Gastro test

Skuhali smo spicy varivo sa slanutkom za kojim je lud cijeli Instagram. Nećemo žuriti da ga ponovimo

Za ovaj recept zaslužna je poznata britanska food blogerica Ella Mills (Deliciously Ella)

I u novoj godini nastavljamo s testiranjem recepata koje su ili viralni na TikToku ili ih na Instagramu (i drugim kanalima) dijele poznati chefovi i food blogeri. Na taj način pokušavamo ne samo otkriti koliko je hype oko nekog recepta opravdan, već vas i potaknuti da redovitije kuhanje, ali i usmjeriti vas prema nešto drugačijim receptima za kojima sami od sebe možda ne biste posegnuli. Nakon još jedne sezone blagdana i apsolutnog pretjerivanja u količini unesene hrane, zaželjeli smo laganijh, pa i bezmesnih obroka.

Naša nas je potraga brzo odvela do poznate britanske veganske food blogerice Elle Mills (Deliciously Ella), na čijem smo Instagram profilu pronašli brzi i jednostavni recept za gusto varivo sa slanutkom, tofuom i harrisom koje se može jesti samostalno ili uz dodatak riže. Sama ga autorica opisuje kao prepunog biljnih proteina, bogatog raskošnim okusima, a najvažnije od svega je, istaknula je, to što je gotovo za manje od pola sata. Sasvim dovoljno, što se nas tiče. Recept smo odlučili isprobati odmah, a cijeli proces pripreme, kao i naše konačne dojmove, donosimo vam u nastavku.

Gusto varivo sa slanutkom, tofuom i harissom

Aleksandar Selak

Sastojci

mlaz tostiranog sezamovog ili maslinovog ulja
2 luka srebrenca srednje veličine
5 većih režnjeva češnjaka
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica mljevene dimljene ili slatke paprike
1 konzerva slanutka
1 konzerva sjeckane rajčice
180 g čvrstog tofua
1-2 žlice harissa paste (možete koristiti i koncetrat rajčice s malo chilli pahuljica)
100 g špinata
pola žličice javorovog sirupa
žličica tamari ili soja sosa
sok polovice limuna
2 žlice kokosovog jogurta (možete koristiti i grčki)
malo soli i papra

Postupak

1. Zagrijte malo sezamovog ili maslinovog ulja u većem loncu ili dubljoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i začinite s prstohvatom soli. Kuhajte, često miješajući, dok ne omekša i po potrebi smanjite temperaturu, ukupno oko 10 minuta.

2. Dodajte na sitno nasjeckani češnjak i kuhajte uz često miješanje, oko 2 minute. Dodajte kumin i papriku i kuhajte, cijelo vrijeme miješajući, dok ne puste miris, oko minute.

3. Dodajte slanutak, tofu, rajčice i harissu te kuhajte uz često miješanje dok rajčice ne potamne i reduciraju se, 10 do 15 minuta.

4. Umiješajte špinat i pustite da se kuha dok ne uvene, 1 do 2 minute. Zatim dodajte tamari, javorov sirup i limunov sok. Kušajte i začinite soli i paprom po želji. Maknite s vatre i umiješajte kokosov jogurt. Poslužiti uz rižu koju želite (mi smo koristili basmati).

Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak
Aleksandar Selak

Zaključak

Ovo nam se jelo svidjelo, ali nije nas bacilo u okusnu ekstazu. Prije svega, čini nam se da ga je poštenije nazvati veganskim raguom nego varivom, budući da je dosta vrlo gusto. Kao pozitivno možemo izdvojiti činjenicu da je ovo jelo zbilja nutritivno bogato i da se priprema nevjerojatno jednostavno i brzo (stvarno nam nije trebalo više od 30 minuta). S druge strane, s obzirom na to koliko sastojaka traži, okus bi mogao biti impresivniji.

Aleksandar Selak

Radili smo brojna slična jela orijentalnog prizvuka koja su bila za nekoliko nijansi bolja, i to s manje korištenih sastojaka. Možda autorica nije htjela ići na posve klasičnu curry varijantu pa zato nije koristila kokosovo mlijeko, ali čini nam se da bi ga upravo taj sastojak podigao. Ukusno je, plus je i što tofu bez problema možete zamijeniti, primjerice, piletinom, i nije da nam nije pasalo nakon teške blagdanske hrane, ali nećemo baš jako žuriti da ga ponovimo.