Gastro vodič

11 novih gastro adresa otvorenih u 2023. godini u Zagrebu

Asuka, Fish House, YEZI, Purple Monkey

FOTO: Aleksandar Selak

Tijekom protekle 2023. u Zagrebu se otvorilo dosta novih mjesta, restorana i bistroa s bogatom ponudom ribljih, azijskih, austrijskih i talijanskih jela u mesnoj ali i vege varijanti. Ako želite uživati u japanskoj kuhinji tu je restoran Asaku, ako ste ljubitelj ribe tu je Fish House s bogatom ponudom jela od nje, ako želite znati što se jelo u staroj Austriji dođite u Wirtshaus, a ako želite zdravi brunch preporučamo Superplanty. Sve informacije o novootvorenim mjestima pronaći ćete u vodiču.

Fish House

Adresa: Masarykova 19
Radno vrijeme: Od ponedjeljka do subote: od 12 do 22 sata, nedjeljom je zatvoreno
Popularna jela i cijene: u ponudi imaju trenutačno 16 ribljih jela, Fish House lasagne (14 €), tuna tacos (10 €), burger s oradom (14 €), brudet od lignji (13 €)
Chef: Jasmin Hajrula

Pred kraj prošle godine u gradu je otvoren street food restoran koji je dio poznate domaće franšize. U pripremi hrane chef Jasmin naglasak stavlja na mediteranske namirnice koje se idealno slažu s ribom.

Marko Mišćević

Purple Monkey

Adresa: Tomašićeva 6
Radno vrijeme: Svaki dan: od 11 do 23 sata
Popularna jela i cijene: Bao bans trgana patka (7,70 €), Katsu piletina (9 €), Dan dan noodles (12 €)
Chef: Tomislav Bralić

Nakon što smo u njihovoj hrani mogli uživati samo na street food festivalima sada nas poznati azijski okusi očekuju u širem centru grada. Pored bogatog menija čiji su sastavni dio gyoze s različitim punjenjima i tom yum juhe te zanimljive koktel liste tu je i interijer koji podsjeća na prašumu.

Aleksandar Selak

Wirtshaus

Adresa: Gračanska cesta 112
Radno vrijeme: Od srijede do petka: od 12 do 22 sata, od subote do nedjelje: od 9 do 22 sata, ponedjeljak i utorak zatvoreno
Popularna jela i cijene: Bečki teleči odrezak (16 €), knedle s čvarcima servirani s kiselim zeljem (11,90 €), bečki Tafelspritz (12,90 €), kaiserschmarn (4,50 €)
Chef: Liselotte Antoljak

Svi koji vole okus stare austrijske kuhinje neka svrate u restoran koji je u veljači 2023. otvoren u blizini sljemenske žičare. U njihovoj kuhinji se od namirnica nabavljenih od lokalnih OPG-ova pripremaju jela slična starozagrebačkim.

Aleksandar Selak

Thai Thai

Adresa: Varšavska 10
Radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka: od 11 do 22 sata, subota: od 14 do 22 sata, nedjelja zatvoreno
Popularna jela i cijene: Tom Yum juhu s piletinom ili kozicama (5,50 €), Massaman curry s piletinom, krumpirom i kikirikijem (10 €), Green Curry s patlidžanom, lišćem keffir limete, bosiljkom i kokosovim mlijekom (10 €), puding od manga (4 €), pržene banane (5 €)

Za ljubitelje tajlandske kuhinje je u centru grada otvoren restoran s prepoznatljivim jelima od proljetnih rolica od wokova. Sva jela dostupna su i u vege varijanti.

Aleksandar Selak

YEZI

Adresa: Amruševa 4
Radno vrijeme: Svaki dan: od 12 do 22.30 sati
Popularna jela i cijene: Gof, yuzu soja dresing, mladi grašak, tartuf (16 €), tartar od tune, wasabi-ponzu umak, crispy od riže (16 €), kozice s umakom od wasabija i avokada (14 €), flank steak mariniran u aji panca dresingu (10 €), Haur Gau Ravioli s kozicama, crnilo od sipe (8 €), pijana piletina & wonton s kozicama (12 €), čileanski brancin, crni grah, shaoxing vino (35 €)
Chef: Dino Knežević

U restoranu panazijske kuhinje koji je inspiriran je tradicionalnim azijskim stilom možete je uživati u hrani koja je namijenjena tome da se dijeli. Njihov glavni adut je dim sum sekcija, pojam koji podrazumijeva veći broj malih jela, često dumplinga.

