Katedrala u Kölnu ostaje do daljnjeg zatvorena zbog terorističkih prijetnji

Policija će ipak nakon kontrole propuštati vjernike na mise

The Dom Cathedral is being seen during sunset in Cologne, Germany, on December 23, 2023. (Photo by Ying Tang/NurPhoto) (Photo by Ying Tang / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
FOTO: NurPhoto via AFP

Zbog povišenog stupnja opasnosti od terorističkih napada katedrala u Kölnu i dalje ostaje zatvorena za posjetitelje uz izuzetak ulaska vjernika na mise, priopćila je policija u Kölnu u utorak. “Za ulaske u katedralu iz liturgijskih razloga, poput prisustvovanja misli ili ispovijesti, bit će omogućen pristup nakon policijske kontrole. Za ostale vrste posjeta katedrala iz sigurnosnih razloga i dalje ostaje zatvorena”, stoji u zajedničkom priopćenju policije i Kölnske nadbiskupije.

Tako Kölnska katedrala, najposjećeniji turistički lokalitet u Njemačkoj, ostaje zatvorena između Božića i Nove godine kada katedralu obično posjeti preko 100.000 turista. Kölnski nadbiskup Reiner Maria Woelki zahvalio se policiji koja se, kako je rekao, pobrinula za to da su vjernici u katedrali bez straha mogli proslaviti Božić.

Sigurnosne mjere uvedene prošlog vikenda

Sigurnosne mjere uvedene su još prošlog vikenda zbog sumnje u pripremu terorističkih napada s islamističkom pozadinom na katedrale u Kölnu i Beču. U svezi s mogućim napadima u Saarskoj u Njemačkoj je uhićena jedna osoba koja je otprije policiji poznata kao militantni islamist.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Berlinu govori o “trenutno povećanoj opasnosti od islamističkog terorizma”. Vlasti se također pribojavaju nereda u novogodišnjoj noći poput onih prošle godine kada su stanovnici uglavnom migrantskog porijekla diljem Njemačke pirotehničkim sredstvima napadali policiju i vatrogasce.