Anušić potvrdio za Telegram: 'Podnio sam kaznenu prijavu protiv vlasnika Drave'; Bede: 'Prijavit ću ja njega!'

'Požarom u tvrtki Drava International izazvana je neprocjenjiva opasnost za živote stanovnika', stoji u prijavi

FOTO: Pixsell

Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić potvrdio je Telegramu da je je jutros podnio kaznenu prijavu protiv Zvonka Bedea, vlasnika tvrtke Drava International u kojoj je izbio veliki požar, zbog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti žitelja županije. On je ovih dana već najavio da će tražiti Bedeovu odgovornost jer se “ovo nije moglo dogoditi tek tako”.

“Požarom u tvrtki Drava International izazvana je neprocjenjiva opasnost za živote stanovnika Osječko-baranjske županije, moguće i susjednih županija te Republike Bosne i Hercegovine, te velika ekološka ugroza za okoliš mogućim i vjerojatnim onečišćenjem zraka, tla, odnosno mikroklime s dugoročnim posljedicama”, piše u kaznenoj prijavi.

Traži forenzičku istragu

Anušić traži i da ozbiljnu forenzičku istragu uzroka požara provede Centar za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ koji je samostalna jedinica Ministarstva unutarnjih poslova. Jučer su novinari od župana zahtijevali da objasni kako je tvrtki Drava International dana desetogodišnja dozvola za rad.

“Ako govorimo o izdavanju dozvola za rad, ne govorimo o uvjetima za rad. Županija je svakoj tvrtki s njenog područja izdavala takve dozvole, što rade i druge županije”, rekao je Anušić. Istaknuo je da pitanja kontrole procesa sigurnosti ili zaštite okoliša nisu u nadležnosti županije.

Bede: ‘Prijavit ću ja njega!’

Mediji su izvijestili da je na deponiju plastike u dvorištu tvornice oko pola milijuna tona. Prema neslužbenim informacijama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ta tvrtka smije skladištiti najviše 20.000 tona. Ako se utvrdi da je Anušić bio u pravu, to bi značilo da je u Dravi International bilo 25 puta više uskladištenog otpada od maksimalno dopuštene količine.

Vlasnik tvrtke Zvonko Bede na jutrošnjem prosvjedu radnika održao je govor pred okupljenima i medijima. Komentirao je kaznenu prijavu župana riječima: “Prijavit ću ja njega!”

Plastika odavde do Münchena

“Imam pravo podići kaznenu prijavu protiv njega zbog neistina koje je izjavio o meni. To što Stožer radi nije normalno, nije došao ni Inspektorat, nije bilo ni istrage. Ne može netko pričati o 500.000 tona plastike. U Dravu nije ušla kila plastike koja nije izvagana i za koju se ne zna. Sve je evidentirano i Inspektorat će to vidjeti”, rekao je Bede.

Ustvrdio je i kako je požar podmetnut, no tu svoju tvrdnju odbio je pojasniti rekavši tek da “ako i ima sumnje, neće o njima razgovarati”. Odbacio je Anušićeve tvrdnje da je bilo uskladišteno pola milijuna tona plastike, jer bi to “bila kolona kamiona odavde do Münchena”.

Šefica Odbora Benčić na terenu

Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić (Možemo!) podržala je u petak proglašenje ekološke katastrofe u Osijeku zbog požara plastike u tvrtki Drava International kako bi se sanirale posljedice štete i financijski pomoglo Osijeku. Ona je na konferenciji za novinare na Trgu Ante Starčevića najavila da će sljedeći tjedan Odboru za okoliš predložiti, s obzirom na učestalost požara i katastrofa koji se događaju kod privatnih oporabitelja, saslušanje svih nadležnih institucija o incidentima koji su se događali od 2015. godine.

Kod slučaja Drave International Državni inspektorat bio je nekoliko puta u inspekciji i podnio dvije kaznene prijave, kazala je Benčić upitavši što je bilo s njima. Dodaje kako je ove godine od DORH-a tražila podatke o broju predmeta koji se tiču kaznenih djela protiv okoliša i dobila odgovor kako je izuzetno mali broj takvih predmeta. “Otvoreno su nam rekli da nemaju kapaciteta za takve predmete, iako oni nisu bitni samo zbog okoliša već i zbog zdravlja i života ljudi”, napominje Benčić.