Austrijanka kupila stan od bivšeg Hajdukova predsjednika, on joj ne da unutra i tvrdi: 'Žrtva sam prevare'

Joško Svaguša tvrdi kako je stan prodala njegova bivša žena, a da on to nije ni znao

18.10.2009.,Split - Utakmica  11. kola 1. HNL na Poljudu.Hajduk-Sibenik,Josko Svagusa predsjednik Hajduka.r"nPhoto: Ivo Cagalj/24sata
FOTO: Ivo Cagalj/24sata

Austrijanka hrvatskog podrijetla Violeta Schonger kupila je stan na splitskom predjelu Duilovo u kolovozu 2020. godine za iznos od 950 tisuća eura, ali već dvije godine vodi sudski spor sa starim vlasnikom, bivšim predsjednikom Hajduka Joškom Svagušom, koji u stanu i dalje živi.

Riječ je o nekretnini u novoizgrađenoj luksuznoj zgradi s bazenom, a problemi su navodno počeli nekoliko mjeseci nakon kupoprodaje.

‘Zatražio ključ pa promijenio brave’

“Svaguša je nakon prodaje od mene zatražio ključ stana pod izlikom da iz njega mora pokupiti svoje stvari i namještaj. U dobroj vjeri dala sam mu ključ, no umjesto da mi ga vrati, on je promijenio brave i ostao živjeti u stanu. Tamo je i danas”, navodi Schonger i dodaje da joj je rekao: “Imam najbolju odvjetnicu, ti meni ne možeš ništa, ja ti odavde nikad izići neću”, piše Dnevnik.hr.

O svemu je, tvrdi, obavijestila policiju, no oni su je uputili na sud koji pak, prema Schonger, oteže s postupkom. Sa Svagušom je, kaže, pokušala mirno riješiti spor i zatražila da se iseli, no on je, kako tvrdi, odbio i ostao u stanu. Iako je dala zahtjev za isključenjem struje u stanu kako bi Svagušu istjerala iz stana, djelatnici Elektrodalmacije Split su ponovno uključili brojilo, jada se.

‘U tijeku mnogobrojni postupci’

Svagušina odvjetnica Doris Košta za Slobodnu Dalmaciju je rekla kako se radi o medijskom linču te da su u tijeku mnogobrojni sudski postupci koje vode obje strane, a u kojima nema odugovlačenja. Navodi da Svaguša tuži svoju bivšu suprugu Dajanu Svagušu, sada Stojić, radi ništetnosti ugovora o bračnoj diobi.

“Taj ugovor je jedan od osnova stjecanja u vlasništvo nekretnine Violete Schonger, a taj postupak je u tijeku pred Općinskim sudom u Splitu, a ta činjenica je evidentirana zabilježbom spora u zemljišnim knjigama još 12. travnja 2021. godine”, navodi Košta.

Dodaje da bi, da se postupak odvijao brže, sigurno dokazali ništetnost. Zatražili su, kaže Košta, i da se novac od kupoprodaje položi na račun suda do okončanja postupka, no ona se s tim nije složila pa su novci s računa odvjetnika Schonger isplaćeni Svagušinoj bivšoj ženi.

U zemljišnim knjigama zabilježba

Košta podsjeća i da je u vrijeme sklapanja predugovora Violete Schongher kao kupca i Dajane Stojić ex Svaguše kao prodavatelja, u Zemljišnim knjigama bila evidentirana zabilježba Joška Svaguše. Ugovorom o kupoprodaji navodi se da potpisivanje istog od strane Svaguše ne utječe na pitanja vlasništva i drugih prava Joška i Dajane Svaguše, dodaje.

“Isplata kupoprodajne cijene je izvršena samo u formalnom smislu, a zbog svih postojećih postupaka nije došlo ni do predaje posjeda”, navodi odvjetnica. Dodaje da su Stojić i Schonger prošle godine u jednom odvjetničkom uredu zaključile sporazum o uređenju međusobnih odnosa kojem su utvrđivale daljnje obveze Joška Svaguše bez sudjelovanja istog.

Kupila stan unatoč problemima

Sam Svaguša tvrdi da je Schonger kupila stan unatoč problemima koji su vezani uz nekretninu. “Moja bivša supruga Dajana Svaguša samo je fiktivni vlasnik tog stana i postoji spor između mene i nje. Ja sam gospođu Violetu upozorio da postoji zabilježba u zemljišnim knjigama, da je Dajana nevlasnik”, navodi Svaguša.

Kaže da je o svemu upozorio i odvjetnika Schonger, ali i da je predložio da se novac stavi na sudski polog kako bi on novu vlasnicu uveo u posjed.

“Mogu istaknuti da sam u ovoj situaciji ja prevaren i od strane Violete i od strane Dajane Stojić, u kojem postupku prodaje da sam htio biti stranka – rečeno mi je da ću biti sudionik, a sada mi je s odmakom jasno i zašto, a posebno što su iste sačinile još jedan sporazum gdje su se utvrđivala moja prava i obaveze, a da me o tome nisu apsolutno izvijestili”, navodi Svaguša.

Dajana Stojić je bez komentara

Dodaje da je u travnju ove godine prijavio DORH-u pokušaj obijanja stana, kao i nasilan pokušaj ulaska 18. listopada ove godine kad je Schonger angažirala zaštitare Klemm securityja, odvjetnika i bravara.

Dajana Stojić nije htjela komentirati sve ove navode jer je sve, kako je rekla, na sudu. Novinarima je poručila da nema potrebe zvati niti njezina odvjetnika jer su postupci u tijeku.