aleksandar selak

Tomassino

Adresa: Kneza Borne 2
Radno vrijeme: Svaki dan: od 12 do 23 sata
Popularna jela i cijene: Fritto misto (12,50 €), tartar biftek (18 €), tartar od rajčice, burrate, bosiljka (11 €), Paccheri, kobasica, rajčice, listići zrelog paškog sira (12,50 €), divlja jadranska tuna na žaru, gremolata od kapara i maslina (17,50 €), teleća koljenica s pirjanom ljutikom (27 €), crème brûlée s lavandom (4,50 €), panna cotta s jagodama i bosiljkom (4,50 €)
Chef: Ivica Štruml

U prizemlju hotela Sheraton prošle je godine otvoren restoran talijanske kuhinje Tomassino. Na ulazu u restoran čeka vas kušaonica s malim zalogajima i aperitivom, dok je meni složen tako da ga možete dijeliti s manjim ili većim društvom.

Marko Miščević

Matsu

Adresa: Domobranska ulica 27
Radno vrijeme: Svaki dan: od 12 do 23 sata
Popularna jela i cijene: Gyoze svinjetina (6,90 €), Spring rolls patka (7,90 €), Miso ramen pork (6,80 €), Teriyaki losos (14,90 €), rižin puding s voćem (4,40 €), Mochi (5,50 €)
Chef: Stjepan Mišin

Za ovaj asia fusion restoran zaslužna je ekipa koja stoji iza lanca Batak Grill. Sve koji dođu čekaju gyoze, karta sushija, s dovoljno izbora za različite ukuse te tri vrste toplo-hladnih salata koje funkcioniraju kao glavna jela.

Aleksandar Selak

Mlinček

Adresa: Gradiščanska 20a
Radno vrijeme: Od utorka do četvrtka: od 10 do 23 sata, četvrtak: od 10 sati do ponoći, subota: od 10 do 14 sati, nedjelja: od 10 do 17 sati
Popularna jela i cijene: Plata Mlinček (18 ili 25 €), En cocotte jaja (6 €), Bitterballen (9,50 €)
Chef: Tuga Zane

Svi koji uz kavu, koktel ili domaći ledeni čaj žele s društvom nešto prizalogajiti to mogu učiniti u Mlinčeku koji je sredinom prošle godine otvoren u zapadnom dijelu grada. Posebno se izdvajaju plate s tri vrste sira, s pršutom, s nekoliko vrsta kobasica, a onda i Plata Mlinček koja uključuje domaći namaz od pilećih jetrica, tri vrste francuskih sireva, pršut, tri vrste sušenih kobasica i tostirani kruh.

Aleksandar Selak

Superplanty

Adresa: Trg Vladka Mačeka
Radno vrijeme: Od ponedjeljak do subote: od 9 do 18 sati, nedjelja: od 9 do 15 sati
Popularna jela i cijene: Bowl Cacao dream (8 €), tofu kajgana (11 €), Lox sourdough (10 €), Red Velvet Latte (3,5 €)

Ako pazite da vam je prehrana zdrava i uravnotežena onda svakako svratite na plant based lokaciju koja u sebi spaja kafić i bistro. Iako je ponuda kratka i jednostavna ona sadrži dovoljno opcija za zdravi doručak ili brunch tijekom dana.

Aleksansar Selak

Cronique deli bar

Adresa: Jurja Žerjavića 19
Radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka: od 7 do 23 sata, subota: od 12 do 23 sata, nedjelja zatvoreno
Popularna jela i cijene: Cronique dog, tortilla, otopljeni sir, domaći ajvar, kiseli krastavci, prženi luk (5 €), Cromos, povrće ili piletina s domaćim umakom od rajčice i sezama (8 €), Cronique plata, sa sirom, namazima i pogačom (16 €)

Cronique deli bar koji od sredine rujna 2023. godine radi na mjestu nekadašnjeg Smokeraja svoju ponudu bazira na domaćim proizvodima. Jela koja nude spoj su spoj tradicije i suvremene kuhinje u urbanom ambijentu. U ponudi sada imaju zimski meni.

Aleksandar Selak

Asuka

Adresa: Opatovina 16
Radno vrijeme: Svaki dan: od 11.30 do 22.30 sati
Popularna jela i cijene: Tom Yum (10,90 €), Gyoze (9,90 – 10,90 €), Mito roll with shrimp (10,90 €), Tekka maki (5,90 €), Katshu Ju (11,90 €)

Prošlog ljeta je pažnju svih ljubitelja pažnju ljubitelja japanske kuhinje privukao novootvoreni restoran na Opatovini. Ako još niste bili svakako svratite na kombinaciju mesa raka, lososa s kavijarom i umacima koji podsjećaju na crveni krug s japanske zastave, zapečene sushi rolice s parmezanom i nekoliko jela s jeguljom. Oduševit će vas i njihov lijepi ambijent.

aleksandar selak