Vikend recepti

Anthony Bourdain kreirao je fine, a opet jednostavne recepte, izvukle smo tri najbolja

FOTO: Flickr

Napisao je desetke kuharica u kojima se može naći mnogo recepata, ali njemu su, kako je i sam rekao, najdraži oni jednostavni

Chef, putopisac i zaljubljenik u hranu, Anthony Bourdain, još je odmalena zavolio kuhanje i znao je da će ono biti njegov poziv. Proputovao je svijet, jeo u najboljim svjetskim restoranima, probao najfiniju uličnu hranu i družio se s mnogim poznatim i onim manje poznatim kuharima.

Kako je i sam puno puta rekao da najviše zapravo voli pojesti jednostavnu hranu, odlučile smo potražiti tri njegova najbolja recepta s jednostavnim sastojcima, a koje možete pripremiti u maksimalno 20 minuta.

Tjestenina Pecorino Romano

Flickr

Što vam treba?

  • 320 g špageta debljine br. 5
  • 125 g Pecorina Romana DOP (ili bilo koji drugi tvrdi sir za ribanje)
  • 4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 5 žličica soli

Kako pripremate?

Za početak zakuhajte vodu sa soli i stavite kuhati tjesteninu. Sir naribajte što sitnije i pomiješajte ga s paprom. Tjestenina mora biit kuhana al dente, znači ne smije biti raskuhana, nego ‘pod zub’.

Papar i sir stavite u veliku posudu (u koju mora stati sva tjestenina). Ne bacajte vodu od tjestenine već dodajte jednu šeflju u sir i papar da dobijete kremasti umak. U umak ubacite tjesteninu i dobro promiješajte.

Kajgana sa slaninom i vrhnjem

Što vam treba?

  • 2 deblje šnite slanine
  • 4 jaja
  • 2 žličice svježeg vlasca
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • sol, papar

Kako pripremate?

Zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri, dodajte slaninu i pecite je dok nije hrskava. Smanjite vatru i iscijedite nešto masnoće. Umutite jaja i dodajte ih slanini te konstantno miješajte dok ne budu konzistencije kakvu želite.

Dodajte im kiselo vrhnje, vlasac te začinite solju i paprom po želji.

Pečena cvjetača sa sezamom

Flickr

Što vam treba?

  • 1 cvjetača natrgana na manje cvjetove
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 do 2 žličice soli
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 žlice tahini paste
  • 1 žlica bijelog miso začina
  • 2 žličice vinskog octa
  • 1 i 1/2 žlica vode
  • 3 žlice prženog bijelog sezama
  • mljeveni crni papar po želji

Kako pripremate?

U velikoj zdjeli dobro pomiješajte cvjetaču, ulje, sol, korijandar, origano i papar. Cvjetaču stavite na masni papir u protvanu te pecite na 160 °C oko 20 minuta. Svako malo protvan protresite kako bi se ravnomjerno ispekla.

Za umak pomiješajte tahini, miso , ocat i vodu te u tu mješavinu ubacite cvjetaču i dobro je promiješajte.