Beroš krenuo u rat protiv liječnika s predugim listama čekanja. Sad je poslao i priopćenje: 'Oni ne rade svoj posao'

Ministar zdravstva uputio je dopis ravnateljima bolnica za ukidanje dopusnica za rad u privatnim ordinacijama

16.10.2023., Rijeka - Predstavljanje realiziranih kapitalnih projekata u KBC-u Rijeka. Ministar Vili Beros u drustvu ravnatelja KBC-a Rijeka Alena Ruzica, predsjednika Upravnog vijeca KBC-a Rijeka ratka Salamona i procelnice Odjela za intervencijsku kardiovaskularnu i neuroradiologiju  dr Slavice Kovacic, obisao je novi angio salu sa CBCT-om za potrebe intervencijske radiologije, nakon cega su odrzali konferenciju za novinare.  Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se o naputku prema kojem bi se bolničkim liječnicima koji rade i privatno, a neophodni su za postupke na koje pacijenti čekaju mjesecima, trebalo ukinuti dopusnice za rad u privatnim ordinacijama, dok se liste čekanja ne smanje.

U priopćenju Beroš kaže da je bitka za što kraće liste čekanja stalna zadaća ministra zdravstva, ali i ravnatelja bolnica, liječnika, pa i pacijenata koji bi se na zakazane termine trebali odazvati ili ih pravodobno otkazati ”kako bi pružili priliku drugim pacijentima raniji pregled ili zahvat”.

Istaknuo je i pozitivne primjere bolnica koje su uvele promjene u organizaciji rada i prilagodile se potrebama pacijenata te tako smanjile liste čekanja.

Izdvojio bolnice koje su smanjile liste čekanja

”KBC Osijek je u roku samo par mjeseci smanjio listu čekanja na CT mozga s 286 na 67 dana, a MR dojke s 285 dana na 68 dana. KBC Split UZV abdomena smanjio je s 510 dana na 211 dana, a MR nadbubrežne žlijezde s 411 dana na 224 dana. Imamo pozitivne primjere i na razini Općih bolnica.

OB Virovitica je u svega par mjeseci smanjila UZV srca s 450 dana na 220, a UZV color doppler vena s 250 dana na 150 dana. OB Požega UZV srca smanjio je listu čekanja s 580 dana na 204, a UZV dojke s 526 dana na 160 dana dok je OB Zabok RTG kralježnice s 365 dana smanjio listu čekanja na čak 45 dana, a RTG srca i pluća s 365 dana na – 0 dana”, navodi Beroš.

‘Pismo nije usmjereno protiv savjesnih liječnika’

Brojke sve govore, kaže ministar. ”Pokazuju da kada ima volje ima i načina i da možemo, a dodao bih – i moramo nastaviti istim tempom jer zdravstveni sustav ne postoji radi NPOO indikatora”, dodao je.

Što se tiče pisma koje je uputio ravnateljima zdravstvenih ustanova oko obveze skraćivanja listi čekanja na dijagnostičke preglede na 270 dana, kaže da taj dopis ”nije usmjeren protiv ikoga u javnom zdravstvenom sustavu koji odgovorno radi svoj posao, pa niti liječnika koji adekvatno odrađuju svoje obaveze i rade na odjelima gdje postoje liste čekanja za dijagnostičke pretrage više od 270 dana”.

‘Ravnatelji su dužni isporučiti rezultate’

”Ima i onih liječnika koji ne odrađuju svoje obaveze. Iako su ravnatelji i od ranije imali tu mogućnost, ovaj dopis naglašava obavezu ravnatelja da o navedenom vode računa i da onim liječnicima koji ne ispunjavaju svoje obaveze u javnom zdravstvenom sustavu, a takvih ima, uskrate dopusnicu u interesu zdravlja naših građana.

Uskraćivanje dopusnica će raditi ravnatelji, ne zato što to ministar traži, već zato što su ravnatelji dužni s raspoloživim kadrovima isporučivati rezultate”, poručio je.

Pozvao zdravstvene djelatnike na odgovornost

Podsjeća da on kao ministar nema ovlasti da neposredno upravlja zdravstvenim ustanovama, no inzistira da se provode zakoni i da se isporučuju odgovarajući rezultati.

Hvali i Vladu da pruža sve alate za pružanje adekvatne zdravstvene skrbi pacijentima, a na ravnateljima zdravstvenih ustanova je da koriste te alate u svakodnevnom radu.

Pozvao je djelatnike u zdravstvenom sustavu na odgovornost da učine sustav boljim nego što jest. ”To je naša ljudska, moralna, ali i zakonska obveza. Vjerujem da u tome imamo podršku većine zdravstvenih djelatnika kao i naših građana. Jer zdravlje je prvo, život je jedan, a na svima nama je koliko ćemo ga učiniti zdravijim, kvalitetnijim i dugovječnijim”, zaključuje ministar.