Američka vojska uspjela izgubiti najmoderniji avion F-35. Sad preklinju građane da im ga pomognu naći

'Kako, dovraga, izgubiti F-35? Tražimo od javnosti što, da pronađu mlažnjak i predaju ga?'

A Royal Norwegian Air Force's F-35 jet takes off from Orland Air Base during the The Arctic Fighter Meet exercises occurring from August 21 to 25 in Brekstad, located west of Trondheim, Norway, on August 23, 2023. Norwegian F-35, Swedish JAS Gripen and Finnish F-18 participate in the Arctic Fighter Meet exercise, part of the Nordic Defence Cooperation (NORDEFCO).  (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
FOTO: AFP

Američka vojska građane moli za pomoć u traženju borbenog zrakoplova F-35 nakon što se pilot iz zasad nepoznatog razloga katapultirao iz njega. Potraga za borbenim avionom F-35B Lightning II usmjerena je na dva jezera na području sjevernog Charlestona u Južnoj Karolini.

“Pilot se spustio padobranom u North Charleston u nedjelju oko 14 sati i prebačen je u lokalnu bolnicu, gdje je u stabilnom stanju”, navodi bojnica Melanie Salinas. Identitet pilota nije otkriven.

“Na temelju lokacije i putanje nestalog zrakoplova, potraga za mlaznim zrakoplovom F-35 Lightning II je usredotočena na jezera Moultrie i Lake Marion”, kazala je viša glavna narednica Heather Stanton u bazi Charleston.

“Kako izgubiti F-35?”

Lokalna kongresnica Nancy Mace rekla je: “Kako, dovraga, izgubiti F-35? Kako nema uređaja za praćenje, a tražimo od javnosti – što, pronaći mlažnjak i predati ga?”

Helikopter Odjela za provođenje zakona Južne Karoline pridružio se potrazi za F-35 nakon što se vrijeme na tom području stabiliziralo, piše The Guardian. Dužnosnici još uvijek istražuju zašto se pilot katapultirao, rekle su vlasti.

Pilot drugog F-35 koji je u isto vrijeme letio na istom području vratio se u bazu Charleston. Zrakoplovi i piloti bili su s mornaričkom lovačkom eskadrilom 501 koja se nalazila u Beaufortu, nedaleko od atlantske obale Južne Karoline.