Apokaliptične snimke dronom otkrivaju razmjere razaranja Gaze: 'Guše nas dim i barut, potpuni je mrak u svakom domu'

Ljudi žive u neizvjesnosti i strahu, bez struje, hrane i vode

Snimka uništavanja u Gazi
FOTO: Screenshot/X

Snimke iz Gaze otkrivaju razmjere razaranja nakon jedne noći intenzivnog bombardiranja koje su izveli izraelski borbeni zrakoplovi. Četvrt ar-Rimal snimljena je dronom. Procjenjuje se da je u napadu oko tisuću zgrada sravnjeno sa zemljom, a broj mrtvih u srijedu se popeo na 1055, priopćilo je Ministarstvo zdravstva koje kontrolira Hamas.

Ostaju bez hrane i vode

Stanovnici Gaze troše posljednje zalihe hrane i vode, žive bez struje i pripremaju se za izraelski kopneni napad. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da im je njihov prioritet u zračnim napadima “šteta, a ne točnost”.

Njegova izjava podigla je uzbunu među humanitarnim skupinama zbog mogućeg velikog broja civilnih žrtava koje bi mogle proizaći iz rata.

Stanovnici gaze već dugo se suočavaju s teškom humanitarnom situacijom koja će se samo pogoršati nakon izraelske potpune opsade tog teritorija. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu napad Hamasa ocijenio je kao “divljaštvo” kakvo “nisu vidjeli od holokausta”.

Hoće li civilima omogućiti bijeg?

UN navodi da je više od 260.000 stanovnika Gaze prisiljeno pobjeći s tog područja. EU poziva na otvaranje humanitarnog koridora putem kojeg bi se civilima omogućio bijeg. “U Gazi nema skloništa – ili ste bili bombardirani ili samo čekate da budete bombardirani”, rekao je Tarneem Hammad za The Telegraph.

“Dim i barut nas guše. Sjedimo u sobi s mokrim maskama, redovito peremo oči i lice”, dodao je. Izrael je poslao ogromna pojačanja na granicu s Gazom i zračni napadi djeluju kao uvod u kopneni napad.

“Svaka noć je najteža noć. Izraelski divlji i kontinuirani napadi diljem Gaze koji ciljaju bolnice, džamije, nebodere, zgrade, banke i cijela naselja… Potpuni je mrak u svakom domu u Gazi”, kazao je Hammad.