Banda Kineza u Španjolskoj krivotvorila eurokovanice i puštala ih u optjecaj. Stručnjaci pojašnjavaju kako prepoznati lažnjake

Španjolska policija šest je godina radila na hvatanju bande

FOTO: Policia Nacional / X

U Španjolskoj je pala skupina krivotvoritelja eurokovanica, koji su mahom svi Kinezi. Osumnjičenici su kovanice puštali u optjecaj diljem Europe, a ekonomska šteta pogađa sve – pa čak i one koji su ih dobili ili slučajno njima platili – jer se krivotvoreni novac oduzima bez prava na novčanu naknadu.

Banda koju je španjolska policija uhvatila krivotvorila je kovanice od dva eura, a pali su uz pomoć Europola. Osumnjičenici su svoju radionicu smjestili u glavnom gradu pokrajine Castilla-La Mancha Toledu, a njeno otkrivanje španjolska policija opisala je kao “najvažnije otkriće tog tipa u posljednjih desetak godina”.

Na tržište pustili 500.000 kovanica

Sumnja se da je banda na europsko tržište pustila gotovo 500.000 kovanica “visoke kvalitete”. Policija je objavila da je za sada uhićeno deset osoba, za koje kažu da su kineski državljani.

Slučaj istražuju već šest godina, a samu istragu opisuju kao “iznimno tešku i dugotrajnu”, ponajviše zbog praktički nemogućeg praćenja krivotvorenih kovanica.

Materijalna šteta iznosi oko milijun eura, no uspjeh policije je prema pisanju Deutsche Wellea i dalje značajan. Smatra se da oni koji uspješno puštaju krivotvorene kovanice u optjecaj kroz duži period namjeravaju ili već rade na širenju svoje djelatnosti.

Kako prepoznati krivotvorene kovanice

Za razliku od krivotvorenih novčanica, kovanice je relativno teško uočiti. One nemaju holograme niti sigurnosne niti poput novčanica, s kojima je upoznata većina ljudi.

Njemački bankari preporučuju da se obrati pažnja na “prvi dojam”. Obično se kod pravih kovanica “slika jasno ističe od površine novčića”. Kod krivotvorina se slika doima mutnom i mekom, a površina je rupičasta i ima točkice, linije ili udubljenja. Nadalje, središnji dio kovanice ima zbog svog posebnog sigurnosnog materijala blagu magnetičnost, stoga se i tako može potvrditi njena autentičnost.

Razlika je i u rubu kovanice, jer prave kovanice od dva eura imaju karakteristično zarezan rub kako bi ih mogle prepoznati slijepe osobe.