Amerikanka odvela majku na odmor iz snova na Bali, a tamo je s dečkom ubila i strpala u kofer. Osuđena je na 26 godina zatvora

Brat ubijene žene molio je suca da joj se odredi najveća moguća kazna

Heather Mack of the US (R) looks on inside the court in Denpasar on the resort island of Bali on April 21, 2015. Mack was jailed for 10 years on April 21 for assisting in the brutal murder of her mother, whose body was found stuffed in a suitcase outside a luxury hotel on Indonesia's resort island of Bali.  AFP PHOTO / SONNY TUMBELAKA (Photo by SONNY TUMBELAKA / AFP)
FOTO: AFP

Heather Mack, 28-godišnja Amerikanka, osuđena je na 26 godina zatvora zbog pomaganja u ubojstvu vlastite majke na Baliju. Njeno tijelo je, zajedno sa svojim dečkom, nagurala u kofer, piše The Guardian. Sudac Matthew Kennelly rekao je da će se u kaznu uračunati vrijeme koje je od 2021. provela u pritvoru u Chicagu čekajući suđenje.

Savezni tužitelji tražili su zatvorsku kaznu za Heather Mack jer se urotila sa svojim dečkom oko ubojstva njezina majke Sheile von Wiese-Mack. Ubojstvo se dogodilo 2014. godine na Baliju gdje su svo troje bili na godišnjem odmoru.

Suđenje je u Chicagu započelo u srijedu ujutro svjedočenjem Billa Wiesea, brata ubijene žene. On je suca molio da odredi najveću moguću kaznu, rekavši da njegova nećakinja nikada nije pokazala kajanje za hladnokrvno ubojstvo. “Da je po mom, ostatak života provela bi iza rešetaka”, rekao je Wiese.

Ravnodušna na suđenju

Mack je na suđenju djelovala uglavnom ravnodušno, povremeno pogledavajući prisutne u sudnici. Prošlog se lipnja izjasnila krivom po jednoj točki optužnice za zavjeru za ubojstvo Wiese-Mack s tadašnjim dečkom Tommyjem Schaeferom. Htjeli su se domoći majčine zaklade vrijedne oko 1,5 milijuna dolara.

Tužitelji su rekli da je Mack, koja je tada imala 18 godina i bila je trudna, prekrila usta svojoj majci dok ju je Schaefer udarao zdjelom za voće u hotelskoj sobi. Istaknuli su da je par mjesecima planirao ubojstvo te da postoje videodokazi na kojima se vidi kako u taksi pokušavaju unijeti kovčeg s tijelom njezine majke.

Odslužila kaznu u Indoneziji

Mack, koja je živjela s majkom u predgrađu Chicaga, odslužila je sedam od 10 godina zatvorske kazne u Indoneziji zbog suučešništva u ubojstvu, dok Schaefer trenutno u Indoneziji za ubojstvo služi kaznu od 18 godine. Heather je deportirana je 2021., a američki agenti uhitili su je po dolasku u međunarodnu zračnu luku O’Hare u Chicagu. S njom je bila i njezina tada šestogodišnja kći koja je zatim smještena kod rođaka.

Odvjetnici Heather Mack tražili su od suda u Americi da joj odredi 15-godišnju zatvorsku kaznu te da joj se u tu kaznu uračuna i sedam godina provedenih u indonezijskom zatvoru.