KARIJERA

Završila je PMF pa doktorirala biologiju u Sydneyju. Sad vodi firmu koja se bavi zdravljem crijeva

Splićanka Ena Melvan jedna je od ovogodišnjih Nevjerojatnih

FOTO: Darko Mareš

Splićanka Ena Melvan jedna je od ovogodišnjih Nevjerojatnih

Po struci je magistra računarstva i matematike, a nedavno je i doktorirala biologiju na Macquarie Sveučilištu u Sydneyju. Prošle je godine proglašena jednom od najboljih mladih hrvatskih znanstvenica, a danas je osnivačica i voditeljica uspješne tvrtke MetaBelly koja se primarno bavi zdravljem crijeva. Razgovarali smo s 34-godišnjom Enom Melvan iz Splita kojoj su se u posljednje dvije godine snovi počeli ostvarivati jedan za drugim.

“Prošlogodišnja nagrada za jednu od najboljih mladih znanstvenica puno mi je značila, pogotovo jer sam maštala o njoj i kad sam upisivala doktorat. Potvrdila mi je da to što radim zaista ima smisla i da ipak netko to cijeni, što se lako zaboravi. Ujedno smatram da je pozitivno utjecala i na poslovanje tvrtke MetaBelly jer su ljudi vidjeli da nismo samo još jedna od dijeta, već da je naš rad zaista utemeljen na znanstvenim činjenicama, budući da u svijetu zdravlja i nutricionizma danas postoji dosta ‘magičnih tableta’ koje za cilj imaju zaradu, a ne ozdravljenje”, ističe Ena.

Ideja se razvila doktorskim istraživanjem

Vizija njene tvrtke je pružiti platformu za personaliziranu prehranu koja koristi znanstvena i klinička saznanja o crijevnom mikrobiomu, a prilagođena je stanju fizičkog i mentalnog zdravlja te životnom stilu pojedinca. Kao misija se pak ističe pružanje detaljnih informacija o nečijem jedinstvenom crijevnom mikrobiomu kako bi krajnji korisnici, kao što su nutricionisti, treneri ili doktori, mogli donositi bolje odluke o liječenju i terapiji, na temelju podataka i znanstvenih dokaza te u skladu s njihovim životnim stilom i prehrambenim navikama.

MetaBelly je pokrenut usred pandemije, u prosincu 2020. godine, no kao ideja u Eninoj glavi postojao je četiri godine. “Svemu je pripomogla činjenica da sam doktorsko istraživanje radila upravo na modeliranju bakterija u crijevima i praćenju utjecaja probiotika i prebiotika na promjenu crijevne flore. U početku nisam imala hrabrosti započeti vlastiti posao, no na kraju me pokrenula spoznaja da imam znanja koja mogu pomoći ljudima, a koja su se tada nalazila samo na mom računalu”, prepričava Ena.

Sve se odvilo skroz slučajno

Darko Mareš

Također, dodaje, u jeku lockdowna se vratila iz Sydneyja u Hrvatsku te u tim trenucima nije pronalazila nikakav posao pa joj je to bio dodatan poticaj da pokuša nešto sama. Na pitanje kako je uopće došlo do toga da se, nakon završenog studija računarstva i matematike, počne baviti zdravljem crijeva, Ena odgovara da se sve odvilo totalno slučajno.

“Nakon što sam magistrirala na PMF-u u Zagrebu, mentor me preporučio za projekt na PBF-u koji je u tom trenu tražio matematičara koji je voljan naučiti biologiju. Budući da sam se pri upisu na fakultet premišljala između matematike i biologije, ova mi se ponuda činila primamljivom, no tada uopće nisam znala što znači raditi u znanosti, a bome ni što je to mikrobiom”, govori Ena uz smijeh.

I tako je na PBF-u počela raditi u Kabinetu za bioinformatiku, a rad ondje odveo ju je u smjeru mikrobioma i matematičkog modeliranja crijevnih bakterija. Zatim je dobila stipendiju za doktorat u Sydneyju, na koji je naposljetku i otišla, no u međuvremenu je još radila i u jednom turističkom start-upu u kojem se prvi put upoznala s procesima pokretanja i funkcioniranja start-up firmi.

Pomogao joj program podrške mladim poduzetnicima

“Svidio mi se čitav taj koncept pa sam se po povratku iz Sydneyja prijavila na natjecanje StartIT u organizaciji ICT županije na kojem sam i pobijedila. Kasnije sam dobila poticaje za samozapošljavanje koji su mi bili dobar vjetar u leđa, sudjelovala sam na još par start-up natjecanja, a Sveučilište mi je omogućilo ured u Spinit tehnološkom inkubatoru u Splitu. I evo me danas ovdje”, sa zadovoljstvom će naša sugovornica.

U razvoju poslovanja izuzetno joj je pomoglo i sudjelovanje u ovogodišnjem programu podrške Nevjerojatni koji provodi ACT Grupa u partnerstvu s Raiffeisenbank Hrvatska. Prijavljeni poduzetnici do 35 godina starosti njime dobivaju financijsku podršku, ali i stručno mentorstvo. Također, programom se gradi i zajednica mladih poduzetnika, potiče se njihova međusobna suradnja, a na mrežnim stranicama dijele se poduzetničke priče s ciljem stvaranja kutka optimizma i inspiracije.

“Osim financijske podrške koju sam dobila, program Nevjerojatni mi je pružio i značajnu mentorsku podršku te vodstvo, što je meni osobno bilo idealno jer mi je trebao netko da me na neki način strukturira i vodi. Pružili su nam zaista vrijedne alate, od prodajnih i marketinških strategija do metoda razvoja sebe i tima te leadershipa. Ovaj program preporučila bih svima koji imaju volju pokrenuti nešto svoje, a potrebna im je podrška i vjera drugih ljudi”, ističe Ena.

