FOTO: Marko Miščević

Otvorio se Proof 33, svježi gastro projekt Janje Benić i Tine Halužan. Bili smo tamo

Proof 33 smjestio na adresi Ilica 33, a Zagreb je postao bogatiji za još jedno mjesto gdje će naša nepca skroz uživati

Novo mjesto

Otvorio se Proof 33, svježi gastro projekt Janje Benić i Tine Halužan. Bili smo tamo

Proof 33 smjestio na adresi Ilica 33, a Zagreb je postao bogatiji za još jedno mjesto gdje će naša nepca skroz uživati

FOTO: Marko Miščević

Iako traje vrhunac godišnjih odmora pa je glavni grad pomalo prazan, u petak, 11. kolovoza, svoja vrata na adresi Ilica 33 napokon otvara Proof 33, artisan pekarnica u čijoj će se ponudi naći slatke i slane delicije s potpisom food blogerice Janje Benić, poznatije kao Janjolinke, kao i vrhunske pizzaiole Tine Halužan. U novi projekt je uključena i ekipa iz Brooma 44 koju predvodi chef Igor Gudac pa je tako voditelj novootvorenog Proofa 33 Ivan Marković, a član užeg tima i njegov brat Tomislav Marković. Ususret otvorenju posjetili smo ovo novo mjesto u centru grada i isprobali neka od jela koja će se naći na meniju.

Tomislav Marković, Tina Halužan, Janja Benić, Ivan Marković Marko Miščević

Pizza scrocchiarella, prva takva u Hrvatskoj

Ideja iza Proofa 33 je predstaviti pekarske proizvode koji u prvi plan stavljaju različite kulinarske tehnike obrade tijesta, ali i mesa, ribe i povrća. Tako se na jelovniku zasad nalazi 15-ak proizvoda od kojih se posebno izdvaja uska i duguljasta pizza scrocchiarella za koju je zaslužna pizzaiola Tina Halužan. Ona je svoje umijeće specijalizirala u najboljim napuljskim pizzerijama, a ovdje priprema jednu od vrsti Pinse Romane.

Marko Miščević

Riječ je o prvoj takvoj pizzi u Hrvatskoj, a ovdje dolazi u nekoliko zanimljivih kombinacija okusa. Mi smo probali margheritu koja je bila očekivano slasna, a u ponudi su još i veganska te s mesom i ribom. Osim pizze, tu je i nekoliko vrsta sendviča s mesom ili ribom, a poslužuju se u focacci s fermentiranim krumpirom. Probali smo ih nekoliko, a posebice preporučujemo onaj s janjetinom, lukom i tzatziki umakom ili pak riblji sendvič s losos pastrvom uzgojenom u okolici Zagreba.

Marko Miščević

Kultne krafne na novoj adresi

U ponudi Proofa 33 su i brojne Janjine delicije poput slatkog galettea od jagoda i breskve te slanog od sušene rajčice i ricotte, tarta, babke, veganskog i čokoladnog cookieja i, naravno, legendarnih krafni koje dolaze u nekoliko okusa, ovisno o sezoni. Trenutno su dostupne one s čokoladom, vanilijom, marelicom i jagodom.

Marko Miščević

Proof 33 zasad funkcionira kao takeaway koncept, što ne znači da ne postoji nekoliko stolova ispred lokala na kojima je moguće na brzinu pojesti gablec ili popiti piće. Ipak, prvenstveno je zamišljeno kao pick-up lokacija pa svako jelo ima i svoju – kutiju. Pizza će se moći kupiti cijela, polovica ili komad, a cijena cijele je od 15 do 20 eura. Također, u Proofu 33 planiraju uskoro prodavati i unaprijed pripremljene pizze koje se pokupe i kod kuće ispeku za svega 5 do 7 minuta.

Marko Miščević

Što se tiče ostatka cijena, za sendviče će trebati izdvojiti od 5 do 7 eura, a za slastice od 1,80 do 3,50 eura. Za sada ove delicije neće biti moguće naručiti preko dostave, već ih je moguće nabaviti samo na adresi Ilica 33 od ponedjeljka do subote u takozvanom brunch terminu od 8 do 16 sati.

Marko Miščević
Marko Miščević