VIKEND RECEPT

Za vikend radimo ove prekrasne voćne košarice. Bez brige, recept nije kompliciran

FOTO: @hungry_mile

Pronašli smo ga na Instagram profilu @hungry_mile

Kad razmišljamo o tome da se upustimo u pripremu deserata u kojem voće vodi glavnu riječ, važno nam je da pratimo sezonu. Upravo su nam zato pažnju privukle šarmantne voćne košarice iza kojih stoji poznati gastro bloger Mile Butorac (@hungry_mile). Idealne su u slučaju da očekujte kakvo društvo, a na pripremu i nabavljanje namirnica ne možete ili ne želite potrošiti previše vremena. Što vam sve treba i kako se ove košarice pripremaju, možete provjeriti u nastavku.

KOŠARICE S VOĆEM

@hungry_mile

Što trebamo?

Tijesto

400 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
1/2 žličice soli
3 žlice šećera u prahu
1 vanili šećer
250 g maslaca
korica jednog limuna
5 žlica ledeno hladne vode

Krema

5 žumanjaka
500 ml mlijeka
5 žlica šećera
3 žlice gustina
vanilija ili bourbon vanili šećer
komad maslaca (oko 100 g)

Kako pripremamo?

Umijesite prhko tijesto, u posudu stavite brašno, posolite, dodajte šećere i naribanu koricu limuna; sve promiješajte. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i prstima utrljajte u brašno. Dodajte hladnu vodu (po potrebi i žlicu-dvije više od gore navedene količine) i kratko umijesite, tek toliko da se sastojci sjedine. Tijesto formirajte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak na sat vremena.

Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, tanko razvaljajte i režite na krugove pa svaki utisnite u kalup za muffine. Dno izbodite vilicom i kratko vratite u hladnjak. Pecite oko 20 minuta na 180 do 200°C (ovisno o pećnici).

U dublji lonac dodajte mlijeko, tri žlice šećera i vaniliju. Stavite na vatru da zakuha. U međuvremenu žumanjke dobro promiješajte s ostatkom šećera i gustinom u gustu smjesu. Pred zakuhavanje s malo mlijeka polijte žumanjke i dobro promiješajte. Kad je mlijeko zakuhalo, smanjite vatru i dodajte smjesu žumanjaka, te cijelo vrijeme miješajte kako bi izbjegli stvaranje grudica.

Kad se pojave mjehurići sklonite s vatre i nastavite miješanje, dodajte komad maslaca izrezan na manje komadiće i dobro promiješajte (možete i mikserom). Prije upotrebe kremu dobro ohladite, prozirnom folijom ju prekrijte po samom vrhu kako se ne bi stvorila korica. Ohlađene košarice punite kremom koristeći slastičarsku vrećicu. Ukrasite s voćem.