Američki vrh na tajnom sastanku o Ukrajini. 'Nova protuofenziva je nemoguća još dvije godine, možda ćemo i mi morati u rat'

Biden je upozorio da će SAD morati izravno uključiti u sukob ako se ukrajinsko-ruski rat prelije na teritorij NATO-a

FOTO: AFP

Dok američki predsjednik Joe Biden nastavlja pozivati ​​najmoćnije političare u Kongresu da odobre njegov zahtjev za pomoć od 60 milijardi dolara za Ukrajinu, njegova administracija svjesna je da je ovo vjerojatno posljednja prilika da američka vojna pomoć dospije u ratom razorenu zemlju prije predsjedničkih izbora.

Biden se u srijedu sastao s ljudima iz Zastupničkog doma Kongresa i Senata kako bi istaknuo što je sve na kocki za Ukrajinu. Prema izvorima CNN-a, na sastanku je naglašeno da su sustavi protuzračne obrane i topničko streljivo ključne sposobnosti koje bi se mogle iscrpiti bez potpore SAD-a.

Biden je također upozorio da su u pitanju i američki vojnici, rekavši da će se SAD morati izravno uključiti u sukob ako se ukrajinsko-ruski rat prelije na teritorij NATO-a.

Bojazan od povratka Donalda Trumpa

Zastupnički dom vrlo malom većinom kontroliraju Republikanci, koji smatraju da je financiranje Ukrajine postalo politički kontroverzno. “Ne možemo potrošiti milijarde dolara bez jasno artikulirane strategije i rekao sam predsjedniku na današnjem sastanku ponovno – Gospodine, morate artikulirati što je strategija. Što je cilj?’”, rekao je predsjednik Zastupničkog doma Mike Johnson za CNN.

Biden je u četvrtak u Bijeloj kući rekao novinarima kako misli da je sastanak prošao dobro i da vjeruje da “velika većina članova Kongresa podržava pomoć Ukrajini.” U međuvremenu, u Bijeloj kući, sjedištu NATO-a i u Kijevu, postoji svijest da će Donald Trump, ako bude ponovno izabran u studenom, vjerojatno smanjiti potporu Kijevu.

“Već je jasno dao do znanja što će učiniti – rat bi bio gotov prvog dana njegova mandata, što znači da bi Putin mogao zadržati granice koje ima, ako ne i više od toga”, rekao je demokratski zastupnik Mike Quigley za CNN.

Koliko će rat u Ukrajini još trajati?

Bez obzira na to što se dogodi u američkoj politici ove godine, zapadni obavještajni dužnosnici vjeruju da će rat u Ukrajini vjerojatno još dugo trajati. Procjene se razlikuju, ali gotovo sve se vrte oko još najmanje dvije godine borbe. Privatno, neki američki i zapadni dužnosnici kažu da bi se sukob mogao oduljiti na još pet godina.

“Ne samo da je važno da novac bude odobren, već i da bude isplaćen prije izbora, jer sva sredstva koja još čekaju da ih se potroši može blokirati Trump”, rekao je jedan američki dužnosnik.

“Ostali smo bez novca”, rekao je američki vojni dužnosnik stacioniran u Europi. “Uglavnom sve ovisi o ponovnom izboru Bidena, zar ne?”, dodao je. Ipak, kratkoročno, američki obavještajni dužnosnici ne vjeruju da će pad američkog financiranja imati veliki utjecaj na Ukrajinu.

Američki primjer mogli bi slijediti ostali saveznici

Međutim, dugoročno gledano, nedostatak američke pomoći mogao bi omogućiti Moskvi da povrati zamah povećanjem opskrbe oružjem i iskorištavanjem podrške Irana i Sjeverne Koreje, rekao je jedan od CNN-ovih izvora.

Američki dužnosnici svjesni su i utjecaja koji bi povlačenje američke potpore moglo imati na druge saveznike. Primjerice, Europa – koja je već iscrpila zalihe oružja i streljiva – bi mogla slijediti primjer SAD-a.

Osim toga, prekid američkog financiranja Ukrajine mogao bi ograničiti sposobnost Kijeva da izvodi udare dugog dometa na Krim, koji je okupirala Rusija, i Crno more. Američki dužnosnici vjeruju da bi Ukrajina tada izgubila sposobnost provođenja nekih od najznačajnijih operacija, rekla je osoba upoznata s američkim obavještajnim procjenama za CNN.

Ne očekuju se značajni pomaci u idućoj godini

Još jedan pokušaj velike ukrajinske protuofenzive vjerojatno je udaljen još najmanje dvije godine, rekao je američki vojni dužnosnik stacioniran u Europi, a američki i zapadni dužnosnici ne očekuju da će ijedna strana postići velike dobitke na bojnom polju u 2024.

Obje zemlje su “previše iscrpljene”, stoga je 2025. godina realnija opcija u kontekstu nove ofenzive, kazao je neimenovani vojni izvor za CNN.

Ukrajina se bori s regrutiranjem novih trupa, posebno nakon pokušaja iscrpljujuće protuofenzive. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na tiskovnoj konferenciji prošlog mjeseca da je njegova vojska predložila mobilizaciju dodatnih 450.000 do 500.000 ljudi, ali da još nije odobrio plan jer će to Ukrajinu koštati milijarde dolara.

Ovome se Joe Biden sigurno nije nadao

“S obzirom na to da je za plaću jednog vojnika potrebno šest ukrajinskih zaposlenih civila koji plaćaju porez, trebao bih negdje pronaći još tri milijuna zaposlenih kako bih mogao platiti dodatne trupe”, objasnio je Zelenski.

Ovo nije situacija kojoj se Bidenova administracija nadala nakon dvije godine sukoba, a sad još prijeti i mogućnost novog predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

Predsjednički izbori u SAD-u održavaju se u studenom ove godine. Stoga su administracija i dužnosnici Kongresa lani počeli raspravljati o tome kako usmjeriti što više pomoći Ukrajini prije početka 2025., rekli su izvori za CNN.

Kako bi ukidanje pomoći utjecalo na položaj SAD-a

U jednom su trenutku prošle jeseni neki članovi Kongresa privatno procijenili da će Ukrajini trebati čak 100 milijardi dolara da izgura 2024., rekao je jedan dužnosnik u Kongresu. Bijela kuća naposljetku se odlučila za zahtjev od 61 milijardu dolara za ovu godinu.

Republikanci taj prijedlog već mjesecima blokiraju. Što se više s time odugovlači, manje su šanse da paket bude odobren, smatra izvor iz Kongresa.

U svakom slučaju, gubitak potpore SAD-a ne bi bio značajan gubitak samo za Ukrajinu, već i za položaj SAD-a u svijetu, smatra zapadni obavještajni izvor. “To bi i drugim nacijama bio pokazatelj da mogu tuđi teritorij zauzeti silom. Ali poanta jest da bismo trebali pokazati kako u današnje vrijeme velike sile ne mogu samo nekamo doći i oteti teritorij”, dodao je.