Gastro senzacija

Velike vijesti za Sloveniju. Hiša Franko upravo je dobila treću Michelinovu zvjezdicu

Izašlo je izdanje Michelinovog vodiča za Sloveniju za 2023.

Slovenian chef Ana Ros, who runs the two-star Michelin restaurant Hisa Franko, poses in Kobarid, on May 12, 2023. Slovenia's cuisine "is one of a kind" and deserves a place on the culinary map, according to Lior Kochavy, a founder of a weekly street food festival in the capital that also brings together leading restaurants. Now Ana Ros, who was named the world's best woman chef in 2017, has her two Michelin stars tattooed on her fingers, and is helping make her small Alpine homeland one of Europe's prime gastronomic destinations. (Photo by Jure Makovec / AFP)
FOTO: AFP

Nakon što su prošle godine mnogi ostali neugodno iznenađeni činjenicom da Hiša Franko, restoran chefice Ane Roš smješten u Kobaridu, nije osvojio treću Michelinovu zvjezdicu, ove su godine stigle ljepše vijesti. Upravo je objavljeno novo izdanje najpoznatijeg gastronomskog vodiča na svijetu, a Hiša Franko sad se može pohvaliti najvišim mogućem stupnjem preporuke; uz tri zvjezdice, restoran ima i zelenu, koja se dodjeljuje restoranima zbog posebnog poštovanja načela održivosti. A osim tima Hiše Franko, poseban razlog za slavlje imao je i tim chefa Davida Žefrana, čiji je restoran Milka u Kranjskoj Gori dobio dvije zvjezdice.

Po jednu zvjezdicu zadržali su restoran COB iz Portoroža, Hiša Linhart iz Radovljica (koji ima i zelenu), ljubljanska Restavracija Strelec, Hiša Denk iz Zgornje Kungote, restoran Grič iz Šentjošt nad Horjulom (koji ima i zelenu), Gostilna pri Lojzetu iz Vipave te restoran Dam iz Nove Gorice. Sedam je restorana dobilo Bib Gourmand preporuku (predstavlja kategoriju posebno dobre vrijednosti za novac); TaBar, Gostilna Repovž, Gostilna Rajh, Gostilna na Gradu, Jožef, Mahorčič, Gostilna Ruj.

Nakon novog izdanja vodiča, Slovenija ima jedan restoran s tri zvjezdice, jedan s dvije, sedam s jednom, sedam sa zelenom zvjezdicom, sedam s Bib Gourmand oznakom te ukupno 59 objekata preporučenih u vodiču. Cijeli vodič možete pogledati ovdje.