U Rijeku jutros brodom dopremljena prva tranša čuvenih borbenih vozila Bradley

'Obrambena suradnja ostaje kamen temeljac bilateralnih odnosa SAD-a i Hrvatske', javljaju iz američke ambasade

FOTO: AFP

Prva 22 od 89 borbenih vozila pješaštva Bradley M2A2 ODS stigla su danas u Rijeku, objavilo je veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj. “To će ojačati kapacitete Hrvatske vojske, obrambenu poziciju NATO-a u regiji i poboljšati mogućnosti Hrvatske vojske za obuku i partnerstvo s Oružanim snagama Sjedinjenih Država”, priopćila je ambasada.

Borbena vozila Bradley transportiraju se u tvrtku Đuro Đaković Specijalna vozila (DDSV) gdje će biti modernizirana. To, među ostalim, podrazumijeva ugradnju novih sustava naoružanja te pregled vozila kako bi se osiguralo da zadovoljavaju najviše standarde performansi.

Nakon obnove vozila, osoblje Đure Đakovića bit će osposobljeno i opremljeno za njihovo dugoročno održavanje. DDSV je odabran kao mjesto obnove zbog značajne tehničke stručnosti i snažnog ugleda tvrtke, navodi se.

‘Duboko cijenimo naše blisko partnerstvo’

“Hrvatska nabava vozila Bradley označava još jedno zajedničko američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku obranu i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih saveznika NATO-a”, rekao je Mark Fleming, otpravnik poslova u Veleposlanstvu.

“Duboko cijenimo naše blisko partnerstvo s hrvatskom vladom na ovom važnom projektu za dobrobit obiju zemalja”, dodao je. Ovo pokazuje da obrambena suradnja ostaje kamen temeljac bilateralnih odnosa SAD-a i Hrvatske, navodi se u priopćenju veleposlanstva SAD-a.

Sjedinjene Države s ponosom podržavaju hrvatski program Bradley i naše zajedničke obveze prema NATO savezu. U tu smo svrhu osigurali gotovo 57 milijuna dolara vojne bespovratne pomoći za ovaj program kako bismo uvećali rashode Hrvatske od 145,2 milijuna dolara. Uz to, Nacionalna garda Minnesote pomoći će Hrvatskoj u izgradnji, održavanju i integraciji sposobnosti Bradley kroz dugoročne inicijative Programa državnog partnerstva (SPP) zajedno s Hrvatskim oružanim snagama, poručili su iz američkog veleposlanstva.