Amerikanci uspjeli izgubiti najmoderniji borbeni avion vrijedan 100 milijuna dolara. Sad su pronađene krhotine

Još uvijek nema informacija o tome što se dogodilo najmodernijem avionu

A US Marine Corps F-35B Lightning II, a short takeoff and vertical landing (STOVL) version of the Joint Strike Fighter aircraft, flies past during a preview of the Singapore Airshow in Singapore on February 13, 2022. (Photo by Roslan RAHMAN / AFP)
FOTO: AFP

Najmoderniji američki borbeni lovac F-35, vrijedan stotinu milijuna dolara, doživio je nesreću u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu. Pilot se katapultirao, a američka vojska zatražila je pomoć građana u lociranju aviona. To je potaknulo brojne šaljive komentare na društvenim mrežama.

Vlastima su trebali sati dok nisu pronašli područje puno krhotina nestalog aviona u ponedjeljak sjeveroistočno od baze u Charlestonu, navode dužnosnici, no ne otkrivaju detalje o tome što se, zapravo, dogodilo s avionom niti što je pronađeno.

Baza je u potrazi za avionom surađivala sa Zračnom postajom Marine Corps Beaufort. Pilot se tijekom incidenta uspješno katapultirao iz letjelice, mlažnjaka F-35B Lightning II, i prebačen je u lokalnu bolnicu u stabilnom stanju.

Nesreća još uvijek pod istragom

“Nezgoda je trenutno pod istragom”, kazao je kapetan Joe Leitner, glasnogovornik 2. mornaričkog zrakoplovnog krila. “Avion je ostavljen na autopilotu u trenutku kad se pilot katapultirao”, navodi Jeremy Huggins, glasnogovornik baze u Charlestonu.

Vlasti vjeruju kako postoji mogućnost da je avion neko vrijeme ostao letjeti u zraku. Okolnosti koje su potaknule pilota da se katapultira iz aviona još uvijek nisu poznate, piše NBC News.

U potrazi koristili sva sredstva

U potrazi za izgubljenim modernim borbenim lovcem korištena su zemaljska i zračna sredstva, navode iz vojske u kojoj zasad ne žele otkriti više detalja što se zaista dogodilo u nedjelju poslijepodne.

Zrakoplovni div Lockheed Martin opisuje seriju F-35 na svojoj web stranici kao “najnapredniji borbeni zrakoplov na svijetu”, kao i “najsmrtonosniji, najnevidljiviji zrakoplov koji može preživjeti”.

Obitelj F-35 uključuje tri varijante jednosjeda – F-35A konvencionalni mlazni avion za polijetanje i slijetanje, F-35B varijantu s kratkim uzlijetanjem/vertikalnim slijetanjem i F-35C, inačica namijenjena za korištenje na nosačima zrakoplova.