Crnogorski piloti teško oštetili vojni helikopter, čini se da su ga bijesno turirali dok je bio na tlu

Nije sasvim jasno što su radili, no motori su bili opterećeni 112 posto

FOTO: Screenshot YouTube / Fernando Galeazzi

Crnogorci su na poprilično neobičan način uspjeli teško oštetiti jedan od tri višenamjenska helikoptera Bell-412, kojima raspolažu zračne snage te zemlje. Incident se, kako kaže anoniman izvor, dogodio na vojnom aerodromu Knjaz Danilo u Golubovcima, no ne tijekom letačkih operacija ili obuke pilota – već dok je helikopter bio na zemlji.

Isti izvor tvrdi da je do oštećenja došlo zbog “fizičkog i termalnog preopterećenja motora i transmisije na helikopteru”, koji je bio nepomičan na zemlji dok su mu motori radili i okretali elisu rotora. Došlo je do teškog oštećenja turbovratilnih motora helikoptera, kao i vrlo kompleksnog transmisijskog sklopa.

Šteta do milijun eura?

Crnogorski portal Vijesti.me neslužbeno doznaje kako se šteta kreće od pola do milijun eura, dok drugi izvor, koji tvrdi da je upoznat s događajem, kaže da se preliminarne procjene štete kreću oko 700.000 eura.

Anonimni izvor misli da se radi o “neshvatljivom potpunom odsustvu pažnje posade helikoptera”, kao i “zanemarivanju osnovnih parametara u kojima se mora obavljati normalna eksploatacija letjelice ovog tipa”. “Sve će definitivno utvrditi istraga jer je formirana komisija za procjenu štete i utvrđivanje uzroka ovog izvanrednog događaja”, kaže izvor za portal.

Izvor kaže da su piloti motore helikoptera preopteretili sa 112 posto snage, dok je maksimum koji propisuje proizvođač 103 posto, te da je jedan od dva motora uništen. “Pitanje je u kakvom je stanju drugi motor i njegova transmisija”, kaže izvor, koji otkriva da se incident navodno dogodio još 17. siječnja.