Ljubičasta sarma je hit na Fuliranju, a ova kućica ima najbolja veganska jela

Beg's K'baja Grande (60 kuna)
FOTO: Aleksandar Selak

Nude još chilli u tacosu, kobasicu u pecivu s nadjevom i churrose

U širem centru Zagreba već se desetak dana zbilja dobro jede – i to na otvorenom. Odmah po otvaranju adventskih kućica, obišli smo nekoliko lokacija i izdvojili 10 jela koja su se posebno istaknula. Među tim jelima našlo se i jedno plant based jelo, Beg’s Purple Haze sarmice s kućice Beg’s Plant Based. Pamtimo ih još s prošlogodišnjeg Fuliranja, kao i Zagreb Burger Festivala (gdje smo njihov burger također izdvojili među favorite), a koliko smo uspjeli neslužbeno doznati, uskoro planiraju i otvaranje restorana u Zagrebu. Fora s Beg’s Plant Based pričom je ta što je ona u potpunosti veganska, iako se na to nikad ne stavlja naglasak. Razlog? Njihova ponuda nije namijenjena isključivo veganima, već podjednako svima koji su zainteresirani za kušati nešto novo.

Sarme s Beyond Meat mesom koje ima okus poput pravog

Beg’s Purple Haze sarmice (82 kune)
Aleksandar Selak

No, vratimo se na početak i njihove hit sarme. Tri mini sarme u ljubičastom kiselom zelju (koje sami kisele) punjene su Beyond Meat mesom i rižom i poslužene uz pire krumpir s biljnim mlijekom i kokosovim maslacem. Uz nabrojano, servirano je i ljubičasto kuhano sjeckano zelje, reducirani umak sarme te bijeli sezam. Svidjele su se nama, svidjele su se nizu chefova koje smo pitali za preporuke oko toga što jesti na adventu (o čemu ćete uskoro čitati više), a moramo priznati da još ni jednom nismo bili na Fooling Around by Fuliranje a da ga nekog nismo vidjeli upravo s tanjurom tih sarmica. I svi s kojima smo o njima pričali, složili su se da Beg’s sarmice doista imaju okus poput pravih domaćih (mesnih), ali su, zbog nesvakidašnjih dodataka (poput reduciranog umaka i sezama), još čak i malo bolje.

Beg's Choco Chilli (60 kuna)
Aleksandar Selak

Ohrabreni kušanim, ali i brojnim pozitivnim komentarima, odlučili smo se otići na (još jedan) plant based ručak na Oleander terasu. Ovaj put smo probali sve ostalo što nude. Krenuli smo s predjelom, Beg’s Choco Chillijem, koje funkcionira i kao glavno jelo ako niste jako gladni. Riječ je o dvije tacos tortilje s Beyond Meat mljevenim mesom, tamnom čokoladom, domaćim chilli umakom, jalapeño papričicama, svježim umakom od vrhnja i uljem od korijandera. U chilli con carne se i inače često stavlja kockica tamne čokolade, što lijepo balansira okus, i taj dodatak pohvaljujemo i u ovom jelo. Okus je cjelovit, bogat, a na jalapeñu se nije štedjelo, što također pohvaljujemo budući da su deklarativno ljuta jela na festivalima uglavnom vrlo umjerene ljutine.

Odlična bezmesna kobasica i iznenađujuće balansirani churrosi

Beg's K'baja Grande (60 kuna)
Aleksandar Selak

Nakon toga, kušali smo još i Kroštulin plant based brioche hot dog pecivo s domaćom plant based kobasicom, dinstanim ljubičastim zeljem s paprom, honey mustard/mayo umakom i prženim lukom. Od svega kušanog, ovo nam je jelo čak najvjernije prenijelo okus mesa, odnosno kobasice. Ponovno jedno pikantno, zaokruženo jelo i prava prilika da vegani (i svi drugi, naravno) na adventu uživaju u kobasici biljnog podrijetla. I to dobroj. Ručak smo zaokružili jedinim desertom koji nude, Beg’s Churros.

Beg's Churros (54 kune)
Aleksandar Selak

U porciji se dobije pet španjolskih uštipaka s preljevom od čokolade i sve je, ponovno, plant based. Količina je izdašna, a ono što nas je posebno ugodno iznenadilo jest to što, suprotno onom što biste u teoriji, pa čak i na oko, od churrosa očekivali, jest to što je slatkoća vrlo umjerena. Nas nekoliko svejeda s Beg’s ove je plant based (da ne kažemo veganske) kućice otišla prilično zadovoljna.