FOTO: Marko Miščević

Tingul i picek s bučinim sjemenkama. Pripremili smo 7 jela s piletinom koja su omiljena među našim čitateljicama

Imamo recepte za svaki dan u tjednu

Gastro editorijal

Tingul i picek s bučinim sjemenkama. Pripremili smo 7 jela s piletinom koja su omiljena među našim čitateljicama

Imamo recepte za svaki dan u tjednu

FOTO: Marko Miščević

Nedavno smo na našem Super1 Instagram profilu pokrenuli raspravu o omiljenim jelima s piletinom. Na pitanje koje je vaše najdraže, prikupili smo zaista zanimljive odgovore, a to nas je potaknulo da u suradnji s našim stilisticama pripremimo sedmodnevni pileći jelovnik. U nastavku vam tako donosimo sedam različitih recepata za jela u kojima je glavna zvijezda piletina, a koji su ujedno i pravi dokaz da kuhanje s piletinom ne mora biti dosadno. Raznolikost okusa i fantastične gastro kombinacije nas su u potpunosti oduševile te vam savjetujemo da ih obavezno isprobate u svojoj kuhinji tijekom nadolazećih jesenskih i zimskih dana.

Glavni saveznik u pripremi svakog jela bila nam je piletina iz asortimana Međimursko pile. Riječ je o izuzetno kvalitetnim proizvodima Perutnine Ptuj – PIPO Čakovec, prvog hrvatskog proizvođača koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika certifikatom ‘Antibiotic free’. Ovaj certifikat jamči da pilići nikada nisu primili bilo koju vrstu antibiotika u bilo kojoj fazi životnog ciklusa. Osim toga, brend je dobio oznaku ‘Dokazana kvaliteta – Hrvatska’ s kojom garantira najviše standarde kvalitete i potvrđuje predanost visokim standardima proizvodnje.

Pileći taquitosi s umakom od korijandera

Sastojci za tri osobe:

  • 500 g Međimursko pile pilećih prsa bez kože
  • 9 tortilja
  • 200 g Cheddar sira
  • 200 g krem sira
  • 1 velika paprika
  • 100 g svježeg špinata
  • papar, sol, chilli, češnjak u prahu
  • sok limete i naribana korica limete
  • svježi korijander
  • domaće kiselo vrhnje
  • ocat
  • ulje
  • 300 g konzerviranog graha

Priprema: Pileća prsa posoliti, popapriti te ispeći na tavi ili u pećnici. Narezati na sitne komadiće, pomiješati sa začinima, krem sirom, tvrdim sirom, špinatom i paprikom. Sve dobro sjediniti. Tortilje premazati i puniti smjesom. Zarolati, preliti vrhnjem i zapeći u pećnici. Izmiksati vrhnje, sjeckani korijander i sok limete i naribanu koricu limete te umak servirati uz tople taquitose. Unaprijed kuhani grah preliti uljem i octom te začiniti začinima po želji. Salatu od graha i pileće taquitose servirati zajedno.

Pohana piletina s pireom od kestena

Sastojci za četiri osobe:

  • 500 g Međimursko pile pilećeg filea
  • 200 g krušnih mrvica
  • 10 g maslaca
  • 2 jaja
  • sol
  • papar
  • 500 g skuhanih i oguljenih kestena
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • ulje
  • ocat
  • 300 g baby špinata

Priprema: Kestene zasjeći i kuhati u posoljenoj vodi petnaestak minuta. Kada su kuhani, izvaditi ih iz vode, očistiti, posoliti i popapriti te im dodati vrhnje za kuhanje i kockicu maslaca. Napraviti kremu od kestena miksajući sastojke štapnim mikserom. Na kraju dodati još začina po želji i potrebi. Pileći file posoliti i popapriti, uvaljati u jaja i krušne mrvice te peći na ulju dok ne porumeni. Servirati uz salatu od špinata.

Picek u marinadi s bučinim sjemenkama

Sastojci za četiri do pet osoba:

Priprema: Već marinirano Međimursko pile s bučinim sjemenkama peći prema uputstvima – sat vremena u vrećici te još 20 minuta izvan vrećice. Povrće oprati i narezati s korom kako bi se zadržali svi nutritivni sastojci. Buče odrezati pri vrhu. očistiti i ostaviti ih cijele kako bi ih mogli puniti pečenim povrćem. Posoliti, popapriti i nauljiti povrće te staviti peći u pećnicu s piletom. Kada pile ispusti sokove, preliti ih preko povrća za intenzivniji okus. Pečeno pile servirati toplo uz pečeno povrće posluženo u pečenoj buči.

