Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

PRIČA

PRIČA U Martićevoj smo otkrili zbilja genijalan prostor s antiknim detaljima i namještajem. Zavirite unutra

S Vanjom Rakočevićem popričali smo o cijelom konceptu ovog iznimnog zagrebačkog prostora

FOTO: Sandro Lendler

Paravan Antiques Gallery Design krasi iznimna kolekcionarska kolekcija u kombinaciji s povijesnim i suvremenim dizajnom. Zaintrigirat će vas

U donjem bloku Preradovićeve ulice, na broju 26, svojevremeno se nalazio simpatičan dućan Paravan. Bila je to mala oaza Vanje Rakočevića s kojom je cijelo jedno desetljeće ljudima nudio jedno malo posebnije gradsko mjesto na kojem su se posjetitelji uvijek osjećali dobrodošlo i ugodno. Prostor je to koji je bio ispunjen s tek nekoliko dizajnerskih proizvoda s Vanjinim potpisom, dok je svojim šarenilom i zgodnim uređenjem itekako pozivao da u njega zakoračite. Ako ipak niste, šteta, ali ima prostora za popravak kako ne biste ostali zakinuti za ovo iskustvo.

Studentski dani u Barceloni i ljubav prema dizajnu

No, krenimo otpočetka. Vanja je zapravo dizajner i diplomirao je dizajn pri zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu, a nakon toga završio i postdiplomski studij u Barceloni gdje je i neko vrijeme živio. Već u to studentsko doba počeo je intenzivno promišljati o stvaranju vlastitog brenda uporabnih predmeta što je kroz godine i realizirao, točnije objedinio pod spomenutim brendom Paravan. U obitelji pak nije jedini koji gaji senzibilitet prema dizajnu, lijepim stvarima i umjetnosti općenito, pa je u cijelu priču oduvijek bila umiješana kreativno i kao velika podrška – obitelji. Vanja tu prije svega ističe svog oca Mimija, inače velikog kolekcionara namještaja iz perioda secesije, art decoa i s početka 20. stoljeća, a tu je i stric koji radi u njihovom obiteljskom ateljeu. Malo je reći kako je Vanja oduvijek okružen tim stvarima još otkako je bio klinac, pa je sve ono čime se danas bavi i jest zapravo odraz svega toga čemu je kroz djetinjstvo rado bio izložen.

Komadi iz Vanjinog brenda Paravan u kombinaciji s vrijednim kolekcionarskim primjercima

Svoj prostor u Preradovićevoj su tako nedavno zamijenili onim većim u Martićevoj 4 gdje su Vanja i otac zajedničkim snagama cijelu priču malo prošili i Zagrebu zapravo osigurali jedan jedinstveni prostor – trgovinu s galerijom ispunjenu vrijednim umjetninama koje su skupljali kroz dugo godina, antikvitetima te povijesnim i modernim komadima namještaja i detaljima. Naravno, ondje nisu izostali ni komadi Vanjinog brenda Paravan koji su se sjajno uklopili. Kako mi govori, riječ je o 25 proizvoda, ali kontinuirano radi na razvoju novih i proširenju ponude koja zasad uključuje predmete poput kutija za kišobrane, stalaka za novine, paravane, ogledala, stoliće i rasvjetna tijela. Također, u njegovoj ponudi brenda su i manji predmeti kao što su svijećnjaci, stalci za salvete, daske za rezanje, broševi i ogrlice od pleksiglasa i drva. Skulptura bika Toro Toro je najpopularnija i postala je zaštitni znak Paravana.

Profesionalno bavljenje tenisom danas je ipak intenzivan i bitan hobi

No, kako bismo doznali malo više o ovom intrigantnom zagrebačkom prostoru punog imena Paravan Antiques Gallery Design Vanja nas je kroz njega uz razgovor i detaljno proveo. “U ovaj novi prostor uselili smo se prije kojih godinu dana i od njega napravili svojevrsnu izložbu uglavnom prodajnog karaktera, točnije miks povijesnog kolekcionarskog dizajna s onim suvremenim. Tu bih posebno istaknuo recimo bečku radionicu Wiener Werkstätte na čelu s arhitektom i dizajnerom Josefom Hoffmanom i Kolomanom Moserom koja je zapravo temelj modernog dizajna, a koja je ujedno imala veliki utjecaj na moje osobno promišljanje o dizajnu kao takvom. U tom svom procesu razvoja svakako bih istaknuo i velikog arhitekta, inače obiteljskog prijatelja Nikolu Filipovića s kojim sam proveo puno vremena za vrijeme studiranja, ali i zajedničkim odlascima na trčanje te teniskim terenima” priča mi Vanja koji me paralelno iznenađuje činjenicom kako je svojevremeno prije dizajna studirao na DIF-u i jedno vrijeme se profesionalno bavio tenisom koji redovito igra i sada, ali tek kao hobi bez kojeg svoj život ne može ni zamisliti. Iako je danas tu gdje jest, dizajn je kaže ipak njegova velika ljubav, i nije mu žao što se nije u potpunosti posvetio sportu jer kako dodaje, tenisom se uvijek može baviti rekreativno.

Bućan, Murtić i mnogi drugi

In this March 12, 2015 US Navy handout photo, the guided-missile detroyer USS Lassen (DDG 82) is underway in formation with the Republic of Korea patrol craft Sokcho (PCC 778) during exercise Foal Eagle 2015. The United States defied China Tuesday by sending a warship close to artificial islands the rising Asian power is building in disputed waters, prompting Beijing to furiously denounce what it called a threat to its sovereignty. The USS Lassen passed within 12 nautical miles -- the normal limit of territorial waters around natural land -- of at least one of the formations Beijing claims in the South China Sea. Chinese authorities "monitored, shadowed and warned" the guided missile destroyer in the Spratly islands, Beijing said. Washington's long-awaited move to assert freedom of navigation may escalate the dispute over the strategically vital waters, where Beijing has been transforming reefs and outcrops into artificial islands with potential military use. AFP PHOTO / HANDOUT / US NAVY / MC1 MARTIN WRIGHT == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / HANDOUT / US NAVY / MC1 MARTIN WRIGHT"/ NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == / AFP / US NAVY / MC1 Martin Wright
AFP

Neobičan spoj rekla bih, tenisa i umjetnosti, ali kod Vanje itekako funkcionira. Razgledavajući ovaj prostor Paravana u Martićevoj i tu gomilu impozantnih predmeta gdje je uz svaki vezan kakva povijesna priča, pitam ga i da mi ipak izdvoji neke značajnije na koje su recimo ponosni. Govori kako u svom izlagačkom, ali i prodavateljskom fundusu tako imaju slike iz perioda hrvatske moderne autora kao što su Bućan, Murtić, ali i onih stranih. Ima tu od baroknih stvari, secesije, art decoa, pa do dizajnerskih predmeta namještaja od 50-ih do 70-ih godina, kao i nešto iz 80-ih godina talijanskog dizajna. Naglašava kako je zapravo 70 posto stvari koje posjeduju iz njihove kolekcije koju su dugo i vrijedno prikupljali, ponajviše otac Mimi tijekom života. Mnoge od njih su i uspješno restaurirali i to u suradnji sa svojim provjerenim kooperantima koje ruku na srce, govori Vanja, nije lako danas pronaći.

A kako prepoznati fejkove s obzirom na autentične komade

“Trenutno su vrlo aktualni komadi slike Ede Murtića, niz plakata čuvenih dizajnera, par crteža Miroslava Kraljevića, ali i nekoliko slika od Bukovca. Izdvojio bih i jedan muzejski primjerak iz 1906. Josefa Hoffmana. U pitanju je set od četiri stolice. Tu je i vrlo posebna njihaljka s početka 20. stoljeća. Secesija prevladava rekao bih među namještajem. Evo, i ova Murano visilica iz 80-ih godina, Thonetova čuvena klupa i stolići četiri u jedan. Bidermajer komoda isto je impozantna i autentična, a koju smo restaurirali” pokazuje mi Vanja koji je u Paravan Antiques Gallery Designu zapravo zadužen osim svog brenda koji razvija, za digitalni dio ovog koncepta, komunikaciju s ljudima i aukcijskim kućama, dok je otac u svemu onom ostalom. Upravo je otac taj koji uspješno može prepoznati fejkove s obzirom na autentične komade. Vanja govori da Mimi zbilja ima iskustva u tome te da odmah može procijeniti o čemu se radi, a ponajviše kada je riječ o slikama. Puno je tu parametara u koje morate biti upućeni da biste mogli prepoznati je li u pitanja prava stvar, kao što su recimo pečati, materijal itd.

Izostanak putovanja i posjeta sajmovima, a onda i inspiracije

Iako ih je pandemija korone usporila, te kao i sve druge zatekla, sada ipak osjeti malo poboljšanje. Ne skriva da im je jedno vrijeme bilo zbilja teško, ali su se u tom periodu orijentirali isključivo na online, posebice na relaciji s inozemstvom gdje nude stvari iz svoje ponude, bilo antikvitete koje posjeduju ili pak sve ono iz brenda Paravan. No, ono gdje se Vanja najviše osjeća uskraćeno su putovanja i njihov izostanak. Upravo je u sklopu njih posjećivao razne svjetske sajmove, ateljee, dizajnerske i vintage dućane te slične trgovine bilo da se samo inspirira, istraži i dozna sve o nekim aktualnostima na sličnim tržištima ili ulovi kakav dobar vrijedni komad. Kao najdražu lokaciju ističe omiljenu Italiju koja mu je gotovo uvijek prva na listi i kojoj se rado u tom smislu vraća.

Redoviti gost sajma na Britancu

No, u toj domeni ističe i zagrebački Britanac nedjeljom čiji je redoviti gost. Kaže kako je u pitanju zapravo uzak krug zajednice, ali svejedno sugerira kako se ondje mogu pronaći vrlo interesantni primjerci. No, nevjerojatne stvari nerijetko je znao naći i na glomaznom otpadu. Tu posebno ističe radove češkog slikara Alfonsa Muhe, točnije njegove odbačene četiri litografije koje je sasvim slučajno pronašao, kao i jedan perzijski tepih iz 19. stoljeća. Bilo je tu i komada secesijskog namještaja, a zalomio se Thonet ulov.

Bogat fundus koji se skupljao vrijedno godinama

Za kraj, pitam ga i tko je profil ljudi koji ih u Martićevoj redovito posjećuje i tko je zapravo njihova klijentela. Vanja govori kako je ekipa zapravo prilično šarolika. Posjećuju ih od studenata dizajna i dramske akademije, ali zapravo svi oni koji razumiju tu scenu i vrijednost pojedinih komada koje s velikom radošću žele imati i implementirati u svoje prostore. Čak i ako ste u potrazi za nekim specifičnim komadima koji u Paravanu nije izložen, lako je moguće da ga imaju recimo u svom raskošnom skladišnom fundusu s obzirom na to da nemaju dovoljno mjesta za sve izložiti u prostoru u Martićevoj. A čak i ako ga nemaju uopće, Vanja naglašava kako će rado pomoći da ga pronađete i dobijete. Bilo kako bilo, mjesto je ovo koje je Zagrebu definitivno bilo potrebno i koje će vas nadahnuti i zaintrigirati bilo da ste došli samo u izvidnicu, a kako izgleda donosimo vam u našoj raskošnoj galeriji u sklopu članka.