Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Brzi snack

Brzi snack Čips od kelja i datulje s kikiriki maslacem. Donosimo devet zdravih grickalica za utakmice rukometnog prvenstva

Ako vam nedostaje ideja, škicnite na naš popis

FOTO: TMG Creative/Shutterstock

Svim smo srcem nedavno navijali za naše nogometaše na Mundijalu u Katru pa bi bio red da isto učinimo i za rukometaše. Naš se tim srčano bori za što bolji plasman na Svjetskom prvenstvu, pod budnim okom ljubitelja rukometa koji ih bodre s tribina i ispred malih ekrana. Za one koji su planirali tekme gledati s ekipom, osmislili smo jednostavne grickalice koje će zadiviti goste i napraviti odmak od klasičnog čipsa i mješavine orašastih plodova. Usto su i idealne za rekreativce, ali i ozbiljne sportaše. Mislili smo i na one koji ne jedu meso, ni proizvode životinjskog podrijetla, tako da se na našem popisu mogu naći održive i veganske varijante jela.

Domaći tortilja čips i umak od pistacija

Tortilja čips je većinom neizbježan zalogaj za gledanje utakmica. No, ne morate se zadovoljiti kaloričnim kupovnim tortilja čipsom. Zdraviju varijantu možete vrlo jednostavno napraviti sami. U blenderu usitnite bademovo brašno, lan, malo krupne morske soli i bjelanjke. Miješajte sastojke dok ne dobijete gusto tijesto. Njega razvaljajte jako tanko i narežite na trokutiće. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva tek nekoliko minuta. A da stvar ne bude dosadna, mogu se kombinirati s umakom od pistacija i feta sira. Pistacije su same po sebi jako zdrava i slasna grickalica, a u sinergiji sa šalicom veganskog jogurta, začinima i feta ili veganskim sirom, pretvara se u savršeno kremast umak. Sve spomenute sastojke treba zajedno staviti u blender i dobro izmiksati. Od začina je dovoljno dodati malo soli i papra, no kušajte ga sami pa procijenite želite li još nešto pojačati.

Čips od kelja

Tko kaže da je povrće dosadno, nije probao hrskavi čips od kelja. Možda će vaši gosti na prvu biti skeptični, no jednom kad ga probaju, tražit će repete. Kelj narežite na manje komadiće i ispecite ga u fritezi na vrući zrak ili pećnici na 180 stupnjeva desetak minuta. Ne morate se osjećati loše dok ga jedete jer se radi o ultrazdravom zalogaju bogatom magnezijem, vitaminom A i kalcijem. Koliko je važno čuvati zdravlje, najbolje zna trgovački lanac Lidl koji već nekoliko godina smanjuje udio dodanog šećera i soli u proizvodima vlastite robne marke, kako bi dosegnuo redukcijski cilj od 20 posto. Do 2025. obvezao se kupcima pružiti najbolju ponudu za osviješten i održiv način života. Već sad u bogatom asortimanu prednjače u izboru svježeg voća i povrća, a predano rade i na proširenju ponude veganskih i organskih proizvoda te proizvoda za prilagođenu prehranu.

Datulje i kikiriki maslac

Shutterstock

Ako volite isprobavati nove kombinacije okusa, definitivno preporučamo datulje punjene kikiriki maslacem. Znamo, zvuči neobično, ali slani okus kikirikija se savršeno stapa s datuljama koje neodoljivo podsjećaju na karamelu. Datulje se uz to smatraju jednim od najzdravijih voća jer sadrže vrijedne nutrijente za naš organizam – od kalija, kalcija, selena, fluora do antioksidansa i 23 vrste aminokiselina. Za ovu je grickalicu recept vrlo jednostavan, a trebate samo dva sastojka. Datulje razrežete na polovice i izvadite košticu. Svaku polovicu napunite žlicom kikiriki maslaca i to je to. Možete ih, ako želite, posipati i usitnjenim orašastim plodovima poput lješnjaka ili badema. Super izgledaju kao ukras na platama s narescima, ali i na tanjuru kao zaseban zalogaj.

Domaće kokice s limunom ili tartufima

Mislimo da još u životu nismo upoznali osobu koja ne voli kokice. Osim što su najzdravija grickalica koju možemo odabrati, jednostavno su i omiljena. Ni ne treba objašnjavati zašto. Ovaj zarazni snack jednako je dobar bez dodataka, kao i s njima. Ako volite eksperimentirati s preljevima za kokice, morate probati kombinacije s limunom ili tartufima. Treba vam kukuruz kokičar koji, na malo ulja, ispečete u bilo kakvoj dubokoj tavi ili loncu s poklopcem. Za to vrijeme, dok se peku, pripremite preljev od limuna, meda i začina. Mi volimo krupnu morsku sol, češnjak u prahu i, naravno, što je jelo bez žlice vegete. Pomiješate sve zajedno i prelijete po kokicama. I to je sva mudrost. Ako pak volite tartufe, nećete požaliti ako kokice samo ispečete i po njima ih naribate.