Tingul

Sastojci za četiri osobe:

  • 800 g Međimursko pile pilećih bataka
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 250 g pelata ili rajčice
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 1 mrkva
  • pola stabljike celera
  • 200 ml temeljca od piletine ili tople vode
  • ružmarin
  • peršin
  • 2 lista lovora
  • par listića bosiljka
  • malo crvene paprike
  • par suhih šljiva ili par komada sušene rajčice
  • 100 ml vina ili prošeka
  • 450 g crne paste ili palente

Priprema: Međusobno pomiješati ružmarin, sol, papar i protisnuti češnjak, dobivenom smjesom namazati piletinu i pustiti da malo odstoji. Narezati luk na sitno, dinstati na malo ulja dok ne omekša te dodati nasjeckane celer, mrkvu i crvenu papriku. Dodati meso i prepeći ga sa svih strana. Podliti vinom i pustiti da skroz ispari. Zatim dodati rajčicu, pelate i pasiranu rajčicu, sve dinstati i podliti vodom ili temeljcem. Smanjiti vatru te kuhati sporo i dugo dok se umak ne zgusne, a meso ne počne raspadati. Pred kraj dodati šljive, prošek ili/i sušene rajčice. Poslužiti uz crnu pastu ili palentu.

Pileća krilca u slatkoj marinadi

Sastojci za 4 osobe:

  • 1,5 kg Međimursko pile pilećih krilca
  • 100 ml soja sosa
  • 100 ml vode
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice rižinog ili jabučnog octa
  • sol
  • papar
  • zeleno lisnato povrće
  • mrka
  • ulje
  • ocat
  • začini za salatu po želji

Priprema: Sve sastojke za marinadu izmiješati i sjediniti. Krilca staviti u marinadu, prekriti i ostaviti ih u hladnjaku minimalno sat vremena. Pećnicu zagrijati na 180 °C stupnjeva. Staviti krilca na papir za pečenje, pouljiti te ih peći prekrivene folijom pola sata, nakon toga maknuti foliju, premazati ostatkom marinade te peći još 40 minuta ili dok se marinada ne karamelizira. Pileća krilca servirati uz miks lisnate salate i mrkve. Ako pak ne stignete pripremiti domaću marinadu, možete ju zamijeniti gotovim teriyaki umakom.

Curry pileći medaljoni

Sastojci za četiri osobe:

  • 500 g Međimursko pile pilećih medaljona
  • 1 velika žlica kokosovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žličice svježeg đumbira
  • pola glavice luka
  • 200 g oguljene svježe rajčice
  • 3 žličice curry praha
  • 3 žličice mljevene crvene slatke paprike
  • 1 žličica pileće tikka masale u prahu
  • prstohvat kajenskog papra
  • 2 žličice soli
  • listići svježeg korijandera ili peršina
  • 250 ml kokosovog mlijeka
  • 100 ml kokosovog vrhnja za kuhanje
  • 200 ml pilećeg temeljca ili vode
  • basmati riža ili naan pecivo

Priprema: Pileće medaljone prerezati na pola ili ostaviti kakvi jesu jer se curry radi s većim komadima mesa, a medaljoni su idealne veličine. Zagrijati ulje i popržiti luk, dodati češnjak i đumbir na dvije minute, a potom meso. Meso kratko prepeći s obje strane i dodati sve začine. Po želji i za intenzivniji okus staviti veće količine. Dodati nasjeckanu rajčicu i dinstati par minuta, a potom dodati pileći temeljac ili vodu te kokosovo mlijeko. Smanjiti vatru na srednju jačinu i miješajući kuhati još desetak minuta dok se ne stvori gusti umak. Pred kraj dodati kokosovo vrhnje i korijander. Servirati uz basmati rižu ili naan pecivo.

Wok na zagorski način s mlincima

Sastojci za četiri osobe:

  • 500 g Međimursko pile odrezaka pilećeg filea
  • 2 tikvice srednje veličine
  • 1 glavica brokule
  • 1 vezica mladog luka
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • po želji 3 žlice soja sosa
  • sol
  • papar
  • 250 g domaćih mlinaca

Priprema: Zagrijati ulje i kratko prepeći ljubičasti luk usitnjen na kockice, dodati češnjak i bijele dijelove mladog luka, dok se zeleni listovi stavljaju pred kraj da ne povenu. Dodati mini pileći file, tikvice narezane na trakice te brokulu koju smo prethodno kratko prokuhali. Sve zajedno miješajući kuhati još desetak minuta i dodati soju i začine. Za to vrijeme skuhati mlince koje smo prethodno izlomili na manje kockaste komade. Dodati mlince u wok i miješajući pustiti da se sve sjedini, a po potrebi dodati još ulja. Jelo servirati toplo.


Food styling: Barbara Jazvić i Ana Galić (Studio ONNE)
Fotografija: Marko Miščević

Hvala trgovinama Oko stola, Lesnina i Zara home na ustupljenim proizvodima za opremanje seta.


Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Perutnina Ptuj – PIPO Čakovec.