FOTO: Vjekoslav Skledar

Super1 editorijal: Pripremili smo zdravu i finu večeru. Evo nekoliko prijedloga za lagane obroke

Kada je vani jezivo vruće, volimo pripremati nešto lagano

GASTRO

Super1 editorijal: Pripremili smo zdravu i finu večeru. Evo nekoliko prijedloga za lagane obroke

Kada je vani jezivo vruće, volimo pripremati nešto lagano

FOTO: Vjekoslav Skledar

S obzirom na to da doručak često imamo običaj preskočiti, a za ručak gricnuti nešto na brzinu u pauzi od posla, posebice tijekom tjedna, večera postaje, kako mi volimo reći, highlight of the day.

Večera je često jedini obrok u danu koji možemo pojesti u miru, okruženi članovima obitelji, prijateljima ili pak sami u vlastitoj tišini. No, unatoč tim benefitima večere kao obroka, ipak moramo priznati da nam je uvijek nekako mrsko pripremati kompleksna jela i posljednje sate u danu provoditi za štednjakom, pogotovo kada je vani jezivo vruće i sve što želimo je baciti se u osvježavajuću kupku ili se parkirati pod klimu. 

Kako bismo se riješili takvih i sličnih muka, odlučili smo pripremiti nekoliko zanimljivih recepata za lagane, brze i jednostavne ljetne obroke i time vas inspirirati da za večeru odlučite pojesti nutritivno bogato jelo, koje je istovremeno i vrlo ukusno.

VJEKOSLAV SKLEDAR
Back to School. Vector Illustration.
Getty Images/iStockphoto

Vrlo dobro znamo da u pripremi večernjeg obroka trebamo pripaziti na odabir namirnica, tj. odlučiti se na one laganije i lako probavljive, pa smo se tako u pripremi jela opredijelili za 100 posto plant-based proizvode brenda Planet of plants. Kako im samo ime kaže, svi proizvodi temeljeni su na biljnom podrijetlu te ne sadržavaju sastojke životinjskog podrijetla kao što su meso, mlijeko, jaja i slično.

Osnovni sastojci su povrće, voće, sjemenke i žitarice pa su tako temelj za naše lagane večernje obroke bili proizvodi poput Planet of plants biljnog mljevenog koje se sastoji od proteina graška, a koje se odlično uklopilo u tortilje, zeleni wok i punjene tikvice. Protein graška ključan je sastojak i Planet of plants okruglica koje smo iskoristili za ljetnu pop up salatu i savršeni vrtni ratatouille. Recepte donosimo u nastavku, pri čemu se iskreno nadamo da ćete ih i isprobati.

LJETNA POP UP SALATA S OKRUGLICAMA

VJEKOSLAV SKLEDAR

Sastojci:

  • Planet of plants okruglice
  • mix zelene mlade salate
  • feta sir
  • pečene breskve
  • kockice zapečene focaccie
  • aceto balsamico
  • masline (zelene i crne)
  • kupine
  • Planet of plants ulje
  • začini po želji

Priprema:

Na ulju popržiti Planet of plants okruglice i pustiti da se malo ohlade. Oprati i pripremiti salatu, a na tavi popržiti breskve da puste sok i dobiju laganu koricu. Zatim na istoj tavi potom prepržiti focacciu narezanu na kockice. Na kraju je potrebno u zdjeli ujediniti sve sastojke i začiniti po želji.

TORTILJE S TRI VRSTE CHERRY RAJČICE

VJEKOSLAV SKLEDAR
Twitter

Sastojci:

  • Planet of plants mljeveno
  • tortilje
  • paket mix žute, ljubičaste i crvene mini rajčice
  • češnjak
  • mladi luk
  • zelena salata
  • Planet of plants ulje
  • začini po želji
  • bosiljak
  • masline
  • čili

Priprema:

Na Planet of plants ulju popržiti češnjak i dodati sitno narezane cherry rajčice, a kad omekšaju dodati Planet of plants mljeveno, čili i bosiljak. Uz to, narezati mladi luk  i krastavac te tortilje puniti smjesom mljevenog i cherry rajčica, čemu se potom dodaje mladi luk, masline, krastavci i još narezane svježe cherry rajčice. Gotove tortilje se preporučuje poslužiti uz salatu.

VRTNI RATATOUILLE S OKRUGLICAMA I PAŠTOM U BOJI

VJEKOSLAV SKLEDAR

Sastojci:

  • Planet of plants okruglice
  • Planet of plants ulje
  • češnjak
  • rajčica
  • tikvica
  • patliđan
  • svježa paprika
  • luk
  • začini po želji
  • tjestenina u boji
  • parmezan
  • bosiljak

Priprema:

Nauljiti dno pekača i kružno slagati povrće prethodno narezano na kružiće. Slagati prema rasporedu – tikvice, patliđan, luk, paprika i rajčica, sve dok se ne popuni pekač. Sve preliti s još malo ulja te začiniti sa soli, paprom, sitno narezanim češnjakom i po želji umakom od rajčice. Peći u pećnici dok ne dobije lijepu boju, a povrće ne omekani. Usporedno s time, na tavi ispeći Planet of plants okruglice te skuhati tjesteninu na al dente način. Kada je sve gotovo, na tanjur složiti tjesteninu, u središte postaviti ratatouille, a oko njega okruglice te sve posuti parmezanom.

ZELENI WOK S MLJEVENIM

VJEKOSLAV SKLEDAR

Sastojci:

  • Planet of plants mljeveno
  • Planet of plants kokosova mast
  • tikvice
  • mladi luk
  • brokula
  • grašak
  • edamame soja
  • šparoge
  • indijski orah
  • soja sos
  • teriyaki
  • kineski rezanci (mogu i rižini)
  • zeleni curry
  • začini po želji
  • med

Priprema:

Na Planet of plants kokosovoj masti popržiti nasjeckani luk i dodati Planet of plants mljeveno. U wok dodati tikvice, šparoge i prethodno na pari prokuhanu brokulu, grašak i edamame. Dodati začine i umake, a pred kraj pečenja med i dvije šake indijskih oraščića. U međuvremenu skuhati kineske rezance te na kraju sjediniti wok i rezance te preliti soja umakom.

PUNJENE OKRUGLE TIKVICE

Vjekoslav Skledar

Sastojci:

  • okrugle tikvice
  • Planet of plants mljeveno
  • luk
  • češnjak
  • Planet of plants suncokretovo ulje s konopljom
  • sitno sjeckani pekanski orasi (ili neka druga vrsta orašastih plodova)
  • pesto od bosiljka
  • salata i drugo sezonsko povrće
  • začini po želji
  • parmezan

Priprema:

Planet of plants mljeveno popržiti na sitno sjeckanom luku i češnjaku, posoliti, popapriti na kraju dodati sitno sjeckane pekanske orahe. Tikvice izdubiti, posoliti i staviti u pećnicu dok ne omekane i lagano ne porumene. Bosiljak, pinjole, sol, papar, parmezan i POP ulje staviti u blender i pripremiti pesto pastu.Puniti tikvice pestom i mješavinom mljevenog. Napraviti posteljicu od baby salate, krastavaca i rotkvica, posuti ostatkom mljevenog i po želji začiniti Planet of plants uljem i acetom balsamicom.

Osim samih recepata, ono što nas je još oduševilo kod ovih obroka jest da sva jela jednako dobro funkcioniraju i u toploj i u hladnoj varijanti. Mi smo se oduševili, a valjda ćete i vi. Dobar vam tek!

*Velika hvala trgovinama Lesnina i Oko stola na proizvodima za serviranje hrane.

Fotografija: Vjekoslav Skledar
Food styling: Ana Galić i Barbara Jazvić (Studio ONNE)

Sadržaj nastao u suradnji s Planet of plants.