'Balkanski kartel'. Objavljeni detalji uhićenja hrvatskog narkobosa u Istanbulu

U akciji su sudjelovala tijela iz Europe i Turske

FOTO: screenshot X

Tijela iz Hrvatske, Njemačke, Španjolske i Turske, uz podršku Europola, istraživale su krijumčarenja velike količine kokaina, unutar operativne radne skupine “Balkanski kartel”. U sklopu tih aktivnosti uhićen je Hrvat koji je bio vođa organizirane kriminalne skupine, lociran prošli tjedan u turskom glavnom gradu Istanbulu.

Muškarca se sumnjiči da je predvodio organizaciju za trgovinu drogom koja je krijumčarila kokain iz Južne Amerike u Europu.

Europol pomogao u analizi i komunikaciji

Policija ga povezuje i s raznim oblicima nasilja, kao i pokušajem ubojstva i organiziranjem isporuke tone kokaina u Europu. Policija je tu pošiljku zaplijenila 2020. godine. Također se istražuje i osumnjičenikovo sudjelovanje u pranju novca.

Europol je podržao operativnu suradnju između Turske i država članica EU, s ciljem razbijanja ove kriminalne organizacije. Akcija koja se provela 11. listopada rezultirala je uhićenjem 21 osobe, te zapljenom oružja i prigušivača, osam vozila, droge, novaca, mobitela i isprava. Dvanaest osoba uhićeno je u Splitu, dok je ostalih devet uhićeno u Njemačkoj. Europol je, piše policija, pružao analitičku podršku istrazi i pomogao u razmjeni informacija, a otkrivena je i skrivena mreža koja je djelovala na drugim kontinentima.

Kriminalne mreže

Operativna skupina “Balkanski kartel” usmjerena je na suzbijanje kriminalnih mreža, a Europol je odigrao ključnu ulogu u probijanju kriptiranih alata kojima su kriminalci komunicirali, čime je dobiven do sada najveći uvid u funkcioniranje tih mreža.

Jedan od otkrivenih trendova je važna uloga kriminalnih mreža, koje se većinom sastoje od državljana balkanskih zemalja u svjetskoj trgovini kokainom, navodi policija.