Astronomi prvi put snimili magnetsko polje goleme crne rupe u Mliječnoj stazi i tvrde da je to dokaz ključne teorije

Astronomi misle da bi fotografija mogla biti dokaz da sve crne rupe izgledaju i rade na isti način

Magnetsko polje crne rupe Sagittarius A* (Sgr A*) koja se nalazi u Mliječnoj stazi, po prvi puta je i fizički snimljeno, piše Telegraph. Astronomi navode kako bi ta fotografija mogla biti dokaz da sve crne rupe izgledaju i funkcioniraju na isti način.

Fotografija je nastala u sklopu projekta Event Horizon Telescope (EHT), a istraživanje i fotografije objavljene su u časopisu The Astrophysical Journal Letters. Projekt povezuje teleskope iz cijeloga svijeta kako bi detaljnije snimali crne rupe.

Ovaj je pristup omogućio nastanak prve slike crne rupe M87* 2018. godine, a u sklopu projekta nastala je i prva slika same crne rupe Sgr A* 2022. godine. Nova slika Sgr A* je polarizirana što znači da crte na slici prikazuju snagu magnetnog polja.

Istraživanja će trajati 10 godina

Znanstvenici su zaključili da i M87* i Sgr A* funkcioniraju na vrlo sličan način unatoč tomu što je M87* tisuću puta veća. Pokazalo se da je snažno magnetsko polje M87* toliko intenzivno da je crna rupa izbacila materijal gotovo brzinom svjetlosti natrag u svemir u obliku “relativističkog mlaza”.

Hrvatsko strukovno nazivlje definira relativistički mlaz kao iznimno snažan mlaz čestica i zračenje iz aktivne galaksijske jezgre. Sličnost magnetskih polja u obje crne rupe ukazuje na to da je moguće da Sgr A* također ima jedan od ovih relativističkih mlazova, sugeriraju znanstvenici.

Predstojeća istraživanja tima EHT-a, koja počinju sljedeći mjesec, trajat će najmanje jedno desetljeće i istraživat će prisutnost mogućeg mlaza pokušavajući snimiti video crne rupe u akciji. Ako se otkrije mlaz, to bi moglo dodatno poduprijeti teoriju da sve crne rupe rade na isti način i da sve imaju relativističke mlazove energije koji izbijaju iz njih.

Potencijalno veliko otkriće

“Vrlo je uzbudljivo vidjeti prve polarizirane slike crne rupe u srcu naše galaksije. Nevjerojatno je da je polarizacijska struktura Sgr A* toliko slična onoj crne rupe M87*, za koju znamo da posjeduje nevjerojatan relativistički mlaz”, rekao je dr. Ziri Younsi, član EHT tima.

Mariafelicia De Laurentis, jedna od vodećih znanstvenica u projektu EHT, navodi kako studija sugerira da bi mlaz mogao biti univerzalan za sve supermasivne crne rupe, bez obzira na veličinu, masu i njihovu okolinu.

Dr. Younsi je dodao da je očiti nedostatak mlaza u crnoj rupi Mliječne staze dugo zbunjivao znanstvenike i ova studija sugerira da bi se mlaz uskoro mogao pokazati. Doduše, nalazi te studije su još uvijek preliminarni.

Teška kao četiri milijuna Sunca

Sgr A* udaljena je više od 26 tisuća svjetlosnih godina od Zemlje i ima promjer veći od 22,5 milijuna kilometara. Nalazi se u zviježđu Strijelca i teška je kao četiri milijuna Sunca. Ova crna rupa je ostatak velike zvijezde koja je eksplodirala i tako ju formirala. Sgr A* ima tako ekstremnu gravitacijsku silu da joj ništa ne može pobjeći – čak ni svjetlost.

Astronomi koriste teleskop Event Horizon Telescope (EHT) kako bi proučavali crnu rupu oko koje kruži cijela Mliječna staza. Polarizirana slika crne rupe omogućuje nesvakidašnji uvid u njezinu mehaniku, a snimanje takve slike je izazovno zbog njezina kretanja.

Geoffrey Bower s instituta Academia Sinica u Tajvanu ističe da je polarizirana slika crne rupe poput otvaranja knjige i dobivanja uvida u njezinu unutrašnjost. Sara Issaoun, astrofizičarka s Harvarda i Smithsoniana, dodaje da otkrića ukazuju na to da su jaka i uređena magnetska polja ključna za interakciju crnih rupa s okolnim plinom i materijom.