Beroš poslao naputak ravnateljima da zabrane privatni rad liječnicima ako su liste čekanja duže od 270 dana

Ministar im je poslao dopis mjesec dana prije isteka roka koji je obećao

FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš od ravnatelja bolnica zatražio je da zabrani dodatni rad u privatnim ustanovama svim liječnicima na čijim su odjelima liste čekanja duže od 270 dana, piše Novi list. Odluka ministra stiže mjesec dana prije isteka roka u kojem je obećao da će se skratiti liste za dijagnostičke pretrage.

Beroš je nedavno “obećao” da će dati ostavku ako liste ne dođu na 270 dana. Radi se o “obećanju” Ministarstva Europskoj komisiji po kojem iduće tri godine pacijenti ne bi smjeli čekati dulje na uslugu od tih 270 dana ako se želi dobiti 700 milijuna eura iz EU-a.

Dopis ministra

“Radi postizanja zadanog cilja smanjivanja lista čekanja na dijagnostičke postupke na 270 dana s trenutnih 400 dana do kraja IV kvartala 2023. godine, naloženo je ravnateljima bolničkih i zdravstvenih ustanova da do 31. prosinca 2023. odrade sve dijagnostičke postupke u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi za koje je lista čekanja duža od 270 dana te da u tu svrhu dodatno angažiraju ljudske resurse u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi”, piše u dopisu ministra poslanom 28. studenog.

“U slučaju postojanja poteškoća u smanjivanju lista čekanja za pojedine dijagnostičke postupke, nalaže se ravnateljima da sukladno članku 160.a Zakona o zdravstvenoj zaštiti opozovu dana odobrenja za sklapanje poslova za svoj račun iz zdravstvene djelatnosti poslodavca onim zdravstvenim radnicima čije je sudjelovanje neophodno u provođenju dijagnostičkih postupaka za smanjivanje lista čekanja, i to u razdoblju dok se čekanje na određeni postupak ne smanji ispod 270 dana”, piše.

Cilj je, kažu, dodatno aktivirati ravnatelje da još učinkovitije upravljaju listama čekanja, od angažiranja ljudskih resursa, raznih modela rada (dvosmjenskog itd), a onima kojima se ukida dopusnica za dopunski rad u slučaju dulje liste čekanja ostaju isti financijski uvjeti.