GASTRO

U Broomu44 predstavljena nova berba ekstra djevičanskih maslinovih ulja Brist-Olive

FOTO: BRIST-Olive

Nova berba brenda Brist-Olive iz Vodnjana

U ponedjeljak navečer, u ugodnom prostoru bistroa Broom44 na zagrebačkom Dolcu i predblagdanskoj atmosferi predstavljena su ekstra djevičanska maslinova ulja nove berbe brenda Brist-Olive iz Vodnjana.

Lena Puhar O’Grady, koja u Brist timu vodi prezentacije, edukacije i marketing, predstavila je svoj obiteljski biznis, ispričala priču o počecima i razvoju brenda, te provela uzvanike kroz tri od ukupno šest tipova ulja koje proizvode, jedno monosortno, ulje Vodnjanske Buže i dvije kupaže, blagog i intenzivnog okusa. Tijekom vođene degustacije, uzvanici su imali priliku naučiti pravilno kušati i opisati ulje i prepoznati karakteristike koje ukazuju na visoku kvalitetu ulja, kao što su svježina i bogatstvo aroma u mirisu, te uravnotežena gorčina i pikantnost u okusu.

Svako od tri ulja sljubljeno je s jednom vrstom sira istarske Mljekare Latus iz Žminja, uz nezaobilaznu sourdough foccacciu pekare Breadclub, a kušanje je zaokruženo čokoladnim tartom s maslinovim uljem, osmišljenom za tu prigodu od strane Janje Benić, poznate food-bloggerice koja djeluje pod profilom @janjolinka. Čokoladni tart poslužen je i u veganskoj varijanti, uz kapljicu ulja Exclusive Selection, ograničenog izdanja napravljenog od probranih maslina sa stoljetnih stabala sorti Buža i Rožinjola.

Novoj berbi, koja je trenutak koji zaokružuje cjelogodišnji maslinarski trud, nazdravilo se posebnim “vinom za fešte”, Vin de Rosa od prosušenih bobica vinarije Babos iz Vodnjana koja njeguje tradicionalan način proizvodnje ovog vina tipičnog za Vodnjan.