Nude uslugu analize crijevnog mikrobioma

Darko Mareš

Zahvaljujući životnim okolnostima te vlastitom trudu i radu, Ena danas proizvodima i uslugama tvrtke MetaBelly pomaže mnogim ljudima. “Pružamo analizu crijevnog mikrobioma i osmišljavanje individualne prehrane na temelju dobivenih rezultata, a sve se temelji na 16S rRNA analizi stolice – metodi kojom dobivamo potpuni uvid u crijevne bakterije. Na temelju bakterijskog profila možemo razumjeti koje korake trebamo poduzeti kako bismo očuvali zdravlje i spriječili bolesti”, objašnjava.

Sve nam je pojasnila kroz nekoliko konkretnih primjera. “Kod ljudi s prekomjernom težinom prvo utvrdimo u kojem su im omjeru u crijevima prisutne ‘debele’ i ‘mršave’ bakterije te im pružamo plan prehrane kojom će se nahraniti ‘mršave’ bakterije. S obzirom na to da je broj bakterija u crijevima ograničen, čim povećamo ‘mršave’ smanje se one ‘debele’. Slično je i s ljudima koji pate od raznih probavnih tegoba. Znamo koje su bakterije odgovorne za upalne procese, nadutost ili zatvor te detaljnom analizom kreiramo prehranu koja će broj dobrih bakterija dovesti u balans”, kaže.

Njihova prebiotička vlakna pravi su hit

Darko Mareš

Trenutno kreću i s istraživanjem utjecaja crijevnog mikrobioma na mentalno zdravlje, čime se želi uvidjeti može li i kako prehrana utjecati na mentalno stanje ljudi. “Gradimo dijagnostički alat FollowYourGut za profesionalce poput nutricionista, trenera i doktora, kako bi koristeći znanje o mikrobiomu bolje dijagnosticirali i liječili svoje klijente. FollowYourGut povezat će stanje crijevnog mikrobioma s mentalnim zdravljem pojedinca uzimajući u obzir njegovu povijest bolesti, način života i prehrambene navike te socioekonomski status”, prepričava nam Ena.

Osim toga, MetaBelly proizvodi i FIBER prebiotička vlakna koja hrane dobre bakterije i doprinose normalnom funkcioniranju crijeva. Neutralnog su okusa i mirisa što ih čini idealnim za kombiniranje s omiljenim pićima. Korisnicima služe u procesu gubitka kilograma, smanjenju nadutosti i problema s probavom. “Na primjer, ljudi koji pate od zatvora već nakon pet do sedam dana sa značajno većom lakoćom obavljaju veliku nuždu. Slično je i kod onih koji se bore s nadutošću – već nakon pet do sedam dana težina i bolovi s kojima su ljudi primorani živjeti značajno opada. Prebiotička vlakna pomažu i sportašima koji su većinom na proteinskoj prehrani, a dodatak vlakana u hranu riješava česti problem zatvora”, objašnjava.

Ističe da tvrtka funkcionira svakim danom sve bolje, a budući da vole remote lifestyle, tako i rade. “Krajnjeg korisnika ni ne susretnemo osim ako se ne dogodi baš neka alarmantna situacija. Ljudi naruče preko webshopa, kit za analizu im dođe na kućnu adresu, iz udobnosti vlastitog toaleta uzmu uzorak i šalju dalje u laboratorij. Nakon analize mi im se povratno javimo s interpretacijom nalaza te na temelju njih, ali i klijentovih preferencija, slažemo individualizirani plan prehrane. S druge pak strane, i prebiotička vlakna klijenti mogu naručiti online te im također stižu na kućnu adresu”.

Važnost zdravih crijeva ne smije se zanemariti

Darko Mareš

Tako su profesionalni sportaši, ljudi s probavnim tegobama i ljudi s prekomjernom težinom glavni klijenti tvrtke MetaBelly, a u rješavanju njihovih problema, Eni pomaže i tim vrijednih kolega. “Od samih početaka uz mene je moja draga prijateljica i dijetoterapeutkinja Sandra Zugan koja je zadužena za sve nutricinističke informacije koje nam trebaju, a klijentima pak radi interpretaciju nalaza crijevne flore te im slaže plan prehrane. U timu su još i dvojica mojih kolega sa studija, Marko Dragunić i Josip Vujčić koji su prilično briljantni matematičari i programeri, a rade na razvoju platforme. Posljednji član koji se nedavno pridružio poslovanju je i doktor kliničar, Andrija Karačić“, s ponosom će Ena.

Trenutno se nadaju da će dobiti EU poticaje za kliničko istraživanje i razvoj spomenute platforme za povezivanje mentalnog zdravlja i mikrobioma, što bi im definitivno bio odličan financijski boost. Plan je također dalje educirati što veći broj ljudi o važnosti zdravlja crijeva, jer kako i izjava starogrčkog liječnika Hipokrata kaže – sve bolesti počinju u crijevima.

“Svaki put kad jedemo ili pijemo, izlažemo se kemikalijama i hormonima. Zapravo, ili hranimo potencijalnu bolest ili se borimo protiv nje. Stoga mikrobiom igra korisnu ulogu u tijelu – pomaže u funkcioniranju metabolizma, stvaranju važnih vitamina, u razgradnji hrane i proizvodnji energije, u održavanju imunološkog sustava, ali i proizvodi protuupalne spojeve te održava zdravu stijenku crijeva. I zato se njegova važnost ne smije zanemarivati”, zaključuje Ena.

Sadržaj nastao u suradnji s ACT Grupom.