FOTO: Marko Miščević

U centru Zagreba je otvoren Fish House, mjesto gdje možete svratiti na fish & chips, ali i lazanje od ribe. Već smo bili na ručku

Smjestio se u Masarykovoj ulici na broju 19

Novo mjesto

U centru Zagreba je otvoren Fish House, mjesto gdje možete svratiti na fish & chips, ali i lazanje od ribe. Već smo bili na ručku

Smjestio se u Masarykovoj ulici na broju 19

FOTO: Marko Miščević

Svi koji vole ribu i stalno kukaju da je nema u Zagrebu, sada bi mogli promijeniti mišljenje. Ovih dana se u centru Zagreba, točnije u Masarykovoj ulici 19 otvorio Fish House by Chef Jasmin sve poznatija domaća franšiza. Ovaj riblji street food restoran je ujedno treći po redu nastao po uzoru na prvi rovinjski, kojeg je od samog imena, branda, dizajna i uređenja, do detaljnog osmišljavanja jela osmislio Chef Jasmin. Kapacitet lokala u Zagrebu broji 18 – 20 sjedećih mjesta i dostatan je za street food, no čim zagrije otvorit će se i vanjska terasa te će se kapacitet povećati na 30 sjedećih mjesta.

Marko Miščević

U ponudi trenutačno imaju 16 ribljih jela na kakva nećete naići u ribljim restoranima čak ni duž obale. Burgeri s oradom, skušom, kozicama, tunom, razne varijacije pržene ribe poput fritadura od jadranske kozice, trlje, srdele i gavuna, brudet od lignji s palentom, kreativni prilozi poput carpaccia od tikvice, grilanih i mariniranih patlidžana, istarske skute, mozzarelle i raznih umaka poput majoneze s pestom od bosiljka.

Svaki umak radi se po tajnoj recepturi chefa Jasmina i svako jelo je standardizirano. Uz strast i znanje koje ulaže, chef Jasmin koji je svoje iskustvo gradio kroz Michelin star restorane, ekskluzivne jahte i hotele, svjestan je ipak zahtjevnosti zagrebačke publike: “Cilj je zadržati kvalitetu i standard. Podizanjem kvalitete street fooda u Hrvatskoj želimo promovirati Mediteran i novi pristup u street food industriji na našim prostorima koristeći vrhunske sastojke i svježe namirnice. Pripremamo tradicionalna jela u modernom ruhu, a inspiracija dolazi iz drugih kultura i putovanja svijetom. Poseban naglasak stavljamo na mediteranske namirnice koje se idealno slažu s ribom. Meniji su osmišljeni planirano i pažljivo i ništa se od namirnica ne baca. Svako jelo priprema se prilikom narudžbe, što jamči svježinu i puninu okusa.”

U ponudi je 16 ribljih jela s pomno odabranim namirnicama

Fish House lasagne (14 €) Marko Miščević

Uz svježe namirnice koriste kvalitetno i nagrađivano istarsko maslinovo ulje Chiavalon, vino vinarije Fakin, craft pivo, kombucha napitke Kocha chefa Hrvoja Belančića iz Makarske. Njegova je
filozofija da ribu omogući što većem broju ljudi preko Fish House koncepta. “Brojke nam ovdje nisu toliko bitne. Barem u ovoj franšizi. S takvim pristupom štitimo brend i franšizera te njegovu investiciju. Zagrebački Fish House jednako je koncipiran kao ostali, ali spremni smo se prilagoditi maksimalno tržištu. Moramo biti svjesni da je zagrebačko tržište drugačije i možda čak najzahtjevnije u Hrvatskoj”, ističe Jasmin te dodaje da mu je zagrebačka franšiza pravi izazov i testiranje vlastitog brenda.

Tuna tacosi i burger s oradom

Tuna tacos (10 €) Marko Miščević

Da ne bi sve ostalo na riječima, naručili smo nekoliko jela i uronili u riblji svijet. Prvo smo isprobali Fish House lasagne; zapečena tjestenina, tri vrste bijele ribe, kapari, masline, šalša, mozzarela i bosiljak. Blag, ali jako zanimljiv okus, dobro se osjeti limeta, a posebno fin je bešamel koji rade sami s temeljcem od ribe, mozzarelom i parmezanom. Rekli bismo da je ovo porcija za dobro se najesti ili čak podijeliti s nekim. Nakon toga smo uzeli Brudet od lignji, sa slanutkom i palentom, jelo koje je je cjelovito i jako u ukusno. Burger s oradom bio je logičan izbor jer takvo što nismo ranije probali, a sastoji se od brioš peciva, filea orade, mozzarelle, majoneze od bosiljka, carpaccia od tikvica, matovilca i prženog luka, posluženog s prženim krumpirima koji su top.

Orada (14 €) Marko Miščević

Kao da su lagano premazani finim maslacem. Ako vam već cure sline, svakako u obzir uzmite Tuna tacose; četiri male tortilje u korici od sira, konfitirani tuna file, umak, Pico de Gallo (salsa), korijander i limeta. Fantastično, dostatno i osvježavajuće, naš jednoglasni favorit. U svim jelima se osjeti ta punina okusa i pomno odabrani sastojci, ovo će sigurno biti mjesto na koje ćemo se vraćati kad se zaželimo ribe. Bilo da se radi od fish & chipsu ili nekom “sporijem” tanjuru kao što su lasagne.

Brudet od lignji (13 €) Marko Miščević

Razlike između rovinjskog, zadarskog i zagrebačkog Fish Housea u konceptu nema. Zagrebački će, međutim, raditi cijelu godinu za razliku od Zadra i Rovinja gdje su objekti sezonski. U Zagrebu će se ponuditi i neka nova jela jer ih je ponekad potrebno prilagoditi sezoni, lokaciji i potražnji. Fish House Zagreb radi svaki dan osim nedjelje od 12 do 22 sati. Informacija plus je ta da kad izađeš iz restorana, ne osjećaš miris ribe na odjeći. Svakako znači.