GOOD FRANCE

Znamo koji hrvatski restorani će među 5.000 chefova sudjelovati na 'najvećoj večeri na svijetu'

FOTO: Vjekoslav Skledar

U Francuskom Institutu najavljena je ‘najveća večera na svijetu’ projekta Good France na kojoj će specijalitete pripremati i nekoliko naših kuhara

Projekt uspostavljen na inicijativu Ministarstva Europe i vanjskih poslova, projekt Good France želi uključiti sve kategorije restorana na sve četiri strane svijeta. Tako je u Francuskom Institutu najavljeno kako će se u četvrtak, 21. ožujka, održati ‘najveća večera na svijetu’ u kojoj će sudjelovati pet tisuća chefova u više od 150 zemalja. Ove godine slavi se francuska gastronomija, a doprinos će dati i 13 restorana iz Hrvatske, uključujući i zagrebački Le Mika.

Vjekoslav Skledar

Od hrvatskih restorana francuske specijalitete posluživat će Mala hiža i Mamica iz Čakovca, Academia iz Marije Bistrice, Divino iz Poreča, Club Waldinger iz Osijeka, Noštormo, Apetit, Zora bila i Zrno soli iz Splita te zagrebački Frankopan, Kuhinja, Zinfandel’s i Le Mika.

Odlična je stvar što je naglasak na održivoj i odgovornoj kuhinji kojom chefovi zapravo kuhaju ‘obrok za planet’ kako bi pokazali da gastronomija znači odgovorno kuhanje. Tako će se chefovi posvetiti kuhanju koje sadrži manje masnoće, šećera i soli te brine o dobroj hrani i okolišu koristeći zdrave namirnice.

Vjekoslav Skledar

Svaki od restorana za ovu večeru osmislio je poseban meni uz koji će slaviti upravo francusku regiju i Provansu. Le Mika će tako za ovu najveću večeru posluživati juhu od luka, govedinu bourguignon i njegov nevjerojatni crème brûlée. Chefica Ana Grgić iz Esplanadinog Zinfandel’sa pripremat će tapenade od crnih maslina i kapara, poširana jaja s tartufima, tradicionalni kruh od slanutka, ‘Daube’ junetinu u crvenom vinu, francusku pitu Tatin s dinjom i kremom od lavande.

Vjekoslav Skledar

Ovo međunarodno događanje je po prvi puta održano 2015. godine nakon što je ‘francuski gastronomski obrok’ upisan u popis nematerijalne baštine UNESCO-a, sudjeluje u širenju francuske gastronomije diljem svijeta.