Apokaliptičan prizor u Japanu: more na plažu izbacilo 1200 tona uginule ribe, ljudi kažu da nikad nisu vidjeli nešto slično

Japanske vlasti pokušavaju naći uzrok zbog kojeg su tone srdela i skuša završile na obali

Tone ribe isplutale na obalu
FOTO: Yoshinori Yasui/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Tone srdela i skuša snimljene su kako plutaju na površini mora u blizini ribarske luke Hakodate na najsjevernijem japanskom otoku Hokkaidu. Procjenjuje se da je oko 1200 tona srdela i skuša doplutalo do obale stvarajući jezivi prizor na području dužem od jednog kilometra.

U srijedu su se vlasti u Nakiriju, gradu na pacifičkoj obali udaljenom stotinama kilometara južno od Hokkaida, suočili s četrdesetak tona riba koje su isplutale na obalu nekoliko dana ranije.

Lokalni ribari pokušavaju skupiti ribu u strahu da bi njihove lešine mogle smanjiti razinu kisika u vodi tijekom raspadanja i time naštetili morskom okolišu. “Nikad prije nisam vidio ovako nešto”, rekao je ribar koji je u tom području radi 25 godina. “Tek prošle godine počeli smo loviti sappu u Nakiriju. Pitam se – mijenja li se morski ekosustav?”, dodao je.

Stručnjaci traže uzrok pomora ribe

Stručnjaci nagađaju da su se ribe selice u oba područja nasukale nakon što su ih do iznemoglosti progonile ribe grabežljivci poput gofova. Dodaju da do masovnog pomora ribe može doći i kod naglog pada temperature vode što kod riba uzrokuje šok.

Zasad nitko nije utvrdio točan uzrok ovom događaju. “Planiramo uzorkovati morsku vodu na mjestu i ispitati je kako bismo otkrili uzrok”, kazao je lokalni dužnosnik. Dužnosnici japanske vlade kritizirali su izvještaj u britanskim novinama Daily Mail koji je povezivao fenomen s ispuštanjem pročišćene vode iz nuklearne elektrane Fukushima Daiichi.

U izvješću se navodi da su se lešine ribe pojavile gotovo četiri mjeseca nakon što je postrojenje počelo ispuštati vodu s malim količinama radioaktivnog izotopa tricija u Pacifik, piše The Guardian. Međunarodna agencija za atomsku energiju odobrila je plan, navodeći u sigurnosnoj procjeni da bi ispuštanje vode imalo “neznatan radiološki utjecaj na ljude i okoliš”.

Fotografije i snimke zgrozile javnost

“Zabrinuti smo zbog neutemeljenih informacija”, rekao je dužnosnik japanske agencije za ribarstvo. Fotografije i videosnimke riba dijele se na društvenim mrežama, zgrozile su javnost.

Lokalne vlasti u Hakodateu pozvali su lokalno stanovništvo da ne konzumira ribu pronađenu na obali nakon informacija kako je neki sakupljaju. “Ne znamo sa sigurnošću pod kojim je okolnostima je do pomora ribe došlo pa ne preporučujem da je jedete”, rekao je istraživač ribarstva Takashi Fujioka.