Gastro vodič

Zaboravite na debrecinke sa senfom. Pronašli smo 5 briljantnih kobasica na Adventu

Veganska, u parenom pecivu ili burgeru? Izbora zbilja ima

FOTO: Aleksandar Selak

Nastavljamo s obilaskom adventskih kućica u širem centru Zagreba. Nakon što smo probali ne toliko klasična jela, poput ramena s piletinom i slastica koje spajaju kroasan i krafne, poželjeli smo se vratiti osnovana i isprobati hranu koju smo u ovo doba na ulicama jeli davno prije ambicioznih gastronomskih festivala. Odlučili smo tako testirati kobasice, ali kako ne bismo upali u zamku konfekcijskih koje se pretjerano ne razlikuju od kućice do kućice, fokusirali smo se na ponudu onih s twistom. U našem vodiču provjerite pet dosta dobrih verzija drugačijih kobasica na koje vrijedi obratiti pažnju.

Beg’s K’baja grande

Aleksandar Selak

Što: Kroštulino plant based brioche hot dog pecivo s domaćom plant based kobasicom, dinstanim ljubičastim zeljem s paprom, honey mustard/mayo umakom i prženim lukom. Veganska kobasica koja stvarno nije namijenjena samo ljudima koji ne jedu meso. Probali smo, potvrđujemo.

Gdje: Beg’s Plant Based (Fooling Around by Fuliranje, terasa Hotela Esplanade)

Cijena: 60 kuna


Truffle Dog

Aleksandar Selak

Što: Domaća kobasica, brioche pecivo, umak od tartufa, grana padano, zimska salata i čips od sira. Na ovoj kućici još nismo pojeli ništa što nije bilo odlično – podsjećamo i na njihovu sarmu koja je postala apsolutni hit.

Gdje: Picnic (Fuliranje, Strossmayerov trg)

Cijena: 42 kune


Divlja roštiljka

Aleksandar Selak

Što: Grof Lovski kobasica u burger pecivu, senf s hrenom i medom, prženi luk, cheddar sir i dinstano zelje. Kobasica u ovoj verziji dolazi smotana u oblik zvrka i jedina je, koliko znamo, u formi burgera. Ukusno, zabavno i drugačije jelo.

Gdje: Germica (Gajeva ulica)

Cijena: 55 kuna


Gua Bao Sai Kok

Aleksandar Selak

Što: Pareno Gua Bao pecivo, svinjska kobasica, dinstani kineski kupus, garlic BBQ umak i prženi luk. Ovo je drugačija verzija kobasice u punom smislu; forma kobasice i nadjeva je i dalje tu, ali je sadržaj lijepo prilagođen azijskoj kuhinji kojom se restoran inače bavi.

Gdje: Purple Monkey (Fuliranje, Strossmayerov trg)

Cijena: 54 kune


Currywurst

Aleksandar Selak

Što: Svinjska kobasica s curry umakom i dinstanim crvenim zeljem. Najobičnija kobasica s našeg popisa, ali dobra opcija za one koji žele probati nešto ambicioznije od kranjske/debrecinke sa senfom, ali svejedno nisu raspoloženi za previše dodataka.

Gdje: Porchetta (Fuliranje, Strossmayerov trg)

Cijena: 48 kuna