Austrija traži deportaciju Tadžikistanca koji je planirao teroristički napad na katedralu u Koelnu

On je trenutno u zatvoru u Njemačkoj

(FILES) A police car drives in front of the Cologne Cathedral on December 24, 2023. German police arrested three people on December 31, 2023 over an alleged attack plot targeting the cathedral in Cologne on New Year's Eve. (Photo by INA FASSBENDER / AFP)
FOTO: AFP

Muškarac koji je uhićen u vezi s terorističkom zavjerom napada na katedralu u Koelnu ostaje u pritvoru nakon dva tjedna zbog europskog uhidbenog naloga koji je izdala Austrija, priopćila je u nedjelju policija zapadnonjemačkog grada. Sud u Koelnu izdao je nalog za pritvor, rekao je glasnogovornik policije za dpa.

U tijeku je postupak deportacije koji se odnosi na 30-godišnjeg Tadžikistanca. Muškarac je uhićen u gradu Weselu, oko 100 kilometara sjeverno od Koelna, nakon što je specijalna policijska jedinica pretražila rezidenciju, isprva privodeći pet muškaraca.

Prije tjedan dana na Silvestrovo policija je uhitila 41-godišnjaka s njemačkim i turskim državljanstvom u zapadnom njemačkom gradu Bochumu također u vezi s mogućim napadom na kelnsku katedralu. Još tri muškarca uhićena na Novu godinu puštena su na slobodu po nalogu suda.

Dojava stigla malo prije Božića

Njemačke i austrijske vlasti primile su dojavu malo prije Božića o tome da islamistički ekstremisti planiraju terorističke napade u Koelnu i Beču. Meta u Beču navodno je bila Katedrala Svetog Stjepana.

Automobil je trebao biti korišten u napadu u blizini katedrale u Koelnu. Njemačka policija govorila je o osumnjičenim “ljudima iz srednje Azije”. Trojica prvotno pritvorenih, a potom puštenih, državljani su Tadžikistana ili Uzbekistana.

Sigurnost je bila pojačana u i oko katedrale u Kölnu tijekom čitavog razdoblja. Također je zatvorena za turiste i ostaje otvorena samo za vjernike. Policija u nedjelju nije mogla reći kada će sigurnosne mjere biti ublažene.