Benčić o Jakuševcu. Kaže da je krajnje ozbiljno pa opet malo brani vladajuće: 'To se ne može riješiti u dvije godine'

'To je pitanje trebalo davno prije rješavati', poručila je Benčić

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Sandra Benčić iz Možemo! komentirala je u ponedjeljak odron otpada na Jakuševcu.

”Sigurno je da se radi o ozbiljnoj situaciji, to prvo. Drugo što želim reći je da se nadamo brzom oporavku radnika koji su nastradali, posebno radnika koji je teže ozlijeđen”, rekla je.

”Danas rano ujutro gradonačelnik je imao sastanke na Jakuševcu i dogovorio određene mjere. Mislim da je važna mjera da se, pored redovitih inspekcija i nadzora koji su tamo na terenu po protokolu, angažira i neovisnog vještaka. Ono što također smatram da je sad već opetovano, gradonačelnik je tražio sastanak s Vladom kako bi se dogovorio model za gospodarenje ostatnim otpadom u Zagrebu i model centra za gospodarenje otpadom u Resniku”, govori Benčić.

‘Stanje s otpadom nije održivo’

Rekla je i da ona kao predsjednica Odbora za okoliš već dulje vrijeme traži da se model za ostatni otpad dogovori na razini cijele Hrvatske. ”Mislim da situacija s otpadom u cijeloj zemlji nije održiva. Dobili smo opet upozorenja i kazne od Europske komisije i to će se nastaviti dok Vlada ne prereže kako će sa županijama dogovoriti ostavljanje ostatnim otpadom. Znate da nam je u planu potpuno zatvaranje Jakuševca, ali to se može samo suradnjom Grada i Vlade”, pojasnila je.

Benčić kaže da će se tijekom dana mjeriti razina pojedinih čestica zraka na Jakuševcu kako bi se utvrdilo je li zrak zagađen odronom otpada.

Na pitanje o trajnom zatvaranju Jakuševca, odgovorila je da se ”nešto što se 20 godina radi na način na koji se radi ne može se riješiti u dvije godine”. ”Mi radimo izuzetno puno na rješavanju tog problema, ali sve i da je u trenutku preuzimanja vlasti sva dokumentacija bila spremna, što nije, ni u tom slučaju se ne bi moglo napraviti u dvije godine jer je sanacija tako velikog odlagališta nešto što traje”, rekla je.

‘To je trebalo prije rješavati’

Za problem Jakuševca, kaže, nije odgovorna samo Vlada niti samo lokalna samouprava. ”Mi 20 godina imamo model gospodarenja otpadom koji nije dobar i cijela Hrvatska to zna. Imamo dva centra koji ne funkcioniraju. Imamo problem svugdje gdje se ne razdvaja otpad i onda sav taj otpad ide u centar za gospodarenje otpadom. Onda imate štetne emisije. To jednostavno nije način”, smatra Benčić.

”To je pitanje trebalo krenuti davno prije rješavati. Svi danas radimo na tome da poduzimamo mjere i dogovorimo korake u idućim danima kako bi izvijestili ljude što se dogodilo, kako je do toga došlo i što možemo poduzeti da se takve stvari ubuduće spriječe. No krajnje i jedino rješenje je zatvaranje Jakuševca, ali to nije moguće u kratkom periodu”, zaključila je.

Na optužbe zagrebačkog HDZ-a koji tvrdi da se na Jakuševcu odlaže biootpad Benčić je samo kratko odgovorila da to nije točno.