Baka i djed iz Like umjesto sina plaćaju alimentaciju za četvero unučadi. Spali su na granicu siromaštva

Par iz Like više od novca muči tuga. 'Tri i pol godine mi unuke nismo vidjeli', kažu

Na HRT-u je večeras prikazana dubinski tužna priča o djedu i baki iz Like koji, umjesto svog sina, već tri godine plaćaju alimentaciju za svoje četvero unučadi. Njihov je sin nakon rastave i složenog spleta okolnosti ostao bez primanja, a nakon snahine tužbe, teret je prema zakonu pao na baku i djeda.

Baka i djed, oboje umirovljenici, tražili su od novinarske ekipe HRT-a da im prilikom snimanja prikriju identitet jer ih je sram okoline i svih koji ih znaju. “Suprug i ja plaćali smo 7.000 kuna od naših 9.000 kuna mirovine ili 75% naših mirovina po ovršnom zakonu. Do sada smo uplatili oko 20.000 eura”, kazala je baka Marija. Spali su na granicu siromaštva i živjeli od 300 eura mjesečno.

‘Tri i pol godine mi unuke nismo vidjeli’

“Centar za socijalnu skrb Korenica u nadzoru je utvrdio da nemamo dovoljno novca za podmirenje osnovnih životnih potreba i odredio jednokratnu naknadu od 3500 kuna u tri rate”, dodala je baka Marija. No par iz Like više od novca muči tuga.

“Tri i pol godine mi unuke nismo vidjeli. Ta djeca žude za nama i mi za njima. Mi ćemo otići, nas dvoje, za dan, za mjesec, za godinu. Djeca ostaju, na njima ostaju vječite traume”, zaključila je Marija. Ona i njezin muž i dalje svaki mjesec plaćaju 400 eura alimentacije.

Sindikat želi promijeniti odredbu uvezenu iz SAD-a

Odredba prema kojoj bake i djedovi plaćaju alimentaciju umjesto svoje djece zapravo je model uvezen iz SAD-a. Već devet godina Sindikat umirovljenika pokušava ga promijeniti.

“Time se zapravo emotivno ucjenjuje potomka, dakle oca djece, pa će on, da ne bi njegovi tata i mama plaćali i završili u siromaštvu, onda početi plaćati. To je suludo, to nijedna zemlja u Europi ne radi”, izjavila je Jasna Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika.

No takvih slučajeva nije malo. Radi se o 114 sudskih odluka u razdoblju od 2015. do 2021. godine prema kojima je bakama, odnosno djedovima određena obveza uzdržavanja za unučad, kažu iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.