FOTO: Vjekoslav Skledar

Super1 editorijal: Pripremili smo genijalan roštilj. Donosimo vam nekoliko neodoljivih recepata

GASTRO

Super1 editorijal: Pripremili smo genijalan roštilj. Donosimo vam nekoliko neodoljivih recepata

FOTO: Vjekoslav Skledar

Iako je mnogima osjećaj prepunog trbuha prva asocijacija na roštilj, u novom gastro editorijalu pripremili smo vam burgere nakon kojih se nećete osjećati tromo

Roštilj nam je nekako sinonim za ljetna druženja i obiteljske ručkove na otvorenom, izlete u prirodu i druženja s najdražim ljudima. Jela s roštilja zvijezde su svakog ljetnog jelovnika, no s obzirom na to da tijekom nesnosnih vrućina nastojimo izbjegavati tešku i masnu hranu, ovoga puta pripremili smo neodoljive burgere nakon kojih nećete osjećati grižnju savjesti.

VJEKOSLAV SKLEDAR

Zato smo si dali zadatak pripremiti ukusne, a opet malo drugačije burgere s laganijim sastojcima. Iako nam se na prvu činilo da ćemo iz ovog izazova izaći poraženi, rješenje smo pronašli u novom brendu Planet of Plants koji je nastao u suradnji sa Zvijezdom i PIK Vrbovcem. Riječ je o liniji proizvoda koji se temelje isključivo na biljkama i biljnim proteinima te su zbog toga, kao što i samo ime linije kaže – 100 posto plant-based. Ovi proizvodi ne sadržavaju mlijeko, med, jaja, meso niti bilo koje druge sastojke životinjskog podrijetla, pri čemu i dalje pružaju 100 posto savršen okus.

Osnovni sastojci su im povrće, voće, sjemenke i žitarice pa se ovi proizvodi temelje na primjerice konopljinom ili suncokretovom ulju, proteinu graška i suncokreta, kokosovoj masti, i različitim vlaknima. U pripremanju savršenog ljetnog ručka s roštilja, koristili smo Planet of plants majonezu koja u svom sastavu nema ni trunke jaja, glutena i soje. Naime, dobiva se iz vlakana psilijuma koja se pak dobivaju iz ljuske sjemena indijskog trputca. 

VJEKOSLAV SKLEDAR
A large screen shows Russian President Vladimir Putin (R) and US President Barack Obama on a split-screen during an international D-Day commemoration ceremony on the beach of Ouistreham, Normandy, on June 6, 2014, marking the 70th anniversary of the World War II Allied landings in Normandy. AFP PHOTO / POOL / CHRISTOPHE ENA / AFP PHOTO / POOL / CHRISTOPHE ENA
AFP

Kao drugi, ali ključan sastojak burgera, poslužio nam je Planet of plants 100 posto burger prirodnog podrijetla napravljen od proteina graška. Sve smo začinili Planet of plants umakom na bazi đumbira, kurkume i kumina, a burgere smo pekli na Planet of plants kokosovoj masti. A kako biste i vi u svom vrtu mogli rekreirati ovu preukusnu i zanimljivu gozbu, u nastavku vam donosimo recepte, pri čemu se nadamo da ćete se oduševiti i pokušati je rekreirati.  

BLACK VIOLET

VJEKOSLAV SKLEDAR

Sastojci:

  • crno pecivo s aktivni ugljenom
  • svježa cikla
  • rotkvica
  • Planet of plants majoneza
  • chia sjemeke
  • ruby salata (ili neka druga ljubičasto-roza sorta)
  • Planet of plants burger 
  • crveni papar

Priprema:

Na roštilju ili tavi na malo Planet of plants kokosove masti prepržiti Planet of plants burger, a Planet of plants majonezu pomiješati s jednom žlicom chia sjemenki i malo svježe mljevenog crvenog papra. Oprati, oguliti i narezati ciklu, rotkvicu i salatu, a pecivo prerezati i obje plohe obilno namazati mješavinom majoneze i chije. Složiti prvo salatu, zatim ciklu i rotkvicu, na to staviti Planet of plants burger te ponoviti niz povrća.

NPR. BURGER

Sastojci:

  • crveno burger pecivo
  • mini delikatesne paprike
  • svježa rajčica
  • sušena rajčica iz ulja
  • nektarina
  • Planet of plants majoneza
  • Planet of plants burger
  • mljeveni čili ili čili u vrpcama
  • salata

Priprema:

Mini delikatesne paprike prepeći na tavi ili roštilju, a ostalo voće i povrće oprati i narezati. Planet of plants majonezu po želji pomiješati s prstohvatom čilija. Na tavi ili roštilju ispeći Planet of plants burgere na malo Planet of plants kokosove masti. Pecivo prerezati i obje polovice namazati Planet of plants majonezom obogaćenom čilijem. Slagati salatu, svježu rajčicu, pečenu papriku, sušenu rajčicu, ploške nektarine i Planet of plants burger.

GREEN GODDESS

VJEKOSLAV SKLEDAR

Sastojci:

  • zeleno pecivo
  • Planet of plants majoneza
  • senf
  • limeta
  • avokado
  • salata
  • mljeveni đumbir
  • Planet of plants burger
  • začini
  • kelj
  • svježi krastavac

Priprema:

Na tavi ili roštilju ispeći Planet of plants burgere na malo Planet of plants kokosove masti. Pripremiti mix majoneze, avokada, žlice senfa, prstohvata praha od đumbira, začina i soka od limete. Prerezati pecivo i plohe oblino namazati mixom Planet of plants majoneze i dodataka. Oprati povrće i slagati ga na način da prvo idu salata, kelj i svježi krastavac, zatim avokado i Planet of plants burger. I za kraj, sve povrće ponoviti još jednom.

CLASSIC WITH DOUBLE TWIST

VJEKOSLAV SKLEDAR

Sastojci:

  • burger pecivo
  • Planet of plants burger
  • salata (naš prijedlog hrastov list)
  • BBQ umak
  • batat
  • jaje
  • rajčica
  • Planet of plants majoneza
  • kurkuma
  • začini po želji
  • brašno (idealno je pirovo, ali može i glatko)

Priprema:

Na tavi ili roštilju ispeći Planet of plants burger. Oguliti jedan veći batat i naribati ga na srednje sitne trakice, pomiješati ga s jajetom, pola male žličice kurkume, soli i paprom te dodati brašna da se napravi gusta smjesa od koje je moguće zamijesiti popečak (tzv. rösty). Oblikovati popečke i popržiti ih na tavi na kojoj smo prethodno otopili Planet of plants kokosovu mast. Ostalo povrće oprati, izrezati i pripremiti. Prerezati pecivo i na jednu polovicu namazati Planet of plants majonezu, a na drugu BBQ umak. Slagati po redoslijedu: salata, rajčica, Planet of plants burger, BBQ umak, popečak od batata, salata, Planet of plants burger, rajčica i na kraju sve zaokružiti salatom.

PEČENA MRKVA

VJEKOSLAV SKLEDAR

Sastojci:

  • mlada mrkva
  • Planet of plants ulje od suncokreta i konoplje
  • naranča
  • sol, papar, limun u prahu
  • Planet of plants umak na bazi kurkume, đumbira, vlasca i kumina

Priprema:

Mrkvu oprati i odstraniti listove, marinitati u narančinu soku, ulju i začinima oko pola sata. Zamotanu u foliji peći u pećnici na 150 stupnjeva. Nakon sat vremena otvoriti i pustiti da dobije željenu boju.  Servirati kao prilog i preliti Planet of plants umakom na bazi kurkume, đumbira, vlasca i kumina.

Dobar vam tek!

*Velika hvala trgovinama Lesnina i Oko stola na proizvodima za serviranje hrane.

Fotografija: Vjekoslav Skledar
Food styling: Ana Galić i Barbara Jazvić (Studio ONNE)