Američko veleposlanstvo provodi vježbu u Zagrebu, sudjeluje i helikopter MUP-a: 'Nema razloga za zabrinutost'

Vježba se održava od 8 do 12 sati na više lokacija u Zagrebu, letjet će zrakoplovi

FOTO: Veleposlanstvo SAD-a, Sandra Simunovic/PIXSELL

Zagrebačka policija najavila je da će se danas na području Buzina u prijepodnevnim satima održavati vježba u kojoj će sudjelovati i helikopteri Ministarstva unutarnjih poslova, a građanima su poručili da nema razloga za zabrinutost te zahvalili na razumijevanju.

Radi se o obuci za upravljanje kriznim situacijama koju provodi Veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, nakon višemjesečnih pomnih priprema u koordinaciji s hrvatskim vlastima. Vježba se održava od 8 do 12 sati na više lokacija u Zagrebu.

“Zrakoplovi u tom razdoblju mogu letjeti po obodu grada”, najavili su iz Veleposlanstva.

‘Povećanje protuterorističkih sposobnosti’

“Ova vježba je vrhunac dugogodišnjeg programa zajedničke kombinirane obuke (JCET) između Zapovjedništva za specijalne operacije SAD-a u Europi i hrvatske policije. Ova finalna vježba pokazuje predanost Sjedinjenih Država povećanju protuterorističkih sposobnosti i sposobnosti prvog odgovora s Hrvatskom, ključnim saveznikom u NATO-u”, navodi američko Veleposlanstvo u priopćenju.

“Veleposlanstva i konzulati Sjedinjenih Američkih Država diljem svijeta dužni su provoditi godišnje vježbe upravljanja kriznim situacijama kako bi pripremili zaposlenike za prirodne ili umjetno izazvane izvanredne situacije. Snažni bilateralni odnosi i suradnja između Sjedinjenih Država i Vlade Hrvatske stvaraju jedinstvenu priliku za provođenje ove zajedničke, velike vježbe upravljanja kriznim situacijama uživo”, dodaju još iz Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.