Beograđani na rubu živaca. Samo ove godine evidentirano više od 2000 lažnih dojava o bombama

Policija je prošlog tjedna privela dvojicu maloljetnika koja su školi poslali dojave o bombama

03, May, 2023, Belgrade - A student of the seventh grade of the Elementary School Vladislav Ribnikar is suspected to have fired a pistol at the security guard, the teacher and the students this morning.   

03, maj, 2023, Beograd - Ucenik sedmog razreda Osnovne skole Vladislav Ribnikar kako se sumnja, pucao je jutros iz pistolja na obezbeđenje, nastavnicu i ucenike.    Photo: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL
FOTO: Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Dojave o bombama danas su ponovo stigle u više beogradskih škola, u pojedine i prije devet sati ujutro, a policija je uputila ekipe na teren. Škole, fakulteti, zračna luka, sudovi, bolnice i pojedine medijske kuće u posljednjih su nekoliko mjeseci često na meti anonimnih dojava o postavljenim bombama.

Premda su se sve ispostavile lažnim, te vijesti u javnosti stvaraju nelagodu, napose poslije tragedije u osnovnoj školi i masovnog ubojstva u dva sela nadomak Beograda. Samo u Beogradu ove godine je bilo više od 2.000 takvih dojava.

Pomoćnik zapovjednika Policijske brigade Radojko Caran izjavio je za RTS da policija “ne radi s pretpostavkama, nego s činjenicama”, te da po svakoj dojavi šalje timove na teren. Najčešće su na meti bile osnovne i srednje škole, fakulteti, ranije i zračna luka “Nikola Tesla”, rekao je Caran.

Žbog lažnih odjava priveli dva maloljetnika

Procedura je po dobivanju prijave, dodaje on, “strogo definirana” pravilima u Ministarstvu unutarnjih poslova. U slučaju da se pronađe bilo kakav sumnjiv predmet, dolaze ekipe sa zaštitnom opremom, specijalnim uređajima i službenim psima za otkrivanje eksplozivnih naprava i sve detaljno provjeravaju.

Policija je prošlog tjedna u Novom Pazaru privela dvojicu maloljetnika za koje je utvrđeno da su školi poslali dojave o bombama. Ni škole ni ministarstvo obrazovanja do sada nisu objavili koliko je radnih dana i sati izgubljeno zbog evakuiranja učenika, prekida nastava i prisilne obustave rada.