Američki razarač oborio projektile i dronove lansirane iz Jemena. Pentagon: 'Cilj je možda bio Izrael'

Osim projektila, glasnogovornik Pentagona je rekao da su lansirani i dronovi

Image: 510807218, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
FOTO: Profimedia

Pentagon je potvrdio da je američki razarač USS Carney oborio tri projektila i nekoliko dronova u blizini Crvenog mora. Zasad nema podataka o ciljevima projektila koje su presreli u blizini Jemena.

Glasnogovornik Pentagona navodi da je cilj mogao biti Izrael. “Ne možemo sa sigurnošću reći što su ovi projektili i dronovi ciljali, ali lansirani su iz Jemena prema sjeveru, duž Crvenog mora, potencijalno prema ciljevima u Izraelu”, rekao je u četvrtak.

Do incidenta je došlo uslijed velike zabrinutosti zbog potencijalnog ulaska Irana i militantnih grupa s kojima je povezan, kao što su Huti u Jemenu, u eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, a nakon početka rata između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.

Napadnute američke baze

Američke baze su u Siriji pretrpjele višestruke napade dronovima u posljednja dva dana. Američke snage zaustavile su dva odvojena napada dronova u Siriji u četvrtak, nedugo nakon što su oborili tri drona koji su gađali trupe u Iraku u srijedu, navodi američki dužnosnik za Politico.

Pentagon ima 2500 vojnika u Iraku koji podupiru i obučavaju iračke snage i još 900 smještenih u Siriji koji rade sa Sirijskim demokratskim snagama.

SAD jača prisutnost

SAD nastavlja jačati svoju vojnu prisutnost na Bliskom istoku kao odgovor na rat između Izraela i Hamasa u Gazi, kao i na iransku agresiju u Perzijskom zaljevu.

Ministar obrane Lloyd Austin ovog je ljeta poslao brodove s jedinicama marinaca za brzi odgovor u Perzijski zaljev, a ti se brodovi sada kreću prema istočnom Mediteranu uz obalu Izraela. USS Gerald R. Ford već je u tom području gdje će mu se uskoro pridružiti USS Dwight D. Eisenhower.