Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Snaga

Snaga Djevojčica s Downovim sindromom pozirala je za Disneyjevu kampanju i potpuno je divna

FOTO: Instagram

Grace Isabella Wharton, sedmogodišnja je djevojčica iz Cheshirea s Down sidromom koja je angažirana u raznim reklamnim kampanjama

Unatoč tome što je rođen s Down sindromom, Grace Isabella Wharton bila je odlučna i nije dopustila da je to definira. Uz pomoć svojih roditelja, Cheryl i John Whartona ostvarila je svoj san. Sudjelovala je u kampanjama ‘Behind scares’ , te za Disney i Cbeebies , a sada ima više od tisuću sljedbenika na Instagramu.

”Grace apsolutno voli biti ispred kamere. Svi su oduvijek rekli da je stvarno slatka i ona voli pozirati i šetati modnim pistama. Jako voli pozornost. Grace je svakako jedna od milijun”, rekla je njezina majka 48- godišnja Cheryl.

Cheryl je bila devastirana kad je saznala da njezino nerođeno dijete ima Downov sindrom, ali pobačaj nikada nije bila opcija za nju i njezinog supruga Johna. ”Naravno, u početku sam bila devastirana. Postoji tolika negativnost oko Down sindroma. Plakala sam 24 sata. Ali sljedećeg smo jutra ustali i rekli bez obzira na sve, to je naše dijete. I od tog trenutka obožavamo sve u vezi nje. Nevjerojatno je”, kaže Cheryl.

I šest godina kasnije, Graceino samopouzdanje dostiglo je novu razinu koju Cheryl nikada nije mislila da je moguće. Cheryl je prepoznala Graceinu želju za pozornošću i ljubavi da bude ispred kamere.

Slatkica ispred kamere

https://www.instagram.com/p/BgHVXrRDrLA/?taken-by=behindthescars_

”Vidjeli smo oglas na Facebooku da se traži model s invaliditetom”, priča Cheryl i nastavlja. ”Mislili smo, zašto ne? A nekoliko tjedana kasnije pozvani smo na njezino prvo službeno fotografiranje. Disney je pokazao zanimanje za nju, a od tada je radila s njima, CBeebiesom i BBC-om. Bila je stvarno zauzeta cijelo vrijeme”.

Puna energije i pravi mali borac

https://www.instagram.com/p/BlfyUw2Fa_9/?taken-by=zebedee_management

Grace sada zastupa agencija Zebedee Management koja zastupa drugačije modele, odnosno slavi njihovu različitost. Osnivačica, Laura Johnson, razvila je posao sa šogoricom Zoe Proctor, a sa svojom agencijom mijenjaju živote na bolje osobama kao što je Grace.

”Osjetili smo da za osobe s invaliditetom jednostavno nema dovoljno prilika za svijet mode, oglašavanja, televizije i filma, a to smo htjeli promijeniti. Bio je to težak posao kada smo krenuli, ali sada nakon godinu dana imamo više od 300 modela koji rade s nama i to ide jako dobro. Odmah smo znali da će Grace biti nevjerojatna u svojoj ulozi. Ona je tako veličanstvena, uvijek nasmiješena i puna povjerenja”, kaže Laura.

Ide joj dosta dobro u školi i postala je jedna od najpopularnijih učenika u njezinom razredu. I Graceina učiteljica, Charlotte Williams, prepoznala je njezin potencijal i sposobnost da brzo uči.

”Jako sam sretna jer je Grace u mojem razredu već dvije godine. Iznenađuje me svakodnevno. Ona je puna energije i prilično je neovisna. Grace je vjerojatno najpopularnija učenica u razredu, svi žele biti njezini prijatelji”, kaže Charlotte.

Najveća borba za Grace njezin je govor s kojim uglavnom imaju probleme osobe s Down sidromom. “Grace govori, a zbog toga smo oduševljeni. Ponekad ju je teško shvatiti, ali uspijemo se sporazumjeti na kraju. I nadamo se da će se njezin govor nastaviti poboljšavati”, kaže Cheryl.

Grace, Cheryl i John žele podići svijest ostalim obiteljima čija su djeca pogođena Downovim sindromom i pokazati im da je sve moguće. ”Vrlo je važno da pošaljemo poruku da je ona samo mala djevojčica koja slučajno ima Down sindrom. Nije velika stvar, ona je borbena i uvijek će biti samo naša kći. Društvo se mijenja na bolje. Nadamo se da ljudi poput Grace mijenjaju perspektivu ljudima. Ona i dalje prkosi svima tko joj kaže da ne može ništa postići”, kaže Cheryl. “Ona je naš mali borac”, dodao je otac John.