Banožić ne odustaje od akademske karijere. Uvalio se na još jedan fakultet, drži kolegij za vojne vođe

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog toga je krajem srpnja otvorilo predmet

FOTO: MORH

Nakon što je Telegramova Dora Kršul otkrila da je ministar obrane Mario Banožić na Ekonomskom fakultetu u Osijeku platio tisuću eura i pokrenuo postupak svog napredovanja u izvanrednog profesora te da je e-priručnik, temeljem kojeg je mogao napredovati, u cijelosti prepisao iz dviju knjiga profesora koji su mu potom pozitivno recenzirali sporni priručnik, pa odustao od svega toga, 24 sata sada otkriva nove detalje iz njegove akademske karijere.

Banožić je od siječnja 2021. sunositelj kolegija Ekonomija obrane, čiji je izvođač Fakultet organizacije i informatike u Zagrebu (FOI). Konkretno, radi se o kolegiju na preddiplomskom studiju “Vojno vođenje i upravljanje” na Sveučilištu u Zagrebu. Studij je dio Vojnih studija čija nastava je organizirana s brojnim drugim zagrebačkim fakultetima, pa tako i s FOI-em.

Kolegij Ekonomije obrane

Banožić je tamo završio na prijedlog zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) nekoliko mjeseci nakon što je postao ministar obrane. Na toj funkciji potvrdio ga je tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, a Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zbog toga je krajem srpnja otvorilo predmet.

Nastava se najvećim dijelom izvodi u prostorima HVU-a i nastavno-obučnim središtima i poligonima OSRH, no MORH tvrdi da nemaju veze s tim. Tvrde kako je na zahtjev tadašnjeg zapovjednika HVU-a u siječnju 2021. FOI-ju upućen prijedlog za Marija Banožića kao sunositelja na kolegiju Ekonomija obrane, te da je nakon toga pokrenut postupak koji je potpisao nositelj kolegija, kao i zapovjednik HVU-a.

Boras potvrdio odluku

Na sjednici Vijeća studija, kojeg čine predstavnici svih fakulteta, uprava Sveučilišta, MORH i HVU, jednoglasno je zaključeno da se prihvaća prijedlog za dodavanje Banožića kao sunositelja i izvođača predavanja, a bivši rektor potvrdio je tu odluku.

HVU je, dakle, predložio Banožića, a vijeće u kojem njihovi članovi čine većinu ga je prihvatilo. Iz MORH-a pak tvrde kako ministar nije nositelj kolegija na HVU-u i naglašavaju kako Banožić nije ostvario korist u profesionalnom razvoju u akademskoj zajednici te kako za isti nikad nije primao novčanu naknadu.

Održao nekoliko predavanja

Na pitanje 24 sata jesu li ikad ranije ministri obrane bili nositelji kolegija ili predavači na HVU-u, kao i postoje li poslovni odnosi između MORH-a i HVU-a, iz MORH-a su odgovorili kako prijašnji ministri nisu ispunjavali uvjete znanstveno-nastavnog zvanja, te da poslovni odnosi između MORH-a i HVU-a ne mogu postojati jer je HVU ustrojstvena jedinica Oružanih snaga.

Iako MORH tvrdi da je HVU pod Oružanim snagama, Ministarstvo obrane, kojem je Banožić na čelu, služi kao upravno tijelo Oružanih snaga. Kako neslužbeno doznaju 24 sata, Banožić bi u nekim slučajevima, kad bi mu obveze dopuštale, održao predavanja na kolegiju na kojem je sunositelj, ali načelno nije baš uključen u veći broj sati.