Top recept

Sezona je bazge, a mi vam donosimo recept za sok koji će vas vratiti u djetinjstvo

Bazga je jedna od omiljenih biljaka od koje radimo sok

FOTO: Unsplash

Sezona prikupljanja i pripreme recepata od samoniklog bilja je počela. Sezona cvjetanja bazge ujedno je i prilika za pripremu savršenog soka od bazge koji nas instantno vraćaju u djetinjstvo. Cvjetove bazge koristimo za izradu soka od bazge, a bobice bazge, koje rastu u hladnijim mjesecima, koristimo za sirup od bazge.

Mirisni cvjetovi bazge bogati su taninima, vitaminom C, karotenima i glikozidima, a poznato je kako upravo bazga ima snažan antioksidativni učinak te djeluje protuupalno. Štoviše, bazga pomaže u jačanju imuniteta te je poznat biljni pripravak koji olakšava astmu, a tijekom sezone alergija, ublažava one koje su uzrokovane peludom.

Kada se prikupljaju cvjetovi za sok od bazge?

U Hrvatskoj ima više od 20 vrsta bazga, a ona najpoznatija je crna bazga čiji cvjetovi imaju nježno bijelu boju. Uz sok od bazge, od mirisnih bijelih cvjetovat rado još radimo i čaj.

Cvjetovi za pripremu soka od bazge prikupljaju se tijekom suhih i toplih dana kada su cvjetovi u potpunosti otvoreni i puni žutog praha. Tijekom kišnih dana bazga se ne bere jer okus koji se dobije od takvog soka neće biti toliko intenzivan.

Istovremeno je dobro opratiti pozornost da cvjetovi bazge koju berete nemaju nametnike po sebi. Najčešće se unutar cvjeta znaju pronaći sitne crne bubice koje je teško izolirati iz soka, a jako se teško operu. Zbog toga je bolje ubrati one cvjetove koji su čisti.

sirup od bazge recept

Domaći sok od bazge od 40 cvjetova

Recept za domaći sok od bazge već dugi niz godina nismo mijenjale jer se ovaj u obitelji prenosi već dugi niz godina. Probajte ga pripremiti u svom aranžmanu i javite nam svoje dojmove!

Sok od bazge – sastojci:

  • 40 cvjetova bazge
  • 4 l vode
  • 4 kg šećera
  • 4 limuna
  • 8 g limunske kiseline

Sok od bazge – priprema:

  1. Ubrane cvjetove bazge potrebno je namočiti u vodu 24 sata prije pripreme.
  2. Sljedeći dan tekućinu u kojoj su se cvjetovi namakali potrebno je procijediti te u nju dodati šećer, limunsku kiselinu i sok od 4 limuna.
  3. Ostavite sirup još 24sata, uz povremeno miješanje.
  4. Prije nego sirup od bazge ulijete u boce u kojem ćete ih skladištiti, potrebno ih je oprati i sterilizirati u kipućoj vodi.
  5. Napravljene sirupe čuvajte na tamnom i suhom mjestu, a nakon otvaranja – bocu čuvajte u hladnjaku.