica lagano prolazi u njega. Dok se krumpir kuha, očistiti luk te ga narezati na sitne kockice.

2. U širokoj tavi zagrijati malo ulja, ubaciti luk i na srednje jakoj vatri ga popržiti. Zatim dodati mljeveno meso i dinstati ga uz stalno miješanje i razdvajanje mesa na manje komade da postane rastresito. Meso posoliti i popapriti i sve opet izmiješati. Na kraju ubaciti i crvenu papriku te je dobro sjediniti sa smjesom.

3. Sve još dinstati 5 minuta pa maknuti sa strane da se prohladi. Kad je krumpir skuhan, ocijediti ga od vode, pustiti desetak minuta da se prohladi, pa mu oguliti koru. Nakon toga narezati krumpir na kolutove debljine oko 3 do 4 milimetra.

4. Protvan dimenzija 35×20 centimetara namazati uljem, pa u njega slagati kolutove krumpira djelomično jedan preko drugog. Na taj način složiti cijeli red po dnu protvana. Na krumpir ide red mljevenog mesa, paziti da se ne uzme puno tekućine u kojoj se meso dinstalo. Na meso opet treba posložiti krumpir na isti način kao i na dnu protvana.

5. U posebnu posudu razbiti jaja, posoliti ih te ih kratko istući s pjenjačom. Zatim u jaja dodati kiselo vrhnje te opet pjenjačom sve sjediniti.
Smjesu jaja i vrhnja rasporediti žlicom po krumpiru. Musaka se peče u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 35 do 40 minuta.

6. Nakon pečenja izvaditi iz pećnice, ostaviti 15-ak minuta da se prohladi pa tek onda rezati.