Pomfrit od celera

Ako volite grickati pomfrit dok gledate televiziju, imamo i za to rješenje. Ne trebate odmah priskočiti klasičnom krumpiru koji zna biti mastan i nezdrav, nego si možete napraviti pomfrit od celera. Ovo povrće ima iznimna ljekovita svojstva za cijelo tijelo od kože do srca i bubrega. Bit će vam odličan saveznik, ako se borite s kojom kilom viška, a uz to snižava krvni tlak i osvježava dah. Kako biste od njega napravili pomfrit, stabljiku narežite na deblje štapiće i složite na lim za pečenje. Prelijte s malo maslinovog ulja i začinite morskom solju. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Za umakanje pomfrita napravite kremasti dip od grčkog jogurta, vlasca i prstohvata himalajske soli i uživajte.

Kuhana jaja punjena humusom

Namaz od slanutka, odnosno humus, prevrijedna je namirnica bogata proteinima, vlaknima i zdravim mastima. Djeluje protuupalno, podiže imunitet, potpomaže probavi te sadrži jako malo kalorija, što je ujedno super za one koji se bore s viškom kilograma. Jednostavno ga je napraviti kod kuće, a treba vam slanutak, maslinovo ulje, sezam, češnjak i limunov sok. Sve sastojke ubacite u blender i miksajte tako dugo dok ne dobijete finu, kremastu smjesu. Humus je odmah spreman za posluživanje, a možete ga koristiti na milijun načina – namazati na kruh, kao dressing u salatama ili pak punjenje. Ako vam treba brz i zdrav snack, preporučamo humusom napuniti tvrdo kuhana jaja iz kojih ste izvadili žumanjke.

Čips tjestenina

Shutterstock

Čips tjestenina je na društvenim mrežama postala viralni hit. A kako i ne bi kad nije komplicirana za napraviti i jako je hrskava. Postupak je jednostavan. Svoju omiljenu tjesteninu – integralnu ili od neke mahunarke – skuhajte i dobro procijedite. Što je više osušite, to će biti hrskavija. Kad se malo ohladi, dodajte začine po želji. Mi preporučujemo sol, češnjak i malo slatke paprike. Prelijte je maslinovim uljem i ispecite u fritezi na vrući zrak ili u klasičnoj pećnici. Mi najviše volimo fusille od slanutka i crvene leće.

Hrskavi mini sendviči

Za mini sendviče treba vam baguette sa začinima, a u Lidlu možete pronaći verziju s češnjakom ili začinskim biljem. Realno, toliko su dobri da vam ne treba nadjev, no recimo da ih želite obogatiti. Na njih možete staviti što god poželite – od salate, namaza, umaka, salame i sira do lososa. Mi smo izabrali namaz od tune i rajčice. Namaz od tune smo napravili tako što smo zajedno blendali krem sir, tunu, malo limuna, žlicu maslinovog ulja i začine. Druga kombinacija bit će nam pureća prsa u ovitku s malo posnog sira i na vrh ćemo staviti komadiće crvene i zelene paprike. Preporučamo da papriku prethodno ispečete pa zatim ogulite da dobije tu posebnu aromu koja podigne cijeli sendvič.

Medeni slanutak

Za kraj nam treba i nešto slatko. Preporučamo da svakako kušate pečeni slanutak s medom i začinima. Priprema je kratka, a mogućih je kombinacija na pretek. Limenku slanutka istresite u cjedilo, isperite ga i osušite koristeći papirnate ubruse kojima ćete pokupiti višak kožica slanutka. Osušeni slanutak polijte s malo maslinova ulja, soli i papra, dobro promiješajte pa istresite na papir za pečenje. Pecite 30 minuta na 220 Celzijevih stupnjeva dok se slanutak ne isuši i postane hrskav. Stavite ga u zdjelu da se ohladi i po želji dodatno začinite. Za preljev smo izabrali smjesu meda i sezama, no možete se poigrati i drugima, poput javorova sirupa i cimeta. Pomiješajte dvije žlice meda, jednu sezamovog ulja i jednu sezama, pola žličice pet začina i pola žličice češnjaka u prahu. Umiješajte slanutak u smjesu, vratite na papir za pečenje i u pećnicu na pet minuta kako bi se karamelizirali. Dobar tek!


